Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrailli turistlerin otobüsünde patlama | Dış Haberler

        Bulgaristan'ın Burgaz şehri havaalanında İsrailli turistleri taşıyan otobüste patlama meydana geldi. Patlamada 7 kişinin öldüğü, en az 20 kişinin de yaralandığı bildirildi.

        İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ilk açıklamada olayın terör saldırısı olup olmadığının henüz bilinmediği belirtildi.

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise patlamanın arkasında İran olduğuna dair bazı işaretlerin bulunduğunu öne sürdü.

        Başbakan Netanyahu, ''İran'ın terör saldırısı tüm dünyaya yayılıyor ve İsrail bu teröre sert bir şekilde tepki gösterecektir'' ifadelerini kullandı.

        BARAK SÖZ VERDİ!

        İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ''İsrail güvenlik güçleri adına saldırının sorumlularına ulaşmak için her şeyi yapacağıma söz veriyorum'' dedi.

        Barak, yaptığı açıklamada, ''Tüm dünyada saldırı yapabilecek ''Hizbullah, Hamas, İslami Cihad ve İranlı terörist grupların niyetlerini izlemekteydik. Onlarla zor bir mücadelemiz var. Zor günlerin yanı sıra onlara karşı pek çok başarılar elde ettik. Bugün o zor günlerden biri, İsrailliler dünyanın her yerine seyahat etmeye devam edecekler. İsrail'in içinde seyahat etmeye devam edecekler. Tüm acılara rağmen normal hayatlarına devam edecekler'' ifadelerini kullandı.

        Savunma Bakanı Barak, ''İsrail güvenlik güçleri adına saldırının sorumlularına ulaşmak için her şeyi yapacağıma söz veriyorum'' diye konuştu.

        Saldırının, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'de AMIA Yahudi merkezine düzenlenen saldırının 18. yıl dönümüne rastlaması İsrail'de tüm gözleri yeniden İran'a çevirdi. 18 yıl önceki saldırıda İsrail makamları olayın ardında yine İran'ı suçlamış, İran ise iddiaları reddetmişti.

        BULGARİSTAN: PLANLI

        Bulgaristan İçişleri Bakanı Tsvetan Gentchev Tsvetanov da patlamanın planlı bir saldırı olduğunu ifade etti.

        ASHTON SALDIRIYI KINADI

        AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Bulgaristan'ın Burgaz Havaalanı'nda İsrailli turistlerin içinde bulunduğu otobüse düzenlenen bombalı saldırıyı kınadı.

        Ashton, yazılı açıklamasında, Burgaz Havaalanı'ndaki görüntülerin kendisini derinden sarstığını belirterek ''Bu saldırıyı planlayan ve gerçekleştiren teröristler yargı önüne çıkarılmalıdır'' ifadesine yer verdi.

        Ashton, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralananlara acil şifa diledi.

        KOSOVA'DAN TAZİYE MESAJI

        Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay, Bulgaristan'da turistleri taşıyan otobüse düzenlenen bombalı saldırı sonucu İsrail vatandaşlarının ölümü nedeniyle İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Avigdor Liberman'a taziyelerini iletti.

        Hocay'ın taziye telgrafında, Kosova Cumhuriyeti kurumları ve halkının, suçsuz insanların ölümüne yol açan bu tür terör saldırılarını sert bir şekilde kınadığı belirtildi. Telgrafta, Kosova'nın kurumları ve halkıyla birlikte, İsrail ve Bulgaristan halkının yanında olduğu kaydedildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ