Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bu da 'ABD Balyozu'

        GAZETE HABERTÜRK

        SAIC adlı stratejik değerlendirme kuruluşunun, 28 Şubat’tan önce Erbakan için kaleme aldığı senaryo şöyle:

        *2002’de Erbakan darbeyle inecek

        *TSK, Kıbrıs ve adalara çıkacak

        *Türkiye ile İsrail, Ortadoğu’yu çizecek

        ABD’li düşünce kuruluşu ‘Balyoz’u 6 yıl önce görmüş

        ABD’li düşünce kuruluşu SAIC’in, 1996’da hazırladığı ilginç senaryoya göre, ‘Balyoz Darbe Planı’nın uygulamaya konulduğu iddia edilen 2002’de asker yönetime el koyuyor

        ABD’li Science Applications International Corporation (SAIC) adlı düşünce kuruluşunun, 1996 yılında hazırladığı bir “stratejik değerlendirmede”, 2002 yılında Türk ordusunun darbe yapacağı öngörülüyor. Balyoz Planı’ndan altı yıl, 28 Şubat müdahalesinden ise yaklaşık 1 yıl önce yazılan stratejik değerlendirmeye, göre, Türk ordusu 2002 yılında darbe yaparak, hükümeti görevden uzaklaştırıyor.

        ERDOĞAN’I HABER VERİYOR

        SAIC, “Genç, pragmatik bir RP belediye başkanı, istikrar ve yozlaşmayı sonlandırma sözüyle bir koalisyon kurar” ifadesiyle, Tayyip Erdoğan’ın başbakan olacağını da öngörüyor. Virginia merkezli SAIC’in, ABD Savunma Bakanlığı için hazırladığı iddia edilen ve geçmişte medyada yer alan değerlendirmede, 1997-2020 yılları için dört senaryo üretil miş:

        1. Türkiye ve İran Uzlaşması,

        2. Türkiye ve İsrail Orta Doğu’da Yeni Güvenlik Düzeni Kuruyor,

        3. Yeniden Dirilen Rusya Türkiye’yi Kontrol Ediyor,

        4. Türkiye Kafkas Federasyonu Kuruyor.

        Senaryolardaki bazı bölümlerde, “Balyoz” kapsamındaki suçlamaları hatırlatan ifadeler de yer alıyor. İşte o senaryolar:

        SENARYO 1

        1997-2000: Refah Partisi’nden (RP) genç ve dinamik bir isim Erbakan’ı safdışı eder. RP, 1999 seçimlerini rahat bir çoğunlukla kazanır. 2001-2004: Türkiye’nin yeni RP’li başbakanı kendisini Kürt ayaklanmasını sonlandırmaya adar. Avrupa Birliği Türkiye’nin tam üyeliğini 2001’de reddeder. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’la güçlü ticari ve politik ilişkiler kurarak cevap verir.

        2011: Bir Türk-İran Federal Devleti’nin, 2025’te nihayetlendirilmek üzere 15 yıllık bir dönemde kurulacağı açıklanır. Avrupa Birliği tükürdüğünü yalar ve önceki insan hakları ihlallerine rağmen Türkiye’ye tam üyelik önerir.

        SENARYO 2

        2000-2002: Türk ordusu darbe yapar, beceriksiz sivil hükümeti lağveder ve gücü alır almaz Türk F16’ları Kıbrıs’taki füze silolarını vurur, daha fazla Türk askeri Kıbrıs’a ve diğer Yunan adalarına çıkar. Yunanistan, Türkiye’nin Ege’deki yerleşimlerine saldırarak cevap verir.

        SENARYO 3

        2000: Refah Partisi seçimleri kazanır, oylarını artırır ancak seçim sonuçları askeri baskı altında sözde düzensizlikler bahane edilerek geçersiz sayılır.

        2002: AB Türkiye’nin tam üyeliğini demokratik bir hükümeti olmadığı nedeniyle reddeder. Siyasi İslamcılara destek artar.

        2003-2008: Komutanlar hükümeti sivil idareye geri vermeyi erteler. Ekonomi sendeler. PKK direnişi daha da ciddileşir.

        SENARYO 4

        1999: Türkiye’de Erbakan hükümeti İsrail’le ilişkilerin keyfi olarak koparılmasından sonra düşer. Uzun pazarlıklar sonucunda, Erbakan’ın yerine genç, pragmatik bir RP belediye başkanı istikrar ve yozlaşmayı sonlandırma sözüyle bir koalisyon kurar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ