Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Gabon ziyareti tartışmalı başladı

        Cumhurbaşkanı Gül, başkent Libreville'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba tarafından resmi törenle karşılandı.Türkiye ve Gabon'un milli marşlarının çalınmasının ardından Gül ve Ondimba, kendilerine ayrılan platformda yerlerini aldılar ve tören kıtasının geçidini izlediler.

        Her iki ülke heyet üyelerinin takdim edilmesinin ardından Gül ve Ondimba baş başa görüşmeye geçti. Bu sırada diğer heyet üyelerinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girmelerinin engellenmek istenmesi üzerine bir süre tartışma yaşandı.

        Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk tartışmaların ardından binaya girebildi.

        Gül ve Ondimba'nın baş başa görüşmesinin ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi. Görüşme sırasında, Türkiye ile Gabon Hükümetleri Arasında İşbirliği Anlaşması, Hükümetlerarası Askeri Çerçeve İşbirliği Anlaşması, Türkiye ile Gabon Arasında Diplomatik Pasaportlara Vize Muafiyeti Anlaşması, Dışişleri Bakanlıkları Arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ve Savunma Bakanlıkları Arasında Niyet Beyanı imzalandı.

        Image

        GAZETECİLERDEN PROTESTO

        Heyetlerarası görüşmenin ardından düzenlenecek ortak basın toplantısını Türkiye'den gelen gazetecilerden sadece 4 kameramanın izleyebileceğinin bildirilmesi üzerine Türkiye ve Gabon yetkilileri arasında tartışma yaşandı.

        Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, ortak basın toplantısını Türk gazetecilerin tamamının izlemesi, kameramanların yanı sıra köşe yazarları ve muhabirlerin de yerlerini alması gerektiğini iletti.

        Gabonlu yetkililerin ikna olmaması üzerine Türk gazeteciler, ortak basın toplantısını beklemeden Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı terk etti.

        GÜL TÜRKİYE-GABON İŞ FORUMU'NDA KONUŞTU

        Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Gabon İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına hitap etti.

        Gül, ''Bizde 'şeker un varsa helva yapılır' diye bir söz var. Burada petrolünüz, madenleriniz ve ormanlarınız var. Bütün bunları bir araya getirerek, helva yapmak mümkün. Bu azim, kararlılık ve çok çalışmakla gerçekleşir''diye konuştu.

        Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamlarının Türkiye'de ve yurt dışında yatırımları bulunduğuna dikkat çekerek, ''Tecrübelerimizi paylaşalım. Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerdeki yaklaşımı, kazan-kazan anlayışıdır. Tek taraflı kazancın sağlıklı olmadığına inanıyoruz''diye konuştu.

        Türk veGabonlu iş adamlarının görüşmelerinden iyi sonuçlar alınacağına inandığını dile getiren Gül, Türk inşaat sektörünün dünya ikincisi olduğunu, havaalanı, liman, altyapı ve toplu konut alanında başarılı yatırımlara imza attığını söyledi.

        Yatırımın teknoloji transferi, iş, üretim ve istihdam anlamına geldiğini vurgulayan Gül, ''Madencilerimiz Gabon'da yatırım yapmak istiyor''dedi.

        Gabon'da yatırım yapacak Türk iş adamlarına da seslenen Gül, ''Bu ülkenin kurallarına uygun, halka saygı göstererek ve bütünleşerek iş yapmanızı istiyoruz. Böylece iki ülke halkı da kazançlı çıkacaktır''diyekonuştu.

        ONDİMBA'NIN KONUŞMASI

        Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba da konuşmasında, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ifade ederek, ''Türkiye gibi inandırıcı bir ortak ile bütün Afrika'ya hizmet edebiliriz''dedi.

        Ondimba, Gabon'un önemli doğal kaynaklara sahip bulunduğunu belirterek, ormancılığın da önemli bir sektör olduğunu söyledi.

        Tomruk ihracatını yasakladığını ve işlenmiş orman ürünleriyle madencilik sektörünü özel sektöre açacağını bildirenOndimba, Türk iş adamlarını bu sektöre yatırıma davet etti.

        Türk iş adamlarını ülkesinde yatırıma davet eden Ondimba, yabancı yatırımcılara 10 yıl boyunca vergi muafiyeti getirdiklerini söyledi.

        GÖREVİNİN NATO'YA VERİLMESİ DOĞRU

        Gül,Gabon Cumhurbaşkanı Al Bongo Ondimba ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Libya'ya yönelik müdahaleyi nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu yanıtladı.

        Libya'da yaşananların Avrupa'dan daha önce Afrika ve Arap ülkelerini ilgilendirdiğini ifade eden Gül, BM Güvenlik Konseyi'nin uçuşa yasak bölge kararında 3 Afrika ülkesinin oyu bulunduğuna dikkati çekti.

        Türkiye'nin başından beri Libya'da kan dökülmeden, altyapısı ve güvenlik güçleri yıpratılmadan değişimin gerçekleşmesini arzu ettiğini kaydeden Gül, ''Benim şahsi kanaatim, Libya liderinin hemen değişime müsaade etmesi, görevden çekilmesi ve Libya'nın altyapısının daha fazla tahrip edilmesine fırsat vermemesidir'' dedi.

        Türkiye'nin, strateji geliştirilmeden Libya'ya ateşin başlatılmasını garip karşıladığını anımsatan Gül, ''NATO'nun askeri ve siyasi kanadındaki toplantılar tartışmalı geçti biliyorsunuz. Neticede bu görevin NATO'ya verilmesi doğru olacaktır'' diye konuştu.

        Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba da bir ülkenin iç meselesinde taraflardan birinin diğerine karşı zafer kazanmasının asla tercih edilemeyeceğini dile getirdi.

        Libyalıların birbirine karşı zafer kazanamayacağını ifade eden Ondimba, ''Zafer olacaksa tüm Libya'nın olmalıdır. Ülkenin korkunç duruma sürüklenmesi engellenmelidir. Bu yapılmazsa ülkenin yeniden inşası çok zor olacaktır'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ