Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Balkon yeni papa için hazır

        HABERTÜRK GAZETE / DIŞ HABERLER

        Katoliklerin yaşadığı 48 ülkeden 115 kardinal, Papa 16. Benedikt’in görevi bırakmasıyla boşalan koltuğun yeni sahibini seçmek için bugün Sistine Şapeli’ne kapanıyor. Papa seçilen kardinal, St. Peter Bazilikası’nın meşhur kırmızı perdeli balkonuna çıkarak halkı selamlayacak.

        Papa 16. Benedikt’in geçtiğimiz ay görevi bırakmasıyla boşalan koltuğuna oturacak kardinalin seçileceği toplantı bugün başlıyor.

        Kardinallerden oluşan kurul, papalık seçim süreci (konklav) için bugün dualar ederek Vatikan’daki Sistine Şapeli’ne kapanacak.

        Konklav süresince, yani yeni papa seçilene kadar kardinaller dışarı çıkamayacak. 48 ülkeden 115 kardinalin katıldığı konklavda yapılacak seçimde oyların 3’te 2’sini yani 77’sini alan aday yeni papa olarak seçilecek.

        İçeride yeni papayı seçme işlemleri devam ederken, yaklaşık 1 milyar 200 milyon Katolik Hıristiyan’ın gözü de Vatikan’daki Sistine Şapeli’nin bacasında olacak.

        Bacadan çıkan dumanın siyah olması, yeni papanın henüz seçilmediği anlamına gelecek. Bacadan çıkan duman beyaz olursa yeni papanın seçildiği anlaşılacak.

        266’NCI OLACAK

        Kardinallerden biri, beyaz dumanın ardından geleneksel biçimde St. Peter Bazilikası’nın merkez balkonuna çıkarak Latince “Habemus papam” diyerek Katolik dünyasına mesajı verecek. 266’ncı papa olarak seçilen kardinal, bu duyurunun ardından, geleneksel kıyafetleriyle St. Peter Bazilikası’nın meşhur balkonuna çıkarak halkı selamlayacak.

        Balkonun meşhur koyu kırmızı renkteki perdesi dün itfaiye merdiveni kullanılarak yerine asıldı. Yeni papa bu perdenin arasından geçerek Katolik dünyasına seslenecek. Katoliklerin yaşadığı 48 ülkeden 115 kardinal, Papa 16. Benedikt’in görevi bırakmasıyla boşalan koltuğun yeni sahibini seçmek için bugün Sistine Şapeli’ne kapanıyor.Papa seçilen kardinal, St. Peter Bazilikası’nın meşhur kırmızı perdeli balkonuna çıkarak halkı selamlayacak.

        KARİZMATİK İSİM ARANIYOR

        Yeni papayı seçecek 115 kardinal, bugün başlayacak resmi seçim süreci “konklav”dan önce dün son kez bir araya geldi. Kardinaller, toplantıda yaptıkları açıklamalarda, kilisenin mali ve dini konularda zor bir süreçten geçtiğine işaret etti. Toplantıda papa seçilecek kardinallerin bu zorlukları aşabilecek, karizmatik bir isim olması gerektiğine vurgu yapıldı.

        FAVORİ ‘PAPABİLE’LER SCHERER VE SCOLA

        İtalya’dan Angelo Scola ve Brezilya’dan Odilo Scherer, bugün yapılacak seçimin en güçlü papa adayları (papabile’leri) olarak görülüyor.

        Listedeki papa adayları şunlar;

        ANGELO SCOLA: İtalyan, 71 yaşında. Papa 16. Benedikt’in de desteklediği isim olduğuna inanılıyor. İslam dünyasıyla ilişkilere önem veriyor. Müslüman-Hıristiyan Anlayış Merkezi’nin başında bulunuyor. Ancak yeterince karizmatik bulunmuyor.

        ODILO SCHERER: 63 yaşında, Brezilyalı. Katolik dünyasının yüzde 42’sini oluşturan Latin Amerika’nın en güçlü adayı. Düzenli bir Twitter kullanıcısı, esprili bir mizaca sahip.

        MARC OUELLET: Kanadalı, 68 yaşında. Papa olmayı “kâbus” olarak tanımlamıştı. Açık sözlü, kaba bir imaja sahip, Kanadalı laiklerle sert tartışmalar yaşadı.

        PETER TURKSON: 64 yaşında, Ganalı. İslam karşıtı görüşleriyle biliniyor. Papalık koltuğunda gözünün olduğunu seçimden çok önce ilan ederek Vatikan’da bir tabuyu yıktı. Bu da olumsuz bir işaret gibi görünüyor.

        ‘KONKLAV’IN ‘EN’LERİ

        En uzun seçim süreci 1268’de yaşandı.

        Papa 10’uncu Gregory 33 ay sonra seçildi.

        En kısa seçim 1503’te yaşandı.

        Papa 2’nci Julius, birkaç saat süren bir konklavla seçildi.

        Papa 12’nci John, 955’te 18 yaşındayken papa seçildi.

        En genç yaşta papa seçilen kişi oldu.

        En ileri yaşta papa seçilenler, 1191’de seçilen Papa 3’üncü Celestine ve Papa 5’inci Celestine oldu. Her ikisi de papa seçildiklerinde 95 yaşındaydı.

        ‘KIYAMETİ GETİRECEK’

        İrlandalı Aziz Malachy’nin 1143 yılında ortaya attığı bir kehanet, bugün başlayacak seçim sürecine yönelik dikkatlerin artmasına neden oldu.

        Malachy 1143’ten sonra 112 papanın daha seçileceğini, sonra kıyametin kopacağını iddia etti. 16. Benedikt 111’nci papaydı.

        Yeni papa, Malachy’nin işaret ettiği 112’nci isim olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ