Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        10

        - Bölgenin terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi, hudut güvenliği ve yeni bir göç dalgasının engellenmesi hedeflenen harekat kapsamında ilk olarak topçu birlikleri tarafından belirlenen noktalar vurulmaya başlandı.

        11

        - Ardından havalanan Türk jetleri 06.05'de belirlenen noktaları vurmaya başladı.

        12

        - Savaş uçakları, Suriye'nin Halep kentinin Cerablus bölgesindeki terör örgütü IŞİD hedeflerini bombalamaya başladı.

        13

        - Daha sonra Cerablus'un Karkamış'a yakın bölgelerine yönelik başlayan atışlar, daha iç kesimlere kaymaya başladı.

        14

        - Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, harekat kapsamında 04.00'te sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı, 04.05'te daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makineleriyle geçitler açıldı, 05.45'te topçu ve ÇNRA atışları sona erdi, 06.08'de ilk hava harekatı icra edildi, ardından 06.10 ve 06.30'da hava harekatları tekrarlandı.

        15

        - Topçu ve ÇNRA atışları sonucunda tespit edilen toplam 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi.

        16

        - Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu icra edilirken, Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katıldı. Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu.

        17

        - Harekatın başarısı için piyade (mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam, harekatta hayati önemi haiz muhabere birlikleri ile lojistik destek ve Hava Kuvvetlerinin hava/yer destek unsurlarının bir bütün olarak büyük bir uyum içerisinde çalıştığı bildirildi.

        18

        - Hava harekatının ardından sınırda yoğun hareketlilik başlarken sınır hattı ise mayınlardan temizlemeye başlandı.

        19

        - Suriye'nin Cerablus bölgesindeki IŞİD mevzilerine yönelik hava saldırısı ile topçu ve CNR'lerin yoğun atışları esnasında, tampon bölgedeki mayın temizleme çalışmaları Karkamış'ın Kıvırcık bölgesinin karşısında tamamlandı.

        20

        - Mayın temizleme çalışmaları başka bölgelere kaydırılırken, mayınların temizlendiği alanlara ise tanklar sevk edildi. Öte yandan, mayınların temizlendiği bölgeye tanklar konuşlandırılarak, beklemeye başladı. Bir taraftan iş makineleri ile askeri araçları için geçiş tünelleri açıldı.

        21

        - TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatılan harekatın adı "Fırat Kalkanı" olarak belirlendi.

        22

        - Yoğun topçu atışının ardından bölgede, İnsansız Hava Araçlarının (İHA) belirlediği koordinatlar, harekat merkezine aktarıldı. Bunun üzerine bölgeye sevk edilen F-16 savaş uçakları, önceden belirlenen IŞİD hedeflerini tam isabetle vurduktan sonra üslerine döndü.

        23

        - TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen harekat kapsamında tank birlikleri Suriye sınırından içeri girdi.

        24

        Öte yandan tanklar Suriye tarafına ateş açarak geçti. Tankarın peşinden ise üzerinde uçaksavar bulunan kamyonetlerdeki muhalifler takip etti

        25

        - Saat 08.16 itibariyle 294 topçu ateşi yapıldı, ayrıca sabah saat 06.08 ile 07.50 arasında F16 uçakları ile Cerablus'ta 12 hedef vurdu.

        26

        - Askeri kaynaklar, Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyon kapsamında tespit edilen 81 hedefe topçu ve çok namlulu roketatarla 294 atım yapıldığı, atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğunu bildirdi.

        27

        - Sultan Murat Tugayına bağlı muhalifler, terör örgütü IŞİD unsurlarını temizlemeye yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Cerablus ilçesinin batısındaki Keklice köyüne ilerledi.

        28

        - IŞİD'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları Keklice köyünü ele geçirdi. Keklice köyüne yerleşen ÖSO buradan doğu yönündeki ilçe merkezine ilerleyebilmek için köyün çevre güvenliğini oluşturuyor.

        29

        - TSK da Cerablus bölgesindeki IŞİD hedeflerini savaş uçakları ve obüs toplarıyla ateş altında tutmayı sürdürüyor. ÖSO güçlerinin zırhlı birlikler eşliğinde Cerablus merkezine doğru hareket etmesi bekleniyor.

        30

        - Halen süren harekatla hudut güvenliğinin sağlanması ve terör örgütü IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek verilmesi amaçlanıyor.

        31

        Harekat kapsamında tanklarımız Suriye sınırından içeri böyle girdi..

        32

        Türk tanklarının desteğiyle ilerleyen ÖSO, Kıvırcık, Elvaniye ve Güğüncük'ü IŞİD'in elinden aldı. Operasyonlarda şu ana kadar 46 IŞİD militanı öldürüldü. Özgür Suriye Ordusu'nun destekleyen Türk tankları, Cerablus'ta IŞİD'i vuruyor.

        33

        Reuters'ın geçtiği bilgiye göre, IŞİD, Cerablus çevresindeki çok sayıda köyden çekiliyor.

        34

        Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü IŞİD'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, 12 saatte Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları ilçe merkezini kuşatarak içine girmeye başladı.

        35

        Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, sabaha karşı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD militanlarından temizlenmesi amacıyla başlatılan harekat sürüyor.

        36

        Zırhlı birlikler eşliğinde öğle saatlerinde Türkiye sınırının güneyinde 3 kilometre içerdeki Keklice köyünü alan ÖSO güçleri, buraya 5 kilometre mesafedeki Cerablus ilçe merkezine doğru ilerleyerek IŞİD'i batı ve güney yönünden kuşattı ve IŞİD bayraklarını indirdi. Keklice'ye Özgür Suriye Ordusu bayrakları asıldı.