Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çamur ve çimento da işe yaramadı

        BP işletme müdürü Doug Suttles, şirketin ''kuyunun öldürülmesi'' için yaptığı ve 3 gün süren son çalışmanın başarısız olduğuna karar verdiğini söyledi. Söz konusu çalışma, yaklaşık 1500 metre derinlikteki kuyuya ağır yoğunlukta çamur ve çimento pompalanmasını öngörüyordu.

        Kuyudan petrol sızıntısının durdurulamadığını ifade eden Suttles, ''şirket olarak sonraki seçeneği uygulamaya karar verdiklerini'' kaydetti.

        Söz konusu yeni seçenekte ''robot denizaltılar'' kullanılarak, sızıntının meydana geldiği arızalı çıkış borularının kesileceğini belirten Suttles, daha sonra kesilen bölgeye önleyici kapak takılmasının planlandığını kaydetti.

        Sızıntıyı kesmeyi amaçlayan yeni çalışmanın tamamlanmasının 4 gün sürebileceğini belirten Suttles, ''yeni yöntemin işe yarayacağına inandıklarını, ancak yine de başarılı olunacağına yönelik garanti verilemeyeceğini'' kaydetti.

        ABD hükümet kaynakları, Meksika Körfezi'nde 68 ila 151 milyon litre petrolün denize sızdığını, bunun kendi alanında ülke tarihindeki en kötü olay olduğunu dile getiriyor.

        BAŞKA BİR YÖNTEM DENENECEK

        ABD Başkanı Barack Obama, Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısının durdurulması için uygulanan son yöntemin de başarısızlığa uğramasının çok üzücü olduğunu söyledi.

        Gelecek hafta başka bir yöntemin deneneceğini belirten Obama, daha önce hiç uygulanmamış bu yöntemin riskli olduğunu da kaydetti.

        Obama, çalışmalara refakat eden Tuğamiral Mary Landry'nin bugün BP'ye, yeni yöntemin uygulanması direktifi verdiğini belirtti.

        Bu yöntemle "petrolü yükseltici borunun kesilmesi ve üst tarafına bir kapağın monte edilmesiyle sızıntının durdurulması" amaçlanıyor.

        Yöntemin uygulanmasının birkaç günü bulacağını ve riskli olduğunu söyleyen Obama, buna karşın, sızıntının durması için, "iki rahatlatma deliğinin açılmasına kadar" mümkün olan en yoğun çabanın gösterilmeye devam edileceğini kaydetti.

        Petrol yatağına bu rahatlatma deliklerinin açılmasıyla basıncın düşürülmesi ve sızıntının önlenmesi amaçlanıyor ancak bunun tamamlanmasının aylar alacağı belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ