Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Anti Nobel ödülleri

        DIŞ HABERLER SERVİSİ / Fatih AÇA

        Bugün barış ödülünün de Avrupa Birliği'ne verildiğinin açıklanması ile 2012 Nobel ödülleri sahiplerini buldu. Ancak her yıl olduğu gibi Nobel ödüllerinin kazananlar ve kazanamayanlar konuşulmaya devam ediyor.

        Avrupalı gençlerin blog ve magazin sitesi sitesi 'cafebabel.com' ise bu tartışmalara farklı bir taraftan yaklaştı. Cafebabel.com 'Anti-Nobel ödülleri' adıyla Nobel'in alternatiflerini seçti. Anti-Nobel ödülüne layık görünen isimler ve gerekçeleri de gayet iğneleyici ve eğlenceli bir dille anlatıldı.

        İşte Anti-Nobel'in sahipleri ve seçilme gerekçeleri:

        FİZİK ÖDÜLÜ: Alba Düşesi

        İspnaya'nın 87 yaşındaki Alba Düşesi, bugün Avrupa'da yaşayan en soylu kişi. Modern dünyanın en heyecan verici fizik yapıtlarından biri olan Doña María del Rosario Cayetana Fitz'in (nam-ı değer Alba Düşesi) kendinden 26 yaş küçük olan genç eşi ile yaptığı yerçekimine meydan okuyan dans figürler de bu onura layık görünmesinde önemli bir etken oldu.

        KİMYA ÖDÜLÜ: Merkel ve Sarkozy

        Halklar arasında birlik oluşturma! Alfred Nobel ödülünün verilme gerekçelerinden biri olarak bunu göstermişti. Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki kimya tam da Alfred Nobel'in işaret ettiği cinsten!

        Giyim markası Benetton'un da gözünden kaçmayan bu uyum nedeniyle iki lider de 'kimya dalında' Anti-Nobel'e layık görüldü. İkisinin de Türkiye ile kimyası tutmamış olabilir. Ama olsun, o kadar kusur kadı kızında da var.

        EKONOMİ ÖDÜLLERİ: Elsa Fornero

        Türkiye'nin pek de tanımadığı bir isim. Kendisinin halen İtalya'nın Sosyal Politikalar Bakanı olduğunu beirtelim. Emeklilik yaşını açıklarken hüngür hüngür ağlayan Fornero, çoğu insanın sandığının aksine ekonominin akıl değil, gönül işi olduğunu kanıtladı.

        TIP ÖDÜLÜ: Mario Draghi

        Yine bize biraz uzak bir isim. Ama tüm Avrupa'nın yaşadığı ekonomik krizden çıkması Avrupa Merkez Bankası'nın İtalyan Başkanı Mario Draghi'ye bağlı. Bugüne kadar aldığı kararlar ve Avrupa'nın şimdiki durumu Draghi'nin bu ödülü ne kadar hak ettiğini gösteriyor.

        Halen bunun tıpla ne ilgisi var diyenlere bir hatırlatma, bir zamanlar Avrupa'nın hasta adamı vardı ya, şimdi artık hasta bir Avrupa var.

        EDEBİYAT ÖDÜLÜ: Viktor Orban

        Macaristan Başbakanı Viktor Orban, yazdığı yeni anayasa ile edebiyattını konuşturdu adeta. Modern zamanların bu en edebi anayasasında neler mi var?

        *Ülkeninin adı değişti, 'cumhuriyet' sözcüğü kaldırıldı.

        *Kürtaj ve eşcinsel evliliğe yasak getirldi.

        *Sokakta yatan evsizler için hapishaneler artk başlarını sokacakları bir yer haline geitirldi.

        *Ülkenin tek muhalif radyosunun frekans kullanma hakkı kaldırıldı

        *Zanlılara ilk 48 saatte avukatları olmadan sorgulanabilme 'şansı' tanındı

        Bu kadar reklam yeter, bu edebi yapıtın gerisini okumak da size kamış!

        BARIŞ ÖDÜLÜ: Altın Şafak Partisi

        Avrupa Medenyeti'nin beşiği olan Yunanistan'ın dünya uygarlığına kattığı son değer! Ekonomik krizle boğuşan ülkede Haziran ayında yapılan seçimlerde Meclis'e girmeyi başaran Altın Şafak, ülkede yaşayan göçmenleri kendi evlerine geri göndermek için gösterdiği çabalar, Yunan kanının heba olmaması için yaptıkları kan bağışı kampanyası ile bu ödülü hakettiklerini gösterdiler.

        "İstanbul'u alacağız" demişti parti başkanı, bu da onların Türk-Yunan dostluğuna yaptığı bir katkı değil mi? Ayrıca vizyonlarının ne kadar geniş olduğunu da göstermiyor mu?

        Haberin orjinali için tıklayınız...
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ