Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkler "Derin Nazi"ye karşı tek vücut!

        Almanya'da 8 Türk, bir Yunan ve bir de Alman polisini öldürdüğü ortaya çıkan aşırı sağcı terör örgütüne tepkiler devam ediyor.

        Almanya'nın aşırı sağcı Milliyetçi Demokratik Partisinin (NPD) Almanya'da yasaklanması tartışması çeşitli kesimlerde devam ederken, Bremen'de Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Sosyal Bütünleşme ve Fırsat Eşitliği'nden sorumlu Andre-Michael Schultz ile entegrasyon çalışmalarını CDU'da sürdüren Levent Albayrak yaptıkları ortak açıklamada, NPD'nin kapatılmasını istediler ve yabancı düşmanlığının da bir suç unsuru olması gerektiğini belirttiler.

        Andre-Michael Schultz, yaşanan olaylar karşısında üzüntülerini ifade ederek aşırı sağcıların terörist saldırılarından sonra bu alanda gizli ajan kullanma kararının da gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Schultz, Almanya'da Nazi terörüne karşı sert önlemler alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

        Olayın göçmen kökenli aileler arasında bir belirsizlik oluşturduğunu belirten Levent Albayrak da, ''Bu eylemler sadece göçmen kökenlilerde değil, toplumun uyumu için çalışanlarda da devlet birimlerine karşı bir güvensizlik oluşturuyor. Bu nedenle yabancı düşmanlığı artık bir suç unsuru olarak görülmelidir. Bu konuda bir yasal düzenleme istiyoruz'' dedi.

        Albayrak hukukun üstünlüğüne olan güvenin ancak bu şekilde artacağını da vurguladı.

        19 MİLLETVEKİLİ İMZALADI

        Avrupa Parlamentosu Üyesi İsmail Ertuğ ile birlikte Almanya'da görev yapan çok sayıda Türk kökenli milletvekili ortak bir açıklamayla aşırı sağ ve ırkçılığa karşı mücadele çağrısı yaptı.

        Toplam 19 milletvekilinin imza attığı "Biz Almanya'yız-Irkçığa ve Aşırı Sağa Hayır" başlığıyla yayınlanan çağrıda, Almanya'da onlarca yıldan beri bir Neonazi örgütü insanları vahşi bir şekilde öldürürken güvenlik makamlarının ne yaptığı sorusuna yanıt arandı ve her geçen gün ulaşılan sonuçlarla daha da çok sorunun ortaya çıktığı ifade edildi.

        İki Almanya'nın birleşmesinden bu yana 182 kişinin ırkçı ve aşırı sağcı şiddetin kurbanı olduğuna işaret edilen çağrıda, milletvekilleri, böyle bir durumu kabul edemeyeceklerini ve cinayetlerin eksiksiz bir şekilde aydınlatılmasını istediklerini belirtti.

        "Umarız burada görünen sadece bir buzdağının ucu değildir" şeklinde ifade kullanan milletvekilleri, tüm demokratlar, politikacılar ve sivil toplumun bu tür cinayetlerin tekrarlanmaması için elinden geleni yapması gerektiğini kaydetti.

        Aşırı sağcı görüşlerin günümüzde toplumun ortasında da yayılmaya başladığını, bu nedenle okullarda çocuklara ve gençlere yönelik daha fazla bilgilendirme çalışmaları yapılması gerektiğini belirten milletvekilleri, bu çalışmaların yeterli olmadığını, aşırı sağcıların düzenlediği etkinliklere ve konserlere müsamaha edilmemesi, ırkçılığa ve aşırı sağa karşı mücadelede bütçenin kesilmemesi gerektiğini ifade etti.

        Sorunun kökünden çözülmesi, bunun için kültürler arası faaliyetlerin artırılması gerektiğini savunan milletvekilleri, farklı kültürden insanların bir araya gelmesinin diğer kültürlere karşı saygıyı artırdığına, diyalogla endişelerin giderildiğine vurgu yaptı.

        Eğitimin ve okulların önemine dikkat çekilen ve okulların çocuklara bilgi ve değerleri aktarmakla yükümlü olduğu belirtilen çağrıda, tüm demokratların, sadece aşırı sağcı kesimde değil, toplumun ortasında da ortaya çıkan yabancı düşmanı ve ırkçı eğilimlere karşı ortaklaşa mücadele etmesi gerektiği ifade edildi.

        Çağrının sonunda, "Burada sözkonusu olan ülkemizin geleceğidir. Bundan vazgeçmeyiz ve bunu hiç kimsenin bozmasına izin vermeyiz. Biz Almanya'yız. Irkçıliğa ve aşırı sağa hayır" denildi.

        Çağrıyı imzalayan milletvekilleri şunlar:

        İsmail Ertuğ (SPD Avrupa Parlamentosu Üyesi), Özcan Mutlu (Yeşiller Berlin Eyalet Meclisi Üyesi), Hakan Taş (Sol Parti Berlin Eyalet Meclisi Üyesi), Ekin Deligöz (Yeşiller Federal Meclis Üyesi), Mehmet Ali Seyrek (SPD Bremen Eyalet Meclisi Üyesi), Arif Ünal (Yeşiller Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi Üyesi), Filiz Polat (Yeşiller Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi Üyesi), Evrim Baba-Sommer (Sol Parti Berlin Eyalet Meclisi Üyesi), Serpil Midyatlı (SPD Schleswig-Holstein Eyalet Meclisi Üyesi), Cindi Tuncel (Sol Parti Bremen Eyalet Meclisi Üyesi), Filiz Demirel (Yeşiller Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi), Ali Atalan (Sol Parti Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi Üyesi), Sülmez Doğan (Yeşiller Bremen Eyalet Meclisi Üyesi), Ülker Radziwill (SPD Berlin Eyalet Meclisi Üyesi), İlkin Özışık (SPD Berlin Eyalet Meclisi Üyesi), Kazım Abacı (SPD Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi), Mustafa Kemal Öztürk (Yeşiller Bremen Eyalet Meclisi Üyesi), Ali Şimşek (SPD Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi), Muhterem Aras (Yeşiller Baden-Württemberg Eyalet Meclisi Üyesi).

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ