Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa AB'den flaş Türkiye kararı

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Faslın açılmaması için bir engel görmüyoruz" dedi.

        TBMM'de AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularına cevap veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ile yeni bir faslın açılması konusunda AB'den sert açıklamalar geliyor, bugün de bir karar çıkması bekleniyor, nasıl bir karar bekliyorsunuz" sorusu üzerine, Almanya, İsveç, İtalyan ve Hollanda Dışişleri Bakanları ile sürekli görüşme içinde olduklarını söyledi. Yapılan görüşmelerin yapıcı bir çerçeve içinde geçtiğini açıklayan Davutoğlu, bu görüşmelerle ilgili Başbakan Erdoğan'ı bilgilendirdiğini ifade etti. "Bizim için önemli olan faslın açılması. Diğer teknik prosedürler AB normları içinde gerçekleşir" diyen Davutoğlu, toplantının başlamak üzere olduğun ifade ederek, "Ben olumlu bir netice bekliyorum. Düşündüğünüz kadar sert seyreden bir süreç değil. Bütün bakan arkadaşlarla yakın temas halindeyiz" ifadelerini kullandı.

        Olumsuz bir netice çıkması durumunda Türkiye'nin tavrının nasıl olacağının sorulması üzerine Davutoğlu, "Biz bir yola çıkarken önce olumlu neticeyi düşünür ona göre davranırız. Olumsuz bir netice beklemiyorum. Bizim için önemli olan faslın açılması. Bu ahde vefa ilkesinin bir gereği. Faslın açılmaması için bir engel görmüyoruz. Son yaşanan gelişmelerde bazı yanlış anlaşılmalar söz konusu oldu, biz bunların aşıldığını düşünüyoruz. Ben herhangi bir olumsuz netice beklemiyorum ama nihayetinde 27 ülkenin katıldığı bir süreç, toplantının neticesini bekleyelim. Dün akşamki görüşmelerimiz son derece pozitifti. Faslın açıldığı açık deklare eden seçenekler üzerinde duruyoruz. Fiili görüşmeler teknik bir mekanizmada yürüyen süreçler. Önemli olan faslın açıldığının geri dönülmez karara bağlanması. Bu konuda olumlu ilerlemeler sağladık" şeklinde konuştu.

        CENGİZ AKTAR: "FASIL AÇILMADI"

        Bahçeşehir Üniversitesi Avrupa Birliği İlişkileri Bölüm Başkanı Doc. Dr. Cengiz Aktar konuyla ilgili Habertürk'e değerlendirmede bulundu.

        Aktar;

        "Fasıl şuan açılmış değil. Faslın açılımı 4 ay sonrasına ertelendi, bu da uzun bir zaman, bu sebeple bu açılım bölgesel politikaları fazla etkilemez.

        Bakmamız gereken, yasalar açısından nasıl etkileyeceği olur. Hükümet bu süreç içerisinde alttan mı alacak yoksa şu an olduğu gibi hareket etmeye devam mı edecek, etkileyici unsur o olur.

        Faslın açılımının kesinliğe ulaşmasını sağlayacak başka bir etken de Egemen Bağış'ın bugün katılacağı yemek, o yemekte ne konuşulacak ona bakmak lazım."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ