Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ateş sönmüyor!

        Mısır'da dün şiddetlenmeye başlayan, hatta Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in orduyu müdahale etmeye çağırmasına neden olan protesto gösterileri ve isyanlar, Kahire dışında da ölümlere neden oldu. El Cezire televizyonu İskenderiye'de ölü sayısının 20'yi geçtiğini iddia etti. Ölenlerin Ölenlerin ülke genelindeki toplam sayısının ise 100'ü aştığı belirtiliyor.

        Kare kare isyan!

        KAHİRE'DE "DEFOL GİT" SESLERİ

        Mübarek'in hükümeti istifaya çağırdığını, yeni hükümeti bugün açıklayacağını, ekonomik reformlarla ilgileneceğini açıklamasına rağmen Mısır sokaklarının ateşi sönmek bilmiyor. Ordu vatandaşlardan sokağa çıkma yasağını uymalarını istedi.

        Buna karşılık halk yeniden sokakta. Reuters'ın haberine göre sabah erken saatten yeniden Tahrir Meydanı'nda toplanan protestocular Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine "Go away, go away!" (Defol git, defol git!) sloganları attı.

        Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen binlerce kişinin gösterilerini sürdürdüğü Mısır'ın Kahire, İskenderiye ve Süveyş kentlerinde, dün ilan edilen sokağa çıkma yasağının saatlerinin uzatıldığı bildirildi.

        Devlet televizyonu, 16.00 ila 08.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

        Dün ordu tarafından 18.00-07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

        ORDU VE POLİS ARASINDA ÇATIŞMA!

        Mısır'ın başkenti Kahire'de göstericilerin İçişleri Bakanlığı'nı basmak istemesi üzerine önce polis ve göstericiler, daha sonra da ordu birlikleri ve polis arasında çatışma çıktı.

        Polis ve ordu birlikleri arasındaki çatışmanın göstericileri korumak isteyen ordu birliklerinin İçişleri Bakanlığı'na girmek istemesi üzerine çıktığı belirtildi.

        Çok sayıda yaralı olduğu belirtilirken, TRT'nin Mısır muhabiri Amr Temmen çatışmada ölenlerin olabileceğini söyledi.

        Temmen, polisle askerler arasındaki çatışmaların şiddetli bir şekilde devam ettiğini bildirdi.

        El Cezire televizyonu, İçişleri Bakanlığı önünde polisin ilk müdahalesi sırasında en az 3 protestocunun öldüğünü bildirdi.

        Bu arada önemli bir bilgi Mısır'da ordunun 450 bin askeri bulunuyor. Ülkede bulunan polis ve güvenlik gücü sayısı ise 350 bin.

        GÜNÜN SORUSU: ORDU NE YAPACAK?

        Bu karardan sonra Mısır devlet televizyonundan halka uyarı yapıldı. Uyarıda sokağa çıkma yasağını ihlal eden herkesin tehlike altında olacağı belirtildi.

        Ordu gün boyunca genellikle uyarılar ve tehditlerle halkı çatışmadan uzak tutmaya çalışırken, ordunun kurşun attığı tek yer İçişleri Bakanlığı'nın önü oldu. Fakat burada da ordu, halka çok sert müdahalede bulunmak isteyen polisle çatışmaya girdi. Bu çatışmada çok sayıda ölü olduğu tahmin ediliyor.

        Rejimin isteğiyle Kahire sokaklarına giren ordunun bu tavrının ardından, halkla yüzyüze gelmek durumunda kalması halinde ne yapacağı merakla bekleniyor. Halkın orduya sevgi gösterileri sürerken ordu da halka müdahale etmemeye çalışıyor.

        Fakat ilerleyen saatlerde ordunun protestocu halkla yüzyüze kalması durumundaki tavrının sürecin geri kalanıyla ilgili çok kritik olduğu da belirtiliyor.

        El Cezire televizyonunun konuştuğu sokaktaki askerlerin birçoğu ise sokağa tekrar barış gelmesinin tek yolunun Mübarek'in geri adım atması olduğunu söylüyor.

        ORDU TAKVİYE GÜÇ GÖNDERİYOR

        Bu soru cevabını ararken Tahrir Meydanı'nda giderek kalabalıklaşan onbinlerce protestocu hep bir ağızdan "Halk ordu el ele" solganları atmaya başladı.

        Ayrıca şehirde dolaşan ordu tanklarına bazı protestocuların çiçek attığı da dikkat çekiyor.

        Akşam saat 19:00'da Mısır ordusu tarafından yapılan açıklamada güvenliğin arttırılması için şehir merkezlerine takviye güç gönderileceği belirtildi.

        İSKENDERİYE'DE ÇATIŞMA

        Mısır'ın İskenderiye kentinde de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen göstericilerle polis arasında çatışma çıktığı bildirildi.

        Görgü tanıkları, Mısır ordusunca protesto gösterilerine son vermeleri çağrısında bulunulmasına karşın İskenderiye kentinde bir araya gelen göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada, gözyaşartıcı gaz ve gerçek mermilerin kullanıldığını belirtiyor.

        SÜVEYŞ'TE AĞIR ZIRHLI ARAÇLAR

        Süveyş kentine ise sabahın erken saatlerinde ordunun ağır zırhlı araçları giriş yaparak kentte önlem aldı.

        El Cezire televizyonu ise sokakta yaşananları görüntüleyen amatör kamera çekimlerini yayınlamaya devam ediyor. İşte ateşin kalbinden o şok görüntüler...

        Uzmanlara göre bugün dünden daha büyük gösteriler ve çatışmalar yaşanabilir. Dün ordunun Mısır sokaklarına geç saatte girmiş olmasının daha büyük yıkımları önlediğini söyleyen uzmanlar, bugün Mübarek'in tavrının şiddetin dozunun da belirleyicisi olabileceğini belirtiyor.

        Bugün de zaten gösteriler erken saatten itibaren yeniden başladı.

        ORDU BARİKAT KURDU

        Dün Tahrir meydanına gelen ordu birliklerinin meclisin önünde, valilik ve ana arterlerde konuşlandıkları görüldü.

        Kahire'deki dün gece süren olaylarda halkın askerler lehinde sevinç gösterilerinde bulunmalarına rağmen, Tahrir meydanında ve opera binası yakınlarında iki askeri cip ile bir zırhlı personel taşıyıcının yakıldığı gözlendi.

        BANKA ŞUBELERİ YAĞMA EDİLDİ

        Görgü tanıklarının ifadelerine göre ABC Bank, Arap-Afrika Bankası, çeşitli bankalara ait ATM'ler ile Kahire'nin arka semtlerindeki bir çok mağazanın şubeleri yağma edildi. Göstericilerin dün akşam yaktıkları iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi'nin binasındaki yangının halen sürdüğü gözleniyor.

        Askeri birliklerin, şehir merkezinde halkla yakın diyalog içinde hareket ettikleri görülürken, kentin bazı yerlerinde, yakılan araçların yolları kapaması nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı görülüyor.

        Mübarek'in bugün kurulacak yeni hükümet hakkında yapacağı açıklama Mısır halkınca merakla bekleniyor.

        İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ABLUKA ALTINDA

        Bu arada İskenderiye'de birkaç polis karakolu kundaklandı. Öğleden sonra ise yaklaşık 1000 kişilik bir grup İçişleri Bakanlığı önünde toplandı. Ordu ve polisi bile karşı karşıya getiren bu toplanma sırasında göstericiler İçişleri Bakanlığı önünde bulunan polis araçlarını ateşe vermeye başladı.

        İLETİŞİM YENİDEN SERBEST

        Ülke genelinde dün saat 11.00 itibariyle kesilen cep telefonu bağlantısı bugün açıldı. İnternet bağlantısıysa bazı kentlerde açılmasına karşın ülke genelinde halen erişim sorunları yaşanıyor.

        EL CEZİRE: EN AZ 95 ÖLÜ VAR

        Katar'ın El Cezire televizyonu, büyük protestolara sahne olan Mısır'ın İskenderiye kentinde 20'den fazla ceset olduğunu duyurdu.

        El Cezire televizyonu, bölgede görev yapan muhabirinin kentte 20'den fazla ceset gördüğünü bildirdi, ancak konuya ilişkin detaylı bilgi vermedi.

        Günün ilk saatlerinde 53 olarak tahmin edilen ölü sayısı için Mısır'daki hastane kayıtları açıklandı ve ölü sayısının 74 olduğu bildirilse de El Cezire televizyonu ülke çapındaki olaylarda ölenlerin sayısının en az 95 olduğunu iddia etti.

        YAĞMALAR BAŞLADI!

        Mısır'ın başkenti Kahire'deki yönetim karşıtı gösteriler sırasında ünlü Mısır Müzesi'ne giren yağmacıların, firavunlar döneminden kalma iki mumyaya zarar verdiği bildirildi.

        Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Zahi Havas, "Bu sabah müzeye geldiğimde dün gece bazı kişilerin müzeyi yağlamaya çalıştığını görünce çok üzüldüm" dedi.

        Mısırlı vatandaşların turizm polisiyle birlikte bu kişileri engellemeye çalıştığını söyleyen Havas, "Ancak bazı (yağmacılar) yukarıdan binaya girmeyi başarmış ve iki mumyaya zarar vermiş" diye konuştu.

        Havas bu kişilerin bilet ofisini de yağmaladığını söyledi.

        Bu arada, Mısır ordusunun piramitleri turistlerin ziyaretlerine kapadığı bildirildi.

        Yağmalardan finansal kurumlar da nasibini aldı. Çok sayıda gösterici Merkez Bankası ofislerini yağmaladı.

        Bir hastaneyi de yağmalamaya çalışan bazı sokak çetelerinin halkla karşı karşıya kaldığı da gelen bilgiler arasında. Protestocular hastaneyi çetelerin yağmasından korudu.

        CEZAEVLERİNDE DE İSYAN: 7 KİŞİ ÖLDÜ!

        Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir meydanında toplanan göstericilerin Mısır televizyonuna doğru yürüyüşe geçtiği bildirildi.

        Göstericilerin, İçişleri Bakanlığı önünde çıkan çatışmada ölen bir göstericinin cenazesini de taşıdığı belirtildi.

        Bu arada, şehir merkezinden ve Kahire Üniversitesinin bulunduğu bölgeden gökyüzüne siyah duman tabakasının yükselmesi dikkati çekti.

        Öte yandan, Kahire'ye 80 kilometre uzaklıktaki Kantur el Hayriye ve diğer cezaevlerinde isyan çıktığı, bazı mahkumların yaralandığı, hatta ölenlerin olabileceği bildirildi.

        Katar'ın El Cezire televizyonu, cezaevlerinde çıkan isyanda, 7 mahkumun hayatını kaybettiğini iddia etti.

        Başkent Kahire'nin Giza bölgesinde, göstericilerin ve yağmacıların bir şeker fabrikasıyla aynı bölgede bulunan birkaç ufak tekstil atölyesini ateşe verdikleri bildirildi.

        Yağmacıların da Mısrı Cecide bölgesinde bazı kuyumculara girerek, altın, gümüş, elmas gibi mücevherleri çaldıkları belirtildi.

        Bu arada, Mısır ordusuna ait helikopterler Kahire üzerinde devriye uçuşuna başladı.

        Bazı özel televizyon kanalları da orduya çağrıda bulunarak yağmacılara müdahale etmesini istedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ