Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yabancı basından İsrail'e büyük öfke

        İNGİLİZ BASINI

        İngiliz gazetelerinin bugünkü sayılarının çoğunda manşetten verildi ve haberlerde İsrail'in tutumunun küresel öfkeye yol açtığı vurgulandı.

        Times gazetesi, "Açık denizlerde ölüm" manşetini atarak, başyazısında konuyu irdeledi. Gazete, okuyucularına şu soruları sordu: "Komandoları helikopterden indirerek onları saldırı tehlikesine açık hale getirmek mantıklı mıydı?, Türk vatandaşlarını hedef alarak, bir zamanlar yakın siyasi ve askeri ilişkilere sahip olunan Müslüman bir komşuyla ilişkileri daha da bozmak siyasi açıdan zeki bir adım mıydı?, Okul çocukları için boya kalemi, hastaneler için ilaç, bombaların yıktığı evlerin tamiri için çimento taşıyan gemileri engellemeye çalışmak, halkla ilişkiler açısından iyi bir fikir miydi?"

        Independent gazetesi de, "İsrail'in hücumbot diplomasisi küresel öfkeye neden oldu" manşetini attı. Gazetenin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, "İsrail'in müdahalesinin Türkiye ile ilişkilere büyük darbe indirdiğini" belirtti.

        ROBERT FISK'TEN BATILI LİDERLERE AĞIR ELEŞTİRİ

        Independent gazetesinin bir diğer deneyimli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk ise, "Batılı liderlerin insanların hayatını kurtarmaya yardımda çok korkakça davrandıklarını" yazdı.

        Beyaz Saray açıklamasını "zavallı", BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açıklamasını "gülünç" olarak niteleyen Fisk, "İngiltere Başbakanı (David) Cameron neredeydi? Başbakan Yardımcısı (Nick) Clegg neredeydi?" diye sordu. Fisk, yazısında şu ifadelere yer verdi:

        "Bu noktaya nasıl geldik? Belki de hepimiz İsrail'in Arapları öldürmesine alıştık. Belki de İsrail Arapları öldürmeye alıştı. Şimdi de Türkleri öldürüyorlar. Ya da Avrupalıları."

        GUARDIAN'IN BAŞYAZISI: "ABLUKADAN KATLİAMA"

        Guardian gazetesi de 5 tam sayfasını ayırdığı haberle ilgili, "İsrail kanlı saldırının ardından devlet terörü uygulamakla suçlanıyor" manşetini attı.

        Gazete, İsrail'in oynadığı kumarın kendisine çok pahalıya mal olacağını savunarak, İsrail'in uluslararası alanda daha da yalnızlaşmak ve Orta Doğu'da hayati önem taşıyan halkla ilişkiler savaşını kaybetmek gibi bir bedelle karşı karşıya olduğunu yazdı.

        Guardian'ın Orta Doğu editörü Ian Black, olayın ardından, İsrail'in üzerindeki Gazze ablukasını kaldırma ve Hamas ile temas kurma baskısının artacağı ancak İsrail'in politikasında bir değişiklik olmayacağı yorumunu yaptı.

        Gazete başyazısında da konuya yer verdi ve İsrail'i eleştirdi. "Ablukadan Katliama" başlıklı başyazıda, Somalili korsanlar dün uluslararası sularda 6 gemiye çıkıp 10 yolcuyu öldürse ve onlarcasını da yaralasa, bugün NATO'ya bağlı bir görev gücünün Somali kıyılarına doğru yola çıkmış olacağı yazıldı. Guardian buna karşın bugün İsrail kıyılarına doğru yol alan NATO gemilerinin olmadığını kaydetti.

        İsrail donanmasından gelen, "kendilerine ateş açıldığı, linç edilmekten kurtulmak için karşılık verdikleri" açıklamasına da tepki gösteren Guardian, "Komandolar Filistin yanlısı aktivistlerin ne yapmasını bekliyordu ki? Kendilerini kaptanla köprü üstünde çay içmeye davet etmelerini mi?" ifadesini kullandı.

        FT: "İSRAİL DENİZDE BOĞULDU"

        Financial Times (FT) gazetesi ise gazete başyazısında ise, "İsrail denizde boğuldu" başlığı altında, İsrail'i korsanlık yapmakla suçladı. Yazıda Orta Doğu Dörtlüsü ve BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı yapılarak, İsrail'e artık çok ileri gittiğinin açıkça söylenmesi gerektiği ifade edildi.

        AMERİKAN BASINI

        Washington Post gazetesi, saldırıya dünya genelinde kınamaların gelmesinin, Obama yönetiminin, İsrail ile arasındaki gergin ilişkileri geliştirme çabalarını karmaşıklaştıracağı ve İran'a yeni yaptırım girişimleri üzerindeki dikkatleri dağıtacağı yorumunda bulunuldu.

        Glenn Kessler imzalı yazıya göre, bu saldırı sonrasında dikkatlerin Gazze'ye daha çok yönelebileceği yorumunda bulunularak, olayın sadece Hamas'ı güçlendirmekle kalmadığı, aynı zamanda Batı Şeria'daki Filistin yönetimini "muhtemelen" zayıflattığı ifade edildi.

        Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da saldırı sonrasında İsrail'le dolaylı görüşmeleri terk etmesi yönünde yeni baskılarla karşılaşabileceği kaydedilen yazıda, İran'a yeni yaptırım tasarısının tartışıldığı BM Güvenlik Konseyi'nin dikkatinin başka yöne çekilecek olmasıyla bu saldırıdan İran'ın da "kazançlı çıktığı" savunuldu.

        Washington Post'un baş yazısında da "İsrailli askerlerin gemiye çıkarken ellerinde demir çubuk ve bıçak bulunan düzinelerce militanla karşılaştığı" ileri sürüldü. Bunun sonucunun kanlı bir kavga ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti için "diplomatik fiyasko" olduğu ifade edilen yazıda, İsrail'in gemiye saldırısının "yanlış yönlendirilmiş ve kötü uygulanmış" bir hareket olduğu kaydedildi.

        AMAÇ PROVOKE ETMEK

        Gazze'ye insani yardım malzemesi götürme isteğinin, grubun "göstermelik amacı" olarak tanımlandığı yazıda, bunun, "anlaşmazlığı provoke etme" hedefinin yanında ikincil bir amaç olduğu ileri sürüldü.

        Gemilerin, İsrail'in uyarılarını görmezden geldiği ifade edilen yazıda, "İsrail'e tehdidin askeri olmaktan ziyade siyasi olduğu, şu ana kadar gemilerin Hamas için füze veya diğer silahlar taşıdığı yönünde bir işaret bulunmadığı" kaydedildi.

        HALKLA İLİŞKİLER KABUSU

        Los Angeles Times'da çıkan haberde de İsrail'in yardım götüren gemilere saldırısının "İsrail için bir halkla ilişkiler kabusu gibi göründüğü" belirtildi.

        Saldırının yankılarının, İran'a yeni yaptırımlar için uluslararası konsensüs sağlanması için çalışan ABD'nin bu çabaları üzerindeki dikkatleri dağıtma riski taşıdığı ifade edilen haberde, uluslararası toplumun ilgi odağının Gazze'ye yöneldiğine dikkat çekildi. Yazıda, Beyaz Saray'ın saldırıya yönelik açıklamasında temkinli davrandığı da belirtildi.

        CNN'in haberinde de saldırının Türkiye-İsrail ilişkilerinde zorluk yaratacağı ve bunun ABD için de "büyük bir diplomatik başağrısı" olduğu belirtilerek, İsrail askerlerinin, gemiye indiklerinde kendilerine demir çubuk ve bıçaklarla saldırıldığı, ateş açıldığı yönündeki iddialarına da yer verildi.

        İSPANYOL BASINI

        İspanyol basını da saldırıyı manşetlere taşındı.

        Ülkenin önde gelen sol görüşlü gazetelerinden El Pais, "İsrail, uluslararası yasalara saldırıyor" ifadesini başlığında kullandı ve İsrail'in "orantısız bir müdahale yaptığı konusunda herkesin hemfikir olduğunu" belirtti.

        "İsrail'in korsanca saldırışı uluslararası öfke yaratıyor" başlığını atan El Mundo gazetesi de saldırıyı AB'nin, "kabul edilemez" olarak nitelendirdiğini ve hemen kınadığını, tüm dünyada protesto gösterileri yapıldığını, AB, ABD, BM gibi uluslararası komitelerin İsrail'den açıklama istediğini yazdı.

        ALMAN BASINI

        Berlin'de yayımlanan B.Z gazete, ''Gazze filosuna saldırı dünyayı şoke etti'' başlığıyla verdiği haberde, İsrail askerlerinin saldırdığı ''Marmara'' gemisinde ünlü yazar Henning Mankell, İrlandalı Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Corrigan Maguire'in yanı sıra 6 Alman'ın da bulunduğu belirtildi.

        Berliner Kurier gazetesi de, ''Akdeniz'de katliam'' başlığını kullanarak, İsrail'in saldırdığı yardım gemilerinde 19 kişinin öldüğünü yazdı.

        Bild gazetesi ise, ''İsrail, Hamas yardımcılarının filosuna saldırdı'' şeklinde duyurduğu haberde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de olayın en hızlı şekilde aydınlatılmasını istediğini ifade etti.

        "İSRAİL OPERASYONU KATLİAMLA SONUÇLANDI"

        İtalyan Il Corriere della Sera gazetesi, "İsrail operasyonu katliamla sonuçlandı" başlığı altında gelişmeleri aktarırken, Türkiye'nin saldırıyı "devlet terörü" olarak nitelendirdiği belirtildi.

        La Repubblica gazetesi, "Aktivistlerin gemisinde kıyım" manşetinin spotunda, "İsrail, Gazze'ye giden yardım konvoyuna saldırdı: 9 ölü var. Tüm dünyadan kınama. Türk konvoyu geceleyin saldırıya uğradı. Ankara'ya göre bu, devlet terörüdür. Arap ülkeleri isyanda. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu orduyu savundu ve (ABD Başkanı Barack) Obama'ya yapacağı ziyareti iptal etti" ibareleri kullanıldı.

        Başbakan Silvio Berlusconi'ye ait yayın organlarından biri olan sağ çizgideki Il Giornale gazetesinin ise İsrail yanlısı bir manşet kullanması dikkati çekti.

        "İsrail ateş etmekle iyi yaptı" biçiminde bir manşet atan Il Giornale gazetesi, Gazze'ye insani yardım götüren barış gönüllülerini "teröristlerin arkadaşları" diye niteledi.

        FRANSIZ BASINI

        Fransız basını, İsrail'in dün Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili "tüm dünyanın İsrail'i kınadığı ve bu ülkenin herkes tarafından tecrit edildiği" yorumunu yaptı.

        Liberation gazetesi, ''Korsan devlet'' başlığıyla verdiği haberde, dünyanın İsrail'i sert şekilde kınadığını belirtti.

        Gazetenin başmakalesindeyse ''hiçbir gerekçenin böyle bir saldırıyı haklı çıkaramayacağı'' belirtilerek, İsrail'in konuyla ilgili resmi açıklamasının ise "acınası" olduğu kaydedildi.

        Le Figaro gazetesi de ''İsrail tecrit edildi'' başlığıyla manşetten verdiği haberde, ''İsrail hükümetinin kesinlikle görmesi gereken büyük bir tuzağa düştüğü'' yorumunda bulundu.

        Le Parisen gazetesi ise ''Genel Öfke'' başlığıyla verdiği haberde, İsrail saldırısının bütün dünyayı şoka uğrattığı belirtildi.

        YUNAN BASINI

        Yunan medyası, Gazze'ye yardım gemilerine saldıran İsrail'i ''Korsan devlet''olarak adlandırırken, saldırının da ''cinayet'' olduğu değerlendirmesinde bulundu.

        Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, ''İsrail'e uluslararası protesto'' başlıklı haberinde, İsrail özel komandolarınca düzenlenen kanlı saldırının tüm dünyanın tepkisine yol açtığını yazdı.

        Kathimerini, ''Korsan devlet'' başlıklı bir yorumunda da ''İsrail'in uluslararası sularda yaptığı kanlı saldırı ile askeri çözümlere karşı eğilimini kanıtladığını'' yazdı.

        ''Kanlı saldırı için uluslararası öfke'' başlığını kullanan To Vima gazetesi ise tam teçhizatlı İsrail komandolarının Gazze'ye insani yardım taşıyanlara gece yarısı düzenlediği baskının tüm dünyayı dondurduğunu kaydetti.

        Gazete, ''İsrail'den şiddet, Türkiye'de kazanç'' başlıklı haber-yorumunda, ''Başbakan (Recep Tayyip)Erdoğan'ın İran ile temaslarından sonra Müslüman dünyasının lideri olarak ortaya çıktığını, Gazze halkının haklarını savunarak İsrail'e karşılık verdiğini'' belirtti.

        ŞALOM GAZETESİ: ÜZÜNTÜYÜPAYLAŞIYORUZ

        Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete "Şalom", internet sitesinde İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin haberi "Gemiye Müdahale: Kamuoyunun üzüntüsünü paylaşıyoruz" başlığıyla verdi.

        ARAP BASINI KATLİAM İFADESİNİ KULLANDI

        Suudi Arap sermayeli ElHayat gazetesi, ''İsrail Özgürlük Filosunu öldürdü, dünya baş kaldırdı'' manşetini kullanırken, İsrail'in davranışını, ''bütün cezalardan uzun zaman kaçtığı için öldürme iştahı kabarmış bir katilin davranışı''na benzetti.

        Mısır'da yayımlanan hükümet yanlısı ElAhbar, bağımsız El Düstur ve muhalif El Vafd, saldırıyı ''katliam'' olarak değerlendirirken, bağımsız ElMasri El Yom gazetesi, ''Özgürlük kanı Akdeniz'e aktı'' ifadesine yer verdi.

        Lübnan'da yayımlanan En Nahar gazetesi, ''Özgürlük Filosu İsrail'i Türklerin kanında boğdu'' manşetini kullanırken, ''Zaten zayıflamış İsrail-Türkiye ilişkileri dönüşü olmayan bir noktaya geldi''yorumunda bulundu.

        Hizbullah cephesine yakın ElAhbar gazetesi de ''(ABD Başkanı Barack) Obama yönetimi İsrail'in suçunu haklı çıkardı, özgürlük kana bulandı'' gibi ifadelerle, ''Şafak katliamı Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası olacak''görüşüne yer verdi.

        İSRAİL BASINI DA İSRAİL’E KARŞI

        İsrail'in Haaretz gazetesi yazarlarından Yossi Sarid, "Kabinede 7 Aptal" başlıklı makalesinde, "Bu sefer sonuç önceden belliydi. Büyük deniz muharebesinin tarihi yaklaştıkça kötü sonuçlar doğacağı netleşmeye başladı" ifadelerini kullandı.

        Haaretz gazetesi, İsrail hükümetini ve ordusunu kanlı saldırı nedeniyle adeta top ateşine tuttu.

        Gazetenin baş yazısında, Binyamin Netanyahu hükümetinin bu sınavı başarıyla veremediği, yapılan operasyonun "Mavi Marmara gemisini 'Filistinli Exodus'u haline getirdiği" ifade edildi.

        Gazetenin baş yazısında, "Netanyahu hükümeti bu sınavda tam bir başarısızlığa uğramıştır. Bu büyük yenilgi sahipsiz kalamaz. Kimin hesap vermek zorunda kalacağını belirleyecek bir inceleme komitesi kurulmadan İsrail halkı ve İsrail'e dost ülkeleri ikna etmek imkansızdır" görüşü dile getirildi.

        KABİNEDE 7 APTAL

        Gazete yazarlarından Yossi Sarid ise "Kabinede 7 Aptal" başlıklı makalesinde, "Bu sefer sonuç önceden belliydi. Büyük deniz muharebesinin tarihi yaklaştıkça kötü sonuçlar doğacağı netleşmeye başladı" ifadelerini kullandı.

        Bu sonuca, "burunlarından ötesini göremeyen 7 bakanın neden olduğunu" yazan Sarid, "Orduyu yönlendiren onlardı. Denizde güçlükle yüzebilen 7 gemi birden bire korkunç bir donanma haline geldi. Elit komando birliğinin, devleti batırmadan bir geminin nasıl ele geçirileceğini, ölüme yol açmadan cop ve bıçak taşıyanları nasıl yeneceğini ve silahlarını nasıl kaptırmayacağını bilmesi gerekirdi" görüşünü dile getirdi.

        Sarid, yorumunda şunları kaydetti:

        "Aptallığın sınırı yok ve anlaşılıyor ki bu, bakanlara özel bir imtiyaz. Tabii aptallığın sınırı olmayınca yapılmak isteneni anlayabilmek de imkansız. Öyle görünüyor ki, bu yedili kötülüklerinde ısrar edip bizi herhangi bir geminin yapabileceğinden çok daha büyük tehlikelere atacaklar."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ