Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi İran'la Suudi Arabistan'ın arasına Çin girecek!

        İran, Suudi Arabistan'la arasındaki anlaşmazlıkların müzakere yoluyla çözümü amacıyla Çin'in yaptığı ara buluculuk teklifine olumlu yanıt verdi.

        İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran'ın Pekin Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın temelini farklı görüş ve tutumların oluşturduğu belirtilerek, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin ara buluculuk teklifinin olumlu karşılandığı ifade edildi.

        Suudi Arabistan'ın bölgede izlediği politikaların eleştirildiği açıklamada, İran'ın bölgesel güvenliği sağlamak adına Riyad yönetimiyle diyaloğa hazır olduğu ve bu konuda Çin'in yapıcı rolünü olumlu karşıladığı kaydedildi.

        REKLAM

        Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "İran, Suudi Arabistan rejiminin aksine tüm yapıcı çabalara olumlu karşılık vermiştir. Bunun son örneği Kuveyt Emiri'nin (Şeyh Sabah Ahmed Cabir es-Sabah) bölgesel diyaloğu sağlama önerisini kabul etmesidir. Ülkelerin istikrar ve güvenliğinin birbirine bağlı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Hiçbir ülke kriz bölgelerinde tek taraflı politikalar uygulayamaz. Bu politika doğrultusunda da Çin'in yapıcı rolüne önem veriyoruz."

        Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, çarşamba günü Pekin'de düzenlediği basın toplantısında Tahran ile Riyad arasında ara bulucu olma teklifinde bulunarak, "İran ve Suudi Arabistan'ın mevcut sorunlarını dostça müzakere ve istişarelerle çözebileceklerini umuyorum." demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ