Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD basını: Türkiye Guantanamo kaçağını tutukladı

        GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 45 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısının ardından tutuklanan 30 kişi arasında, Tataristanlı cihatçı Ayrat Vahidov’un da bulunduğu ileri sürüldü. Uluslararası yayın kuruluşu Amerika’nın Sesi’nin “Kuzey Kafkasyalı” bir kaynağa dayandığı haberine göre, 2001’de ABD’nin Taliban saflarında yakalayıp Küba’daki ABD üssü Guantanamo’ya 2 yıl hapsettiği 39 yaşındaki Vahidov, İstanbul’da yapılan terör operasyonunda ele geçirildi.

        RUSYA’YA İADE EDİLMİŞTİ

        Vahidov, 2004’te Guantanamo’dan serbest bırakıldıktan sonra Rusya’ya iade edilmişti. Rusya’da 2 ay hapis yattıktan sonra ise serbest kaldı. 2005’te yeniden bir terör operasyonunda tutuklanan Vahidov, 2 ay hapis yattıktan sonra salıverildi. Vahidov’un bu tutuklamanın ardından Ortadoğu’ya geçtiği, son yıllarda İstanbul’da yaşadığı ancak sık sık seyahat ettiği belirtiliyor.

        ‘SALDIRI SİNYALİ GÖZ ARDI EDİLDİ’

        Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Atatürk Havalimanı saldırısının, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin (AB) terörle bağlantılı olabilecek şüphelilerle ilgili Moskova’nın “sinyallerini” göz ardı etmesi nedeniyle gerçekleşmiş olabileceği iddiasında bulundu. Peskov, “Birçok durumda, Rusya tarafından gelen bu gibi sinyallere mevkidaşlarımız yeterli dikkati vermiyor veya benzer sinyallere tepkisiz kalıyor. Ne yazık ki bu gibi saldırılar böylesi bir ilgisizliğin sonucu olabilir” dedi.

        30 KİŞİNİN İÇİNDE BU İSİM YOK

        Atatürk Havalimanı’na canlı bomba saldırı- sıyla ilgili tutuklanan 15’i yabancı uyruklu 30 kişi arasında, 2 yıl hapiste tutulan Ayrat Vahidov’un (Airat Vakhitov) da olduğu ileri sürüldü. Ancak 3 ve 4 Temmuz’da çıkarıldıkları Bakırköy Adliyesi’nde tutuklanan 30 kişi arasında böyle bir isim bulunmuyor. Edinilen bilgilere göre tutuklananlar arasında yer alan 5 yabancı uyruklu kişi, hiçbir kimlik ibraz etmeyerek kimlik bilgilerini beyan etti. Ayrıca 30 kişi dışında 1 kişinin daha savcılığa çıkartılıp serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Vahidov’un bu 6 kişiden biri olabileceği iddia ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ