Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Norveç'teki katliamın tüm detayları! VİDEO

        Norveç'in başkenti Oslo yakınlarındaki Utoya adasında önceki gün düzenlenen ve en az 85 kişinin öldüğü silahlı saldırıda omuzundan vurulan bir kişinin ölü taklidi yaparak kurtulduğu ortaya çıktı. Bugün bombalama ve silahlı saldırılarda yaralanan toplam 97 kişiden biri bugün yaşamını kaybetti. Ölü sayısı 93'e çıktı.

        GENÇLERİ BİNAYA TOPLADI

        Görgü tanıklarının ifadelerine göre, saldırı sırasında adadaki 14-18 yaş grubundaki 700 genç kendilerini bir anda can pazarının ortasında buldu. Başkent Oslo'daki bombalı saldırıyı duyan gençler, adadaki ana binada toplanıp neler olduğunu konuşmak istemiş. Gençleri ana binada toplanmaya çağıran kişinin de Breivik olduğu söyleniyor.

        Kampta kalan gençlerin büyük bölümünün, Breivik'in ateş açmaya başlamasıyla birlikte kendilerini suyu atarak kurtulmaya çalıştıkları belirtiliyor.

        Görgü tanıklarından biri, korku dolu dakikaları şu sözlerle anlattı; "İnsanlar biranda suya atlamaya başladı. Yaklaşık 50 kişi gölde yüzüp kurtulmaya çalışıyordu. İnsanlar ağlıyor korkudan titriyordu..."

        TAM BİR KAOS YAŞANDI

        Adadaki gençlerden hayatta kalmayı başaranlardan Jorgen Benone ise saldırı anını şu sözlerle aktardı: "Tam bir kaos yaşadık. Birçok kişinin adadan yüzerek kaçmaya çalışırken öldüğünü düşünüyorum. İnsanların vurulduğunu gördüm. Sessizce oturup bekledim. Kayalıkların arkasına saklandım. Saldırganı bir kez gördüm. Benden 20-30 metre uzaklıktaydı. Hayatımdan korktum, sevdiklerimi düşündüm. Çevrede botlar gördüm ancak onlara güvenip güvenemeyeceğim konusunda emin değildim. Kime güvenilebilieceğini bilmiyordum".

        POLİSE HEMEN TESLİM OLDU

        Yetkililer, komandoların, 25 dakikalık mesafedeki adaya uygun tekne bulunamadığı

        için 30 dakikadan daha uzun bir sürede ulaşabildiğini açıkladı. İki silahıyla tam bir buçuk saat katliam yapan Breivik’in polis timini görünce hemen teslim olduğu ve sorgusunda zorluk çıkarmadığı belirtildi. Olay sonrası 10 kişinin kayıp olduğu ve

        polisin hâlâ suda ceset aradığı belirtilirken Norveç’te yas ilan edildi

        ÖLÜ TAKLİDİ YAPARAK KURTULDU

        Adrian Procon adlı kişinin ölü taklidi yaparak sağ kaldığı saldırıda bazı gençler ise denize atlayarak kurtuldu.

        Adrian Procon adlı kişi telefondan Skynews'e yaptığı açıklamada, Oslo'daki bombalı saldırının ardından kampta bir acil durum odası oluşturduklarını söyledi. bir polis memurunun da adaya geldiğini duyduklarında çok sevindiklerini belirten Procon, "Birden silah sesleri duymaya başladım ve ilk başta ne olduğunu anlayamadım. Ardından etrafımdakilerin koşmaya ve teker teker yere düşmeye başladıklarını gördüm." dedi.

        Norveç'te böyle bir olay yaşandığına hala inanamadığını söyleyen Procon, arkadaşlarıyla birlikte ormanın içine kaçtığını bazılarının ise denizin soğuk sularına atladığını anlattı. Yüzlerce metre açıldıklarını belirten Procon, daha fazla gidemeyeceğini anlayınca geri döndüğünü belirten Procon, "Ben geri dönerken o (saldırgan) sahile geldi ve yüzmeye çalışan kişilere ateş etmeye başladı. Makineli tüfek gibi bir şeyle ateş ediyordu. Ateş ederken de hepimizin ölmesi gerektiği şeklinde bağırıyordu" dedi.

        Sahile yaklaştığı sırada saldırganın kendisine silah doğrulttuğunu belirten Procon, saldırgana "Lütfen" diye bağırdığını belirtti. Procon, ardından yaşananları ise şöyle anlattı: "Bana bir sempati mi duydu bilmiyorum veya bir grup yerine sadece bir kişiyi öldürmek mi istemedi bilmiyorum ama o sırada bana baktı."

        Ancak 20 kadar kişiyle suyun kenarında bekledikleri sırada saldırganın geri döndüğünü belirten Procon, "Rastgele ateş etmeye başladı, insanlar yere düşüyordu ve ben de cesetlerin arasına saklandım. Yanıma bir metre kadar yaklaştı ve durdu. Nefesini ve botlarını hissedebiliyordum ve sağ arka tarafımdan vurulmuştum. Benim yarım büyüklüğünde bir kayanın üzerinde duruyordum, bacaklarım hala suyun içerisindeydi. Yüzükoyun yatıyordum ve yanıma yaklaşarak ölü olup olmadığımı görmek için bir el ateş etti. Hiç kımıldamadım ve beni ölü sandı"

        Procon, kayanın üzerinde yarım saat yattığını anlattı.

        Saldırının düzenlendiği kampta yaşları 14-18 arasında değişen 600 kişinin olduğu sanılıyor.

        ADANIN HAVADAN GÖRÜNTÜSÜ

        Öte yandan Skynews adanın havadan çekilmiş görüntülerini yayınladı. Görüntülerde yerde yatan cesetler, denize kaçarak kurtulanlar ve adaya gelen polisler görülüyor. Ayrıca kayalıklarda öldürülmüş kişilerin cesetleri de görülüyor.

        • ç'te dehşet - Video için tıklayınız...
        • ırgan Norveçli çıktı- Video için tıklayınız...
        • Sevinçer Oslo'dan bildiriyor - Video için tıklayınız...
        • için tıklayınız...
        • için tıklayınız...
        • anından ilk görüntüler...

        ADADA BİR TÜRK GENCİ KAYIP

        Norveç'in başkenti Oslo yakınlarındaki Utoya adasında düzenlenen ve en az 85 kişinin öldüğü silahlı saldırıda çok sayıda geçten de haber alınamıyor. İşçi Partisi gençlik kolları üyesi bir Türk kızı da kayıplar arasında bulunuyor. Kayıp yakınları adaya yakın bir otelde, gençlerden gelecek müjdeli bir haber bekliyor.

        İŞTE KATLİAMIN FOTOĞRAFI

        Norveç’in Utoya adasında en az 85 genci öldüren, birçok genci de yaralayan saldırganın olay anında çekilen bir fotoğrafı ortaya çıktı.

        Norveç devlet televizyonu NRK muhabirinin farkında olmadan çektiği ve VG gazetesinin internet sitesinde yayımlanan bu fotoğrafta saldırgan, etraftakilere ateş açtıktan sonra adanın sahilinde, cesetlerin arasında dolaşırken görünüyor.

        Kollarındaki reflektörleriyle üzerindeki polis üniforması net bir şekilde seçilen saldırganın elinde silah tuttuğu da görülebiliyor.

        SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI ATTI!

        Alman Bild gazetesinde yer alan habere göre soğukkanlı bir tavırla adada terör estiren saldırgan her atıştan sonra sevinç ve zafer çığlıkları attı.

        45 dakika süren saldırıda kurşunların hedefi olmak istemeyen gençlerin bir kısmı denize atladı, bazıları ise çalılıkların arasına gizlendi. Kampın katılımcılarından olan Elise dehşet anlarını şöyle anlattı:

        "Önce adadakileri hedef alıyordu, sonra denize atlayanlara da ateş etmeye başladı. Üzerine ateş ettiği tü hedeflerine öldüklerinden emin olmak için iki kez ateş etti. Ben onun durduğu kayanın arkasına gizlenmiştim. Nefes alışını duyuyordum. Hepimizi öldüreceğini söylüyordu."

        ONLARCA ÇOCUĞU KURTARDI

        Norveç'in Storoya Adası'nda yaşayan Kasper Ilaug adlı adam, Utoya Adası'ndaki saldırı sırasında onlarca çocuğu teknesiyle mutlak bir ölümden kurtardı. Saldırının başlamasının ardından kendisini arayan bir arkadaşından olayı öğrenen Ilaug, hemen balıkçı teknesine atlayarak yakınlardaki Utoya Adası'nın çevresinde turlamaya başladı. Denizde yüzen çocukları teknesine alan adam, sahildeki kayaların arasında gördüğü çocuklara seslendiğini, ancak yakına gittikçe çoğunun ölü olduğunu farkettiğini söyledi. Ilaug'ın, 6 metrelik teknesiyle ada ile anakara arasında 3 sefer yaptığı belirtildi.

        ADADA İKİNCİ SALDIRGAN İDDİASI

        Polis yetkilileri, saldırıdan sağ kurtulan gençlerden bazılarının, olay sırasında adanın iki farklı yerinden silah sesleri geldiğini öne sürdüklerini söyledi. Tanıklara göre saldırganlardan biri otomatik silahla, diğeri ise keskin nişancı tüfeğiyle ateş ediyordu

        PATLAMAMIŞ BOMBALAR BULUNDU

        Oslo Polisi Şef Yardımcısı Sveining Sponheim yaptığı açıklamada, adada patlamamış

        bombalar bulduklarını söyledi. Başkentteki bombalamada 7, adadaki saldırıda ise 85 kişinin öldüğü açıklandı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ