Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran parlamentosu ve Humeyni anıt mezarına saldırı - Son Dakika

        İran'ın başkenti Tahran güne çifte terör saldırısıyla başladı. İlk olarak dört silahlı saldırgan parlamento binasını bastı. Ardından İmam Humeyni türbesinde saldırganlar önce çevreye ateş açtı daha sonra saldırganlardan biri kendini patlattı.

        1979'daki İslam Devrimi'nin ardından ilk kez İran Parlamentosu'na saldırı düzenlendi. Tahran'daki iki terör saldırısında en az 12kişi öldü, 39 kişi yaralandı. İran'ın sembolik merkezlerini hedef alan saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi. Bu saldırı, eli kanlı örgütün İran'da düzenlediği ilk saldırı olarak kayda geçti.

        Saldırıyı üstlenen DEAŞ, parlamento binasının içerisinden saldırganlardan birinin çektiği bir çatışma görüntüsü paylaştı. İranlı vekil, görüntülerdeki ofisin kendi ofisi olduğunu ve yerde hareketsiz yatan kişinin çalışanlarından biri olduğunu doğruladı.

        Saldırı haberleri ajanslara düştükten yaklaşık 5 saat sonra, parlamentodaki saldırganlar öldürüldü ve çatışmalar sona erdi. Parlamentoya saldıran 4 saldırgandan biri kendini patlatırken, diğer 3'ü ölü geçirildi.

        Tahran Milletvekili İlyas Hezreti saldırganlardan ikisinin kalaşnikof, birinin ise tabanca taşıdığını açıkladı. Saldırganların milletvekili katına çıkmaya çalıştığı ancak durdurulduğu belirtildi.

        İmam Humeyni türbesindeki saldırıda ise saldırganlar kadın kıyafetleriyle türbeye girerek kalabalığa rastgele ateş açtı. Saldırganlardan biri kendini patlattı, diğeri patlatamadan polis tarafından öldürüldü. Bir saldırganın ise polis tarafından yakalandığı iddia edildi.

        İran İstihbarat Bakanlığı, kentte bir başka terörist saldırının önlendiğini duyurdu ve halktan toplu taşıma araçlarından uzak durmasını istedi.

        İRAN PARLAMENTOSUNDAKİ SİLAH SESLERİ

        0:00 / 0:00

        Reuters İran Büro Şefi Hafızi, "Türbeye rahat bir şekilde girilebiliyor dolayısıyla saldırganlar oraya rahat girmişler, asıl tartışılan parlamentoya nasıl girdikleri. Bazı yorumcular bu olaylardan sonra Devrim Muhafızları'nın daha fazla güçleneceğini, Ruhani için bir baskı oluşturulacağından bahsediliyor." sözleriyle olayın ardından İran'da sıcağı sıcağına yaşanan tartışmaları aktardı.

        İRAN PARLAMENTOSUNDAKİ ÇATIŞMA ANI

        BİR SİLAHLI SALDIRI DA HUMEYNİ'NİN ANIT MEZARINDA

        Tahran'ın güneyinde bulunan Humeyni'nin anıt mezarında da bir kişinin ateş açtığı belirtildi. Olay yerinde yaralılar olduğu belirtiliyor.

        Tasnim Haber Ajansı, İran İslam Devrimi'nin lideri olan Humeyni'nin anıt mezarına yapılan saldırıda saldırganlardan birinin kendini patlattığı, bir diğerinin de polisler tarafından vurularak öldürüldüğü belirtildi.

        Press TV, İmam Humeyni Türbesi'ndeki saldırganlardan birinin siyanür içerek intihar ettiğinibildirdi.

        Saldırıda kendini patlatan canlı bombanın kadın olduğu iddia edildi. Üzerinde altı el bombası bulunan ikinci bir canlı bombanın kendini patlatamadan güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü belirtildi.

        HUMEYNİ'NİN TÜRBESİNE YAPILAN SALDIRIDAN İLK GÖRÜNTÜ

        DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

        Dışleri Bakanlığı, İran'da gerçekleşen terör saldırılarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Bu sabah saatlerinde Tahran'da İran İslami Danışma Meclisi ile İmam Humeyni Türbesi'ne yönelik terör saldırıları düzenlendiği, saldırılarda hayatını kaybedenler ve yaralılar olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıları kınıyor, hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor, yakınları başta olmak üzere İran halkına ve hükümetine taziyelerimizi sunuyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz."

        İBRAHİM KALIN'DAN TERÖR SALDIRILARINA KINAMA MESAJI

        Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, İran Meclisi ve Humeyni Türbesi'nde gerçekleştirilen terör saldırılarını kınadı.

        Kalın, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Tahran'da yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor, yakınlarına taziyelerimizi sunuyorum." ifadesini kullandı.

        UZMAN GÖRÜŞLERİ

        Prof. Dr. Ahmet Uysal

        SUUDİ ARABİSTAN BUNU YAPIYOR

        "Suudi Arabistan açık açık söylüyor. Çok üst düzey bir yetkili, savaşı İran'ı taşıyacağız demişti. Suudi Arabistan bu konuda tecrübelidir. Suudi Arabistan bunu yapıyor. Her ne kadar İran yönetimi kapalı bir rejim de olsa, internet çağında haber alınabiliyor ama biraz daha sağlıklı bilgiler almamız lazım. İran'ın şahin bir yönetim anlayışı var. Bu hem mezhep hem de milliyetçilikle beslenen bir anlayış. Bu terör saldırısından sonra nasıl bir tavır sergileyecekleri önemli. Ben çatışmanın devam edeceğini düşünüyorum. İki seçenek var. Biri Suudi Arabistan'a mesaj vermek diğeri Amerika'ya mesaj vermek." ifadelerini kullandı.

        İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhan Afacan

        "İRAN'A 'DÜŞÜNDÜĞÜN KADAR GÜÇLÜ DEĞİLSİN' MESAJI"

        Saldırının 3 noktada olduğunu anlıyoruz. Dönüm noktasıdır çünkü şimdiye kadar İran'da terör örgütlerinin yaptığı eylemlere baktığımızda bu kadar örgütlü bir şey görmüyorsunuz. Daha çok bomba açıp kaçma eylemleri yapılıyordu. Seçilen yerler itibariyle neredeyse devletin kalbi. Humeyni'nin mezarlığı son derece korunan bir yerdir. İran'a bu anlamda çok ciddi bir mesaj verilmiş oldu. Özellikle 2014'te IŞİD'in bölgeye musallat olmasından günümüze kadar özellikle, "bölge yanıyor ancak İran istihbari yetenekleri ile ülkede saldırı gerçekleştirilmesinin önüne geçmiştir" deniliyordu. Bu İran'a "çok da düşündüğün kadar güçlü değilsin" mesajı veriyor.

        İram Dış Politikalar Koordinatörü Dr. İsmail Sarı

        "İRAN'IN 'ÜLKE İÇİ GÜVENLİK' STRATEJİSİNİN ÇÖKTÜĞÜ GÖRÜLÜYOR"

        Hem mekansal anlamda hem de zamansal anlamda önemli bir nokta. Hem mekanlar sembolik hem de Katar krizinin olduğu dönemde olması İran'a bir takım mesajlar verildiğini gösteriyor. Bunun arkasında Suudi Arabistan olabilir, ABD olabilir ama sonuçta mesaj ortada. İran'ın, ülke güvenliğini korumak amacıyla ön hatlar kurarak ülkenin içinde güvenlik krizinin olmasına engel olma üzerine kurulmuş bir stratejisi vardı. En azından bu stratejinin çöktüğü görülüyor. İran'ın sınırlandırılması, bölgede izole edilmesi, Trump'ın gezileri ile beraber anti-İran kampının kurulması ile İran'a biz sadece söylem değil, fiiliyata da geçtik mesajı veriliyor. 3 saldırı, çok önemli noktalar.

        Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar

        "MOLLA REJİMİ KARŞITI GÜÇLERİN BİLDİRİSİ"

        "İran'daki saldırıları DEAŞ (IŞİD) üstlenmiş gözükse bile, saldırıların "İran içinde Molla Rejimi karşıtı güçlerin", "Silahlı Eylem ve Silahlı Ayaklanma Bildirisi"nin sonrasına denk gelmesi dikkat çekiyor. En büyük düşman ilan ettiği Rafizilere şu ana kadar İran'da saldırmayan IŞİD neden şimdi İran'da saldırıyor? IŞİD'in her zaman İran'a saldırı yapma kabiliyeti vardı. Ama yapmadı?"

        İRAN'DA SALDIRININ OLDUĞU PARLAMENTO BİNASI

        Harita

        SALDIRGANLARIN İKİNCİ HEDEFİ OLAN HUMEYNİ'NİN TÜRBESİ

        Harita
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ