Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Evrimi sorgulayan bakan görevden alındı

        İsrail basınına göre, İsrail Eğitim Bakanı Gideon Saar, Eğitim Bakanlığının Bilim Bölümü Başkanı Dr. Gavriel Avital'i, evrim ve küresel ısınmayla ilgili yazılı ve sözlü açıklamaları nedeniyle görevinden uzaklaştırdı.

        2009 yılı sonunda bu göreve atandığı belirtilen Dr. Avital'in, Darwin'in evrim teorisinin geçerliliğini sorgulayan ve Tevrat'taki "yaratılış" inancı gibi, Darwinizm'in de eleştirel bir bakışla incelenmesi gerektiğini ifade eden açıklamalarının tepki yarattığı belirtiliyor. Dr. Avital'in ayrıca, küresel ısınmada hava kirliğinin etkileriyle ilgili geleneksel teorilere de karşı çıktığı ifade ediliyor.

        Haaretz gazetesine konuyla ilgili konuşan bir bakanlık yetkilisi, "bu görüşlere sahip olan birisinin, Eğitim Bakanlığı'nda bilimadamlarının başında görev yapamayacağını" söyledi.

        Dr. Avital ise bakanın kendisini görevden alma hakkına sahip olduğunu belirtmesine karşın, görevinden alınmasının işini iyi yapmadığından değil, açıklamalarından kaynaklandığını doğruladı. Dr. Avital, "Ben ilkeler üzerine konuşurum ve birileri bundan hoşlanmadı" dedi.

        Daha önce yaptığı bir açıklamada Dr. Avital, "Eğer ders kitapları açık açık insanların kökenlerinin maymunlardan olduğunu söylüyorsa, ben öğrencilerin başka düşünceleri araştırmalarını ve onlarla uğraşmalarını isterim. Evrim öğretisinin doğru olmadığını düşünen birçok kimse var" demişti.

        "Evrimi" bir "din" olarak görüp, başka hiçbir şey duymak istemeyenlerin de bulunduğuna dikkati çeken Dr. Avital, ""Ders kitaplarında ayrıca, dünyanın karbondioksit salımları nedeniyle ısındığını yazmaya devam ederlerse, ben de bunun doğru olmadığında ısrar edeceğim" diye konuşmuştu.

        Dr. Avital'in evrim ve küresel ısınmayla ilgili görüşlerinin, bilimadamları ve çevreyle ilgili eylemciler arasında büyük tartışmalar yarattığına da işaret ediliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ