Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Paris İklim anlaşması 4 Kasım'da yürürlüğe giriyor

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Paris İklim anlaşmasının onay sürecinin gerekli eşiği geçtiğini ve 4 Kasım'da yürürlüğe gireceğini duyurdu.

        Paris anlaşmasına verilen uluslararası desteği öven Ban, ülkelerin bu ortak eyleminin, iklim değişikliğinin doğuracağı risklerle mücadele adına umut verici olduğunu belirtti.

        Bu anlaşmanın hayata geçirilmesi için görev süresi boyunca yoğun uğraş verdiğini hatırlatan Ban, tüm ülkelerden ve özel sektör temsilcilerinden sera gazı salınımının azaltılması ve iklim değişikliğinin kaçınılmaz etkilerinden dünyanın korunması için anlaşmayı bir an önce uygulamaya geçirmelerini istedi.

        Küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1 buçuk ile 2 derece arasında sınırlandırılmasını hedefleyen anlaşma nisan ayında BM'de imzaya açılmış ve onay süreçleri başlatılmıştı.

        ABD KONGRESİ'NDE OBAMA'YA TEPKİ VAR

        İklim değişikliği ile mücadele için varılmış olan küresel anlaşma, yeni ülkelerin desteğiyle yürürlüğe girmesi için gereken önemli bir sayı eşiğini aştı.

        Avrupa devletleri, Kanada, Bolivya ve Nepal'in onayıyla, küresel sera gazı salımının yüzde 56.87'sinden sorumlu olan ülkelerin 2015 Paris anlaşmasına katılım oranı yüzde 55'e yükseldi.

        ABD Başkanı Barack Obama bu gelişmeyi gezegenin korunması bakımından "tarihi bir gün" olarak niteledi.

        Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Kongresi'nde Obama'nın iklim politikasına karşı ciddi bir tepki var. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi başkanı Paul Ryan, "Paris iklim anlaşması Amerikan ekonomisi için bir felaket olacak" dedi. Dünyada en çok sera gazı salan ilk iki ülke olan ABD ve Çin geçen ay anlaşmaya katılmışlardı.

        Obama dün Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, "Eğer Paris Anlaşmasının içerdiği taahhütleri yerine getirirsek tarih bunu gezegenimiz için bir dönüm noktası olarak tanıyacaktır" dedi.

        Anlaşmaya dün imza koyan Almanya, Fransa, Avusturya, Macaristan, Slovakya, Portekiz ve Malta da kendi parlamentolarındaki onay sürecini tamamlamış olan AB ülkeleri. Bu ülkeler toplam sera gazı salımının yüzde 4'ünden sorumlu.

        Toplam 195 ülkenin 73'ü tarafından onaylanmış olan anlaşmayla, çoğunlukla fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan küresel sera gazı salımlarının azaltılması, sel, kuraklık, yıkıcı fırtınalar ve okyanuslarda su seviyesinin yükselmesi gibi oluşumların engellenmesi amaçlanıyor.

        AA/REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ