Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya O fotoğraf rötuşlu çıktı

        2. Dünya Savaşı'nın hafızalara kazınan görüntülerinden biri olan, Berlin'deki Reichstag binasına Sovyet bayrağı asan askerin fotoğrafının, fotoğrafta görülen askerlerden birisinin hayatını kurtarmak için rötuşlandığını biliyor muydunuz?

        2 Mayıs 1945'te Nazi Almanya'sının başkenti Berlin'e giren Sovyet güçleriyle birlikte giren Rus fotoğrafçı Yevgeny Khaldei tarafından çekilen fotoğraf, Kremlin'e gönderilmeden önce 'rötuşlanmış'.

        Geçtiğimiz hafta Berlin'de açılan Sovyet Savaş Fotoğrafları sergisinde yeralan fotoğrafta, bayrak tutan askerin yanında duran arkadaşının her iki kolunda da saat olması, az kalsın canına maloluyormuş. Bunun gerekçesi ise, dönemin Sovyet lideri Joseph Stalin'in, komutanlarına askerlerin kesinlikle yağmacılık yapmaması yönünde verdiği talimat. Khaldei, çektiği fotoğrafları Moskova'ya göndermeden önce son kez kontrol ederken, askerin kollarındaki saatleri farketmiş.

        Fotoğrafı bu şekilde göndermesi halinde, askerin yağmacılıktan ölüme mahkum edileceğini iyi bilen Khaldei, hemen saatlerden birisinin üzerini kapatmış. Bununla da kalmayan Khaldei, orjinal fotoğraftaki bayrağı, sanki rüzgarda dalgalanıyormuş gibi göstermek için biraz daha gölge eklemiş. Son olarak da yıkık binalardan yükselen dumanları daha görünür hale getirmek için fotoğrafın rengini biraz açmış.

        Yıllar sonra fotoğrafta değişiklik yaptığını itiraf eden Khaldei, yaptığından hiç de pişman olmadığını, zira bir insanın hayatını kurtarmaktan mutlu olduğunu söylemiş.

        VATAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ