Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Instagram kesintisinde 'Husi' iddiası

        Facebook ve Instagram'da dünya genelinde erişim sorunu yaşandı. Kullanıcılar, Instagram uygulamasında ana sayfalarını bir süreliğine yenileyemedi, yeni gönderi ekleyemedi ve hız problemi yaşadı.

        Konuyla ilgili Meta üst düzey yöneticisi Andy Stone, "İnsanların hizmetlerimize erişimde sorun yaşadığının farkındayız. Şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

        Türkiye'den ise Instagram erişim sorununa dair Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, X'ten yaptığı paylaşımda, "Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimizin yapmış olduğu incelemeler neticesinde Instagram ve Facebook'ta gerçekleşen hizmet kesintisinin global kaynaklı olduğu tespit edildi." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        Birkaç saatlik kesintinin ardından sorun düzeldi.

        Öte yandan kesintiden yapay zekanın öncüsü Open AI, YouTube, Google, Microsoft Teams, Facebook Messenger da etkilendi.

        "Husi sabotajı" iddiası

        Hong Kong merkezli HGC Global Communications ve ABD'li bir yetkili, Kızıldeniz'deki birçok denizaltı iletişim kablosunun kesildiğini ve bunun Asya ile Avrupa arasında akan veri trafiğinin %25'ini etkilediğini söyledi.

        Kızıldeniz'deki birçok denizaltı iletişim kablosunun kesildiği iddia ediliyor.

        Instagram ve Facebook'ta yaşanan kesintinin sebebinin, Yemen'de bulunan İran destekli silahlı grup Husiler'in Kızıldeniz'deki kablolara düzenlediği saldırıların sonucu olduğu öne sürüldü.

        Geçtiğimiz ay Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümeti, İran destekli Husi hareketinin denizdeki gemilere saldırmanın yanı sıra denizaltı kablolarını da sabote edebileceği uyarısında bulunmuştu.

        Musk dalga geçti

        Sosyal medya platformu Twitter'ın (X) sahibi Elon Musk, kesintilerin ardından kendi hesabından yaptığı paylaşımla Meta platformu ile dalga geçti.

        Musk, Instagram, Facebook ve Threats uygulamalarının X'e selam durduğu bir görsel paylaştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ