Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Tayland'daki o camiye ödül!
        1

        Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) geçen yıl Tayland'da restore ettiği Bang Uthit Camisine belediye tarafından En Temiz Mabet Ödülü verildi.

        2

        TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Bangkok'taki belediyenin 200'den fazla cami ve Budist tapınağı arasında yaptığı değerlendirmede, Bang Uthit Camisi'nin tuvalet ve abdesthanesine şehrin mabetleri arasında en temiz servis alanı ödülünü verdiği kaydedildi.

        3

        Açıklamada ayrıca Sultan II. Abdülhamid döneminde, Tayland Müslümanlarının İslam'a ve hilafete bağlılıklarını yinelemek amacıyla talepleri üzerine Osmanlı Devleti tarafından kendilerine gönderilen "Osmanlı Devlet Arması"nın da camide hala muhafaza edildiği belirtildi.

        4

        Camide bulunan Osmanlı arması dikkatli incelendiğinde armanın üzerinde Sultan II. Abdülhamid'in tuğrası dikkati çekiyor.

        5

        Osmanlı'nın yıkılış dönemine denk gelen ve Sultan II. Abdülhamid'in hal'inden 7 sene sonra inşa edilen camideki Devleti Aliyye armasının ilginç bir hikayesi bulunuyor.

        6

        Osmanlı Devletinin son hükümdarlarından Sultan II. Abdülhamid Osmanlı'nın uyguladığı İttihad-ı İslam siyaseti çerçevesinde (dünya Müslümanlarını Hilafet çatısı altında birleştirme, Pan-İslamizm) tüm dünyadaki Müslümanlara ya ilim adamları göndermiş, ya da kurduğu Hafiye Teşkilatının mensuplarını göndererek Osmanlıyı ve Hilafeti anlatmıştı.

        7

        Bu siyaset sayesinde dünya Müslümanları Osmanlı halifesine biat etmiş, Çin'den Afrika'nın birçok noktasına kadar camilerde hutbeler Osmanlı halifesine okunmaya başlamıştı.

        8

        Cami cemaati ve çevredeki Müslümanlar o dönem, bugünkü Tayland olan Siam Krallığında yaşayan Müslümanlar olarak İslam'a ve hilafete bağlılıklarını yinelemek için 20. yüzyılın başlarında Sultan ve Halife II. Abdülhamid'den bir nişane talep edildiğini ve bu taleplerinin kabul gördüğünü ifade ediyor.

        9

        Bu talebin ardından Osmanlı'nın Siam krallığı Müslümanlarına kendilerine numune olacak bir Osmanlı arması gönderdiği kaydediliyor.

        10

        Armanın ellerine ulaşmasının ardından ülkedeki Müslümanların yeni yapılan camilerinin giriş kapılarının üzerine bu armanın aynısını yapmaya başlayarak Hilafete olan bağlılıklarını ifade etmeye çalıştıkları ifade ediliyor.

        11

        Osmanlı'nın yıkılışı ve hilafetin ilgasının ardından ise Taylandlı Müslümanların bu uygulamaya son verdiği kaydediliyor.

        12

        Bangkok'ta Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgede bulunan cami bugüne kadar yıkılmadan ve önemli bir tahribat görmeden sade mimarisi ve girişte bulunan Osmanlı Arması ile hala ayakta.