Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Müzakere sürecini engellemeyin - VİDEO

        Çalışma ziyareti için Türkiye'ye gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül veFransa Cumhurbaşkanı Sarkozy,Çankaya Köşkü'nün girişinde bir süre basın mensuplarına poz verdi.

        Gül ve Sarkozy daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy onuruna çalışma yemeği verdi.

        BEKLENTİLERİ PAYLAŞTIM

        Yemeğin ardından iki lider ortak basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, ahde vefa çerçevesinde AB'nin Türkiye'ye verdiği sözlerin arkasında durması, müzakere sürecinin başarıyla tamamlanmasına fırsat verilmesi gerektiğini söyledi. Gül, "Bu sürecin işlemesine herkesin yardımcı olması gerektiğini, bu beklentimizi paylaştım. Bu konunun tüm Türk halkı tarafından en hassasiyet gösterilen bir konu olduğunu ve beklentimizin de müzakere sürecinin herhangi bir şekilde engellenmemesi olduğunu söyledim. Bütün birlik için söylüyorum bunları" diye konuştu.

        Gül, ortadoğu ile ilgili de konuştu:

        ''Ortadoğudaki son gelişmeler önemlidir, bizleri yakinen ilgilendirir, bir an önce huzura kavuşmasını, bu değişim sürecinin başarı ile bitmesini arzu ettiğimizi paylaştık''

        KIRMIZI HATLARI ANLAMAYA ÇALIŞTIK

        Sarkozy de1992 yılından bu yana Fransa'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı'nın gelmediğini hatırlatarak, "Uzun bir zaman. 19 yıllık paranteze son veren cumhurbaşkanı olmaktan mutluyum" dedi.

        ''Türkiye'nin oynadığı uluslararası role inanıyoruz'' diyen Sarkozy, ''G-20'de Türkiye'nin desteği bizim için önemli dedi.

        Hammadde fiyatlarının düzenlemesi için Türkiye'de bir çalışma ziyareti yapılmasını istediklerini dile getiren Sarkozy, ''Nükleer konusunu ele aldık, sınırsız işbirliği teklif ettik'' dedi.

        Sarkozy, görüşmede Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusuna da değindiklerini söyledi. Sarkoz, "Mutabık olmadığımız bir konu var. Her iki tarafının da kırmızı hatlarını anlamaya çalıştık, gelecek için yol bulmaya çalıştık. Ne Avrupa'nın istikrarsızlaşmasına gitmeyecek, Türk toplumunun küçük düşmesi veya modernleşmesi önüne engel çekilmemesi şeklinde uygun bir yol bulmamız gerektiğini söyledik. Farklı düşüncelerimiz olabilir, buna rağmen yakın ilişkilerimiz olabilir. Biz çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

        Sarkozy, daha sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

        Image

        SARKOZY'İ SİNİRLİOĞLU VE GÖKÇEKKARŞILADI

        Fransa Cumhurbaşkanı'nı Esenboğa Havaalanı'nda Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından karşılandı. Fransa'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde 19 yıl aradan sonra ilk ziyareti gerçekleştiren Sarkozy'yi taşıyan uçak saat 13.30'da Ankara Esenboğa Havaalanı'na indi. Türkiye'ye Fransa Cumhurbaşkanı sıfatıyla değil G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla çalışma ziyareti gerçekleştiren Sarkozy'yi karşılamaya hiçbir bakan gitmedi. Sarkozy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından karşılandı.

        Diplomasi uzmanları, çalışma ziyareti için gelen devlet başkanlarının Türkiye'nin uyguladığı protokol kuralları çerçevesinde hükümet üyesi tarafından karşılandığına dikkat çekti. Ancak Sarkozy'e uygulanan protokolün mütekabiliyetten kaynaklandığı belirtildi. Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türk mevsimi etkinliklerinin açılışı nedeniyle Paris'e yaptığı ziyaret sırasında da kendisine "asgari karşılama" düzenlendiğini hatırlattı.

        Sarkozy, kendisine ayrılan araca binmeden önce basın mensuplarına el salladı. Bir gazetecinin uzaktan yönelttiği soruya Sarkozy gülümseyerek karşılık verdi. Sarkozy, kendisine tahsis edilen araçla havalimanından ayrıldı.

        YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

        Sarkozy'nin gelişi nedeniyle havaalanında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bomba köpekleri ile Sarkozy'nin aracında ve konvoydaki araçlarda arama yapıldı.

        Image

        SARKOZY'NİN TÜRKİYE ZİYARETİ FRANSIZ BASININDA

        ''KISA ZİYARET TÜRKİYE'DE HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI''

        Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesi, ''Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin kısa ziyaretinin Türkiye'de hayal kırklığı yarattığı'' yorumunu yaptı. Gazetede çıkan haberde, ''isyanların arttığı bir dönemde, ağırlığı artan Türkiye, şimşek hızındaki ziyaretten daha fazlasını hak ettiğini düşünüyor'' ifadesi kullanıldı.

        Sarkozy'nin kısa ziyaretinin Türk akademisyenlerin ve basının da tepkisini çektiğini belirten Le Figaro, bu konudaki açıklamalara ayrıntılı bir şekilde yer verdi.

        ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ

        Sarkozy, Türkiye'ye ziyareti öncesi Kanal D Haber Yöneticisi ve Posta gazetesi yazarı Mehmet Ali Birand'a röportaj vererek, ziyaretinin amacını ve G20 için Türkiye'den beklentilerini anlattı.

        Sarkozy, "Türk kamuoyu sizi, Türkiye'yi sevmeyen, onu Avrupa Birliği dışına itmek isteyen bir lider olarak görüyor. Bu algılama doğru mu?" sorusu üzerine, daha önce birçok kere ziyaret etme fırsatı bulduğu ve yine büyük bir mutlulukla ziyaret edeceği Türkiye'yi iyi tanıdığını söyledi.

        Kendisine sorulan bu sorunun daha ziyade Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası plandaki yeriyle ilgili olduğunu belirten Sarkozy, şöyle konuştu:

        "Türkiye büyük bir ülke. Doğu ile Batı arasında bir köprü, iki dünya arasında bir bağlantı teşkil etmesiyle yeri doldurulamayacak bir role sahip bir ülke. Günümüz dünyasının her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğu bu rolü başka hiçbir ülke oynayamaz. Bu da demektir ki, Türkiye o eşsiz yerini hala muhafaza ediyor. İşte bu nedenle, Türkiye ile Avrupa Birliği'nin, aslında ne Türkiye'ye, ne de Avrupa Birliği'ne faydalı olacak bir tam üyeliğe kadar gitmeksizin, mümkün olduğunca sıkı ilişkiler yürütmeleri gerektiğine inanıyorum. Bunu dile getirerek kimseye hakaret etmiyorum ve hiçbir şekilde ülkenize duyduğum derin hayranlığı sorgulamıyorum."

        21. yüzyılın başında, geçmişe ait şemaların içerisinde hapsolunmaması gerektiğini vurgulayan Sarkozy, şöyle devam etti:

        "AB'nin ve Türkiye'nin Rusya ile birlikte temel direkleri olacakları, geniş bir ortak ekonomik ve insani alanı neden hayal etmeyelim ki? Ben, geçmişte tıpkı Mustafa Kemal benzeri ileri görüşlü liderlerin yaptıkları gibi, ortak hedeflerimiz seviyesinde yeni çareler üretmemiz gerektiğine inanıyorum."

        "Tüm açıklamalarınızdan anlaşılan genel yaklaşımınız, Türkiye'yi bir Ortadoğu ülkesi olarak gördüğünüzü ortaya koyuyor. Türkiye'yi Avrupa Birliği'nin bir parçası olarak görmüyorsunuz. Böylece siz ve diğer yabancı yöneticiler, Türkiye'yi AB'den uzaklaştırarak bir eksen kaymasına itmiş olmuyor musunuz? En azından buna katkıda bulunmuyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine ise Sarkozy, konuyu bu şekilde görmediğini söyledi.

        Türkiye'nin kendisini için eşsiz bir ülke olduğunu, tarihiyle, coğrafyasıyla, kültürüyle pek çok dünyanın ve pek çok mirasın kavşağında yer aldığını ifade eden Sarkozy, "Türkiye'yi belli bir bölgesel bütünlüğe bağlamayı arzu etmek, ne olursa olsun, eşsiz bir zenginlik teşkil eden bu özelliğini unutmak ve ülkenizin halklar arasındaki diyaloğa getirebileceği değerli katkıyı ve barış yararına oynayabileceği rolü azımsamak anlamına gelir. Türkiye'ye, onun dış politikasını ve stratejik ittifaklarını Avrupa Birliği ile ilişkileri konusuna tepki göstererek belirleyebileceğini düşünemeyecek kadar büyük bir saygı duyuyorum. Bunu söylemek, büyük bir diplomasi olan, bölgede ve dünyada barış ve diyalog yararına ilkeli ve çalışkan bir diplomasi olan Türk diplomasisini küçümsemek olur" diye konuştu.

        ERDOĞAN: ''TEMENNİM ODUR Kİ BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE YERE SAĞLAM BASAN ADIMLARI BİRLİKTE ATALIM. BU, GELECEĞİMİZİ BERABER İNŞA ETMENİN ÖNEMLİ BİR ADIMI OLACAKTIR''

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin çok geniş çaplı bir zeminde yürüdüğünü ifade ederek, ''Temennim odur ki bundan sonraki süreçte yere sağlam basan adımları birlikte atalım. Bu geleceğimizi beraber inşa etmenin önemli bir adımı olacaktır'' dedi.

        Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya geldi. Erdoğan, Sarkozoy'i Başbakanlık Merkez Bina'nın önünde karşıladı. Erdoğan ve Sarkozy, daha sonra makam odasına geçerek, burada gazetecilere açıklamalarda bulundular.

        Sarkozy'e ''değerli dostum'' diyen Erdoğan, 19 yıllık bir süreçten sonra Türkiye'de bir Fransız Cumhurbaşkanını görmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

        ''Tabi G-20 dönem başkanı olarak ve bizler de bir G-20 üyesi olarak bir aradayız. Sayın Cumhurbaşkanımız ile gayet verimli geçen bir görüşme yaptılar. Şu anda da aramızda gerek ikili gerekse heyetler arası bir görüşmemiz olacak. Gerek G-20, gerek bölgedeki gelişmeleri değerlendirme, Avrupa Birliği sürecini değerlendirme fırsatımız olacak. Tabii ben ailece de kendilerini ülkemizde görmek isterim. Fakat bunu daha sonra telefi edeceklerini söylediler. Temenni ederim ki en kısa zamanda bunu da gideririz. Türkiye-Fransa arasındaki ilişkiler tabii çok geniş çaplı bir zeminde yürüyor. Gerek NATO'da bulunan iki ülke ve bunun yanında ticari noktadaki ilişkilerimiz de çok ciddi. Geleceğe yönelik atabileceğimiz adımlar olabilir. Tüm bunlarla birlikte Türkiye'nin tarihten gelen sürecinde Fransa'nın siyasi noktadaki ilişkileri Türkiye'yle çok çok geniş.

        Temennim odur ki bundan sonraki süreçte yere sağlam basan adımları birlikte atalım. Özellikle tabii bu geleceğimizi beraber inşa etmenin önemli bir adımı olacaktır. Bu ziyareti bu noktada da önemsiyorum.''

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ