Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Asurlar dönemine ait 83 adet tarihi eser bulundu

        Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil şehrinde yapılan arkeolojik çalışmalarda, Asurlar dönemine ait 83 adet tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Erbil'in 100'lük caddesi üzerinde bulunan bir tümsekte 4 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında, birçok tarihi eser bulundu.

        Selahattin Üniversitesi Tarihi Eserler Bölümü tarafından yürütülen çalışmalarda, Asurlar döneminden kalma M.Ö 1500 yılına ait; su testisi, yüzük, kolye, yerleşim alanları ve günlük hayatta kullanılan malzemelerden oluşan 83 adet tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.

        Kazı çalışmaları ile ilgili düzenlene basın toplantısında konuşan Erbil Tarihi Eserler Genel Müdürü Haydar Hüseyin, bölgede yapılan kazı çalışmalarının kendileri için çok önemli ve anlamlı olduğunu vurguladı.

        İlk kez yerel bir çalışma sonucu bu eserlere ulaştıklarına dikkat çeken Hüseyin, "İlk defa kendi öğrencilerimizle ve yerel bir çalışmayla bu kadar önemli tarihi eserlere ulaştık. Bu bölgede çok sayıda yabancı ve alanında uzman kişi daha önce çalıştı. Ancak hiç bir şey elde edemeden burada her hangi bir tarihi eserin bulunmadığı iddiasında bulundular. Biz buna rağmen 4 yıllık uzun bir çalışmanın ardından binlerce yıl öncesine ait eserleri elde edebildik. Çok mutluyuz ." dedi.

        Kazı çalışmaları komisyonu Başkanı Noman Cuma ise," Kazıların yapıldığı tümsekler daha önce düzleştirilmek istendi. Ancak daha sonra önemli bir kararla bu bölgenin etrafı kapatılıp korunma altına alındı. Bu çalışmayı o karara borçluyuz. Biz de yaptığımız özverili çalışmalar neticesinde bu tarihi eserlere ulaştık. Bize imkan sağlayan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ