Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu "Dış kaynaklı bir savaşla karşı karşıyayız"

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        15 ay önce başlayan rejim karşıtı olaylar hızla bir iç savaşa dönüşürken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bugün parlamentoda bir konuşma yaptı.

        'GERÇEK BİR SAVAŞ'

        Rejimin tüm siyasi yolları denediğini, ancak bu çabaların boşa çıktığını belirten Esad, yaşanan krizden 'dış güçleri' sorumlu tuttu ve şöye konuştu:

        "Yüz yüze olduğumuz mezhepsel çatışma yaratma girişimi ve terörizmin araçlarıdır. Asıl konu terörizmdir. Dışarıdan beslenen 'gerçek' bir savaşla karşı karşıyayız"

        "KIRMIZI ÇİZGİMİZ..."

        Ülkede gelinen son durumu, "Biz reformları yapıyoruz ama terör giderek tırmanıyor" sözleriyle açıklayan Suriye lideri, dış kaynaklı olarak nitelendirdiği savaşın içerdeki bazı unsurları da barındırdığını ve yakında sona ereceğini ileri sürdü.

        Ülkede güvenlik durumunun alarm verdiğini belirten Esad, "Milli güvenlik kırmızı çizgilerde, ona dokunanı af etmeyeceğiz" diye konuştu.

        "HULA KATLİAMI İLE İLGİMİZ YOK"

        Konuşmasında, geçen hafta Hula'da 108 kişinin öldüğü katliama da değinen Esad, yaşananları 'alçakça bir suç' olarak nitelendirdi ve olaylarda Suriye rejiminin ilgisi olmadığını iddia etti. Esad konuşmasında "böyle bir şeyi canavarlar bile yapmaz" dedi.

        "KAPI HALEN AÇIK"

        Muhaliflere de seslanen Esad, "dış müdahale çağrısı yapmayan ve doğrudan terörist gruplarla bağlantılı olmayanlar için diyalog kapısı haken açık. Terörizmle sıkı mücadelemizi sürdüreceğiz ama intikam peşinde değiliz" diye konuştu.

        "TERÖRİSTLERİ SADECE SİLAHLA DURDURABİLİRİZ"

        Suriye Devlet Başkanı konuşmasında "Kimseden intikam almıyoruz ve kriz bittikten sonra da almayacağız" dedi ve "teröristleri durdurmamız sadece silahla olur siyasetle olmaz" ifadesini kullandı.

        ARAP LİGİ'NDEN 'SON TARİH' ÇAĞRISI

        Diğer taraftan dün Doha'da toplanan Arap Birliği bakanlar komitesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi'ne, Annan Planı'nın uygulanması için bir 'son tarih' belirleme çağrısı yaptı.

        Hula'da yaşanan katliamı kınayan Arap Birliği ayrıca, tüm Arap ülkelerinden Suriyeli elçileri sınır dışı etmelerini istedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ