Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dans ve şarkı söylenmesi yasaklandı

        Kuzey Kore'nin efsanevi lideri Kim Jong İl'in, başkent Pyongyang'daki Kumsusan Anıt Sarayı'nda camdan tabut içindeki cenazesi ziyaretçilerle dolup taşıyor. Kuzey Kore devlet televizyonu, Jong İl'in etrafı kırmızı çiçeklerle donatılmış tabut içinde cenazesi ve ziyaretçilere ait fotoğraflarını yayınladı. Fotoğraflarda cenazenin arkasında dev bir perde ve sırayla cenazeyi selamlayan Kuzey Korelilerin görüntüleri yer alıyor. Jong İl'in naaşını ziyaret edenler arasında, üçüncü oğlu ve halefi ile İşçi Partisi yetkilileri, ordunun üst düzey üyeleri de bulunuyor.

        Kuzey Kore medyasına göre, Jong İl, aşırı çalışma ve stresten kaynaklanan kalp kriziyle hayatını kaybetti.

        Kim Jong İl için 28 Aralık'ta resmi cenaze töreni düzenlenecek.

        DANS VE ŞARKI SÖYLENMESİ YASAKLANDI

        Kim Jong-İl'in ölümünün ardından Kuzey Kore'de yas devam ediyor. Ülkede 11 günlük ulusal yas ilan edildi. Ülkedeki tüm askeri birlikler, fabrika, işyeri, çiftlik ve okullarda bayraklar yarıya indirildi. 29 Aralık tarihine kadar dans edilmesine ve şarkı söylenmesine de yasak getirildi.

        KÜBA 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

        Küba hükümeti de, Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in ölümü nedeniyle ülkede üç günlük yas ilan etti. Küba devlet televizyonundan okunan resmi açıklamada, hükümetin kamu binaları ve askeri kurumlarda bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdiği belirtildi. Ulusal yasın bugün başlayacağı 22 Aralık'ta sona ereceği vurgulandı.

        GÜNEY KORE'DEN BAŞSAĞLIĞI

        Güney Kore, Kuzey Kore lideri Kim Jong-İl'in ölümü nedeniyle Kuzey Kore halkına başsağlığı diledi. Birleşme Bakanı Yu Vu-İk, "Güney Kore hükümetinin Kuzey Kore halkına başsağlığı dilediğini" belirtti. Bakan, Güney Kore'nin Kim Jong-İl'in cenaze törenine resmi heyet göndermeyeceğini de açıkladı.

        Yu Vu-İk, 28 Aralık'taki cenaze töreni için, 1998-2008 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Kim Dae-jung'un ve 2003'te intihar eden Güney Kore'nin dev Hyundai Asan Co. şirketinin başkanı Çung Mong-hun'un ailelerinin Kuzey Kore'ye gidişine izin verileceğini belirtti.

        1950-1953 Kore savaşından sonra sadece ateşkes yapan iki ülke, barış anlaşması imzalamadığı için teknik olarak hala savaş halinde bulunuyor.

        OBAMA JAPONYA BAŞBAKANI'NI ARADI

        ABD Başkanı Barack Obama ise, Kuzey Kore konusunda Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda ile telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama ve Noda'nın görüşmede, Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in ölümünün ardından Kore Yarımadası'ndaki durum hakkında istişarede bulunduğu belirtildi.

        Açıklamaya göre, Obama görüşmede, ABD'nin, Japonya da dahil olmak üzere yakın müttefiklerinin savunmasına olan bağlılığının altını çizdi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ