Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Kaddafi'nin sonunu paylaştılar

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        İnsan Hakları İzleme Örgütü, yayınladığı son raporla, Libya diktatörü Kadafi'nin son saatlerinin bilinenden daha kanlı olduğunu ortaya çıkardı.

        'Diktatörün Ölümü: Sirte'de Kanlı İntikam' başlığı ile hazırlanan 50 sayfalık rapora göre, Misrata'dan gelen muhalif milisler Kaddafi ile birlikte pek çok yandaşını da Sirte'de canlı olarak yakaladı. Ancak açıklanan rapora göre diktatörün taraftarları da, işkence edilip öldürülen Kaddafi ile aynı sonu paylaştı.

        Raporda, infaz edilenler arasında Kaddafi'nin oğlu Mutasım'ın da olduğu belirtiliyor. Yaralı olarak ele geçirilen Mutasım Kaddafi, Sirte'den Misrata'ya götürüldü ve burada öldürüldü.

        66 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

        Rapora göre, Kaddafi'nin son dakikalarında yanında bulunan konvoydaki 66 kişi de, yakınlardaki Mahari Oteli'ne götürüldü ve burada infaz edildi. Raporla birlikte hazırlanan bir belgeselde, otel yakınlarında, cep telefonu ile muhalif militanlar tarafından çekilmiş bazı görüntülere yer verildi.

        Görüntüler, muhaliflerce hakarete uğrayan Kaddafi yandaşlarını gösteriyor. Belgeselin ilerleyen bölümlerinde, otel bahçesindeki Kaddafi yandaşlarının görüntüleri ile yakınlardaki bir morgda çekilen bazı fotoğraflar eşleştiriliyor ve ceset fotoğraflarının oteldeki Libyalılar'a ait olduğu net biçimde anlaşılıyor.

        İMZALARINI ATMIŞLAR

        Belgeselde dikkat çeken bir detay da, infazların Kaplan Taburu adı verilen bir muhalif grup tarafından yapılmış olması ve otel duvarlarında bu tabura ait Arapça işaretlerin bulunması.

        OTEL BAHÇESİNDE İNFAZ

        İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Peter Bouckaert, belgeselde bu infaz bilgilerine nasıl ulaştıklarını da anlatıyor.

        Buna göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne bağlı bir ekip Kaddafi'nin öldürüldüğü gün olan 20 Ekim 2011'de olay yerine gitti. İnsan hakları ekibi burada 100'e yakın cesetle karşılaştı. İki gün sonra da yakınlardaki Mahari Oteli yakınlarında cesetler olduğu bilgisi kendilerine iletildi. Ekip, otel bahçesinde de 53 kişinin cesedi ile karşılaştı. Kısa süre sonra gömülen bu cesetlerle ilgili araştırmalarını sürdüren İnsan Hakları İzleme Örgütü, başta belgeselde yer verilen görüntüler olmak üzere bulgularını bir rapor haline getirdi ve bunu kamuoyu ile paylaştı.

        YENİ YÖNETİM SUSKUN

        Ellerindeki bilgi ve kanıtları yeni Libya yönetimi ile paylaşan İnsan Hakları İzleme Örgütü, henüz konuyla ilgili bir soruşturma başlatılmadığını da belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ