Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Strauss-Kahn’ı zor gönler bekliyor

        Polis, otelde temizlikçi kadına cinsel saldırıda bulunmak ve oral sekse zorlamak suçlamasıyla gözaltına alınan IMF Başkanı Strauss-Kahn’ın odasında kanlı çarşaf buldu.

        ABD’nin New York kentindeki lüks bir otel odasında kat temizlikçisi bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın başı iyice dertte. Polisin topladığı deliller ve yapılan testler, “kötü” şöhreti ile bilinen ve uyuşturucu kaçakçılarının, azılı katillerin yattığı Rikers Island Cezaevi’ne konulan Strauss-Kahn’ı oldukça zor gönlerin beklediğini gösteriyor.

        Eski bankacı ve diplomat 62 yaşındaki IMFBaşkanı'na, cezaevinin bir kanadını ayırdığı, geceleri nefes almayı kesmesi olasılığına karşı tıbbi cihaz bulundurduğu ve Strauss-Kahn'ı kendisini öldürmediğinden emin olmak için 24 saat boyunca izlediği belirtildi.

        Islah Dairesi'nin sözcüsüStephen Morello, Dominique Strauss-Kahn'ın yattığı kanatta 14 hücrenin bulunduğunu, normalde kızamık ve verem gibi hastalıklara yakalanan mahkumlar için ayrılan bu bölümde şu anda Strauss-Kahn'dan başka kimsenin kalmadığını söyledi.

        Morello, tutuklu olduğu için cezaevi üniforması giymesi gerekmeyen Strauss-Kahn'a, kaldığı kanatta dolaşması için zaman zaman hücresinden ayrılmasına izin verileceğini, her gün bir saatliğine dışarı çıkabileceğini, bu durumda diğer mahkumlarla karşılaştırılmayacağını ve kendisine gardiyanların eşlik edeceğini sözlerine ekledi.

        IMF Başkanı’nın, kefaletle serbest bırakılması talebi yargıç tarafından, savcıların “kaçabilir” demesi üzerine reddedilmişti.

        DNA’SI BULUNDU

        Polisin lüks Sofitel Oteli’nin 28. katındaki kral dairesinde yaptığı incelemede “kanlı bir çarşaf” bulduğu belirtildi. Ayrıca, 32 yaşındaki kat temizlikçisine yapılan testlerde, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın DNA’sına rastlandığı açıklandı.

        KAÇARKEN DÜŞMÜŞ

        Kat temizlikçisinin otel protokolüne uygun hareket ettiği, otelden ayrılan müşterilerin odayı terk etmesi gereken vakitten sonra odaya girmek için kapıyı üç kere ve güçlü bir şekilde seslenerek çaldığı belirtildi. İddiaya göre StraussKahn, önce temizlikçi kadına cinsel saldırıda bulundu, sonra da oral sekse zorladı. Kadın, kaçarken düşüp yaralandı ancak kurtulmayı başardı.

        UÇAĞI DURDURDULAR

        Bu arada önceki haberlerin aksine JFK Havalimanı görevlilerinin, IMF Başkanı Strauss-Kahn’ın Fransa’nın başkenti Paris’e gitmek için bindiği uçağı, pistte hareket etmeye başladıktan sonra durdurduğu ve Strauss-Kahn’ın görevlilere direndiği ifade edildi.

        KİMLİĞİNİ BİLMİYORMUŞ

        Sofitel otelinin 32 yaşındaki çalışanının avukatı Jeffrey Shapiro, müvekkilinin 15 yaşında bir kız çocuğu olan dul bir kadın olduğunu, yaklaşık 7 yıl önce Batı Afrika ülkesi Gine'den New York'a taşındıklarını söyledi. Shapiro, müvekkilinin, olaydan önce Dominique Strauss-Kahn'ın kim olduğu hakkında hiçbir fikrinin olmadığını, pazar günü bir arkadaşından Strauss-Kahn'ın kimliğini öğrendiğini kaydetti. Müvekkilinin ABD vatandaşı olmadığına, bu ülkede çalışma vizesinin bulunduğuna, eğitim seviyesinin ve deneyiminin sınırlı olduğuna dikkati çeken Shapiro, kadının saldırıya uğradığı odadan kaçtıktan sonra olayı güvenliğe bildirdiğini, New York polisinin olay yerine çağrıldığını, burada incelemelerde bulunduğunu ve kadını sorguladığını kaydetti.

        KURBAN İYİ BİR MÜSLÜMANMIŞ

        Bu arada, Strauss-Kahn'ı cinsel saldırıyla suçlayan 32 yaşındaki genç kadının ağabeyi olarak tanıtan bir kişi, kızkardeşinin başına gelenin ardından sürekli ağladığını ve ona bir avukat bulması için yardım ettiğini söyledi. Harlem bölgesinde küçük bir lokanta işleten Gine kökenli adam, bir kızı bulunan kızkardeşinin iyi bir Müslüman olduğunu belirterek, genç kadının saçlarını kapayan bir örtü kullandığını kaydetti. Anlattıkları NewYork polisi ve Sofitel otelinin açıklamalarındaki unsurlarla örtüşen 42 yaşındaki adam, çok iyi Fransızca konuşan kızkardeşinin olup bitenleri geçen cumartesi kendisine telefonla anlatırken hıçkırıklara boğulduğunu ve onu şimdiye kadar onu hiç böyle görmediğini söyledi. Amerikan yasalarına uygun olarak, polis kadının kimliğini açıklamadı ve polis merkezine gelişi sırasında yüzünü örttü.

        3x4 metre boyutlarındaki tecrit hücresinde tutuluyor

        Birkaç gün öncesine kadar “dünyanın en güçlü adamları”ndan biri olan ve Fransa Cumhurbaşkanlığı koltuğunun en şanslı isimlerden biri kabul edilen IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Rikers Adası’nda, içinde sadece bir yatağın bulunduğu 3x4 metre boyutlarında, çıplak bir hücrede tecritte tutuluyor.

        Yetkililer, IMF Başkanı’nın yüksek profili nedeniyle diğer tutuklulardan zarar görmemesi için bu yolu tercih ettiklerini belirttiler.

        Michael Jackson’ın avukatı savunuyor

        IMF Başkanı’nın avukatı Ben Brafman, müvekkilinin suçsuz olduğunu ve bunu kanıtlayacaklarını söyledi. Brafman, daha önce, taciz ile suçlanan pop yıldızı Michael Jackson ile bazı mafya liderlerini de savunmuştu. Ancak, tecritte kalmanın etkisi ile Strauss-Kahn’ın belli bir cezayı kabul ederek savcılarla anlaşma yolunu seçebileceği yorumları yapılıyor.

        Konumunu kullanarak yanında çalışanı cinsel ilişkiye zorlamış

        Dominique Strauss-Kahn’ın, 3 yıl önce IMF’de çalışan evli bir kadınla kurduğu ilişkide, kurumdaki etkili konumunu kullandığı ortaya çıktı. IMF Başkanı, Gana ile ilgili bir sunumda gördüğü Piroska Nagy adlı Macar asıllı iktisatçıyı sürekli aramaya ve eposta mesajları yollamaya başladı. Nagy, üç yıl önce Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu toplantılarında IMF Başkanı ile cinsel ilişkide bulundu. Ancak, Piroska Nagy, IMF Yönetim Kurulu’na Strauss-Kahn’ın kurumdaki görevini kötüye kullandığını, kendisinin hayır diyecek bir konumda bulunmadığını bildirdi. Evli olan Nagy, daha sonra IMF’den ayrılıp Dünya Bankası’na geçti. IMF soruşturmasını yapanlar ise Nagy’ye ayrılırken sadece parasal bir avantajın sağlanıp sağlanmadığına odaklandılar ve bir yanlışa rastlamadılar.

        Fransa’da günün sorusu: Şampanya sosyalisti neden otel odasını tercih etti?

        “Şampanya Sosyalisti” olarak anılan ve lüks yaşamı nedeniyle eleştirilen Dominique Strauss-Kahn, Fransız sosyalistleri tarafından New York’ta bir apartman dairesi olduğu halde, neden gecesi 3 bin dolar olan bir otelde konakladığı konusunda da eleştiriliyor. Oda görevlisi kadını oral sekse zorlayan IMF Başkanı’nın lükse düşkünlüğü biliniyor. Strauss-Kahn’ın, Washington’ın en lüks semtinde 2.9 milyon Euro değerinde bir villası, Fas’ta bir yazlığı, Paris’te 3.9 milyon Euro’luk lüks apartman dairesi bulunuyor.

        Feminist örgütten Kahn’a protesto

        Ukraynalı radikal kadın hakları örgütü “Femen”, New York’ta kaldığı oteldeki kadın temizlik görevlisine tecavüz girişiminde bulunduğu için tutuklanıp Rikers Island Cezaevi’ne gönderilen IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ı protesto etti. Femen üyeleri, başkent Kiev’de Ukrayna Merkez Bankası’nın önünde üstsüz eylem yaptı. Kahn’ı iç çamaşırlarıyla protesto eden kadın hakları savunucuları ellerinde “Bal yok, para yok” yazılı dövizler taşıdı.

        KARISI NEW YORK’A GİTTİ

        New York’taki Rikers Cezaevi’nde ilk gecesini geçiren Dominique Strauss-Kahn, şimdi 23 kişiden oluşan halk jürisinin 16’sının (büyük jüri) üç gün içinde toplanmasının ve gizli bir biçimde, hâkim olmaksızın, suç kanıtlarını gözden geçirerek hakkında resmen dava açılıp açılmamasına karar vermesini bekliyor. Bu arada, Strauss-Kahn’ın eşi eski gazeteci Anne Sinclair’in dün New York’a geldiği kaydedildi.

        FRANSIZLARKOMPLO OLDUĞUNA İNANIYOR

        BFM-TV, RMC ve 20 Dakika gibi medya kuruluşları tarafından yapılan bir araştırma, Fransızların yüzde 57'sinin, New York'ta bir otel çalışanına cinsel taciz ve tecavüz etmeye yeltenmekle suçlanan IMF Başkanının komploya kurban gittiğini düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre, daha düne kadar 2012'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favorilerinden olan Fransız Sosyalist Başkanın yaşadıklarının komploya olmadığını düşünenlerin oranını ise yüzde 32. Strauss-Kahn'ın Sosyalist yandaşlarının yüzde 70'inin komploya inandığını ortaya koyan araştırma, yüzde 23'ünün ise buna inanmadığını gösteriyor.

        IMF TEMAS KURACAK

        ABDHazine Bakanı Timothy Geithner, cezaevindeki IMFBaşkanı Strauss-Kahn'ın, "IMF'yi yönetecek bir pozisyonda olmadığının açık olduğunu" söyledi. Geithner, New York'ta katıldığı bir programda IMF'nin yönetim boşluğu konusunda ne yapması gerektiğine dair bir soruyu yanıtlarken, "IMF İcra Kurulu'nun, geçici bir süreliğine başkanlık görevini yürütmesi için birini resmi olarak görevlendirmesi önem taşıyor" diye konuştu. ABD'nin, IMF'deki en yüksek oy gücüne sahip ülke olarak, IMF'ye kimin başkanlık edeceğini belirlemede önemli bir etkisinin olacağı düşünülüyor.

        IMF İCRA KURULU, STRAUSS-KAHN İLE TEMASA GEÇMEYİ PLANLIYOR

        Reuters'ın haberine göre, IMFİcra Kurulu'ndan isminin açıklanmasını istemeyen iki kaynak, Kurul'un, Strauss-Kahn'dan başkanlık görevine devam etme niyetinde olup olmadığına ilişkin görüşlerini almak amacıyla kendisiyle temas kurmayı planladığını belirtti. Strauss-Kahn'ın özel avukatı Bill Taylor da "Strauss-Kahn'ın IMF'deki statüsüne dair meseleyi biliyorum, ancak bu konunun, davada daha fazla netliğe ulaşılana kadar beklemede kalacağını umuyorum" diye konuştu.

        BEYAZ SARAY DANIŞMANI LIPTON DÜŞÜNÜLÜYOR

        Öte yandan Reuters'ın bir başka haberinde, ABD'nin, John Lipsky'den boşalacak IMF Birinci Başkan Yardımcılığı görevine geçecek isim konusunda, Beyaz Saray danışmanı David Lipton'ı düşündüğü belirtildi. IMF'de bugüne kadar yürütülen geleneklere göre, kuruma her zaman bir Avrupalı başkanlık ederken, ABDise, birinci başkan yardımcısını seçiyor.

        GAZETE HABERTÜRK - AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ