Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Kruvasan artık yasak!

        HT GAZETE

        Suriye’deki iç savaş sürerken kurulmaya başlanan yerel idari yapılardan birinin aldığı karar şaşkınlığa yol açtı.

        Esad rejimine bağlı güvenlik güçleriyle muhalifler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep kentinde kurulan şeriat komitesi, Batı’nın emperyalist ve dini sembollerinin bazı alanlarda kullanılmasını yasaklamaya başladı.

        Komite, son fetvasında Türkiye’de ayçöreği olarak da bilinen kruvasanları yasakladı. Kararda çöreklerin Fransız kruvasanları modelinde üretildiği savunuldu. Fransız tipi kruvasanların da Hıristiyanların İslam dünyasındaki emperyalist arzularını temsil ettiği ifade edildi.

        VİYANA KUŞATMASI

        Yasağın gerekçesi, kruvasan olarak da bilinen çöreğin tarihinin, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1683’teki Viyana kuşatmasına gittiğine inanılması. Efsaneye göre ayçöreği ilk kez Osmanlı ordusunun püskürtülmesinin ardından, geri çekilen ordunun bayrağındaki hilallerden esinlenilerek yapılmış ve Viyana’daki kutlamalarda dağıtılmış.

        ‘KARARLARA DİRENMELİ’

        Suriye’de şeriat komitesinin aldığı başka bir kararda da oruç tutmayanlara bir yıla kadar hapis cezasının verilmesinin öngörüldüğü iddia edildi. Kararlar Halep’te tartışmalara neden oldu. Bazı kesimler şeriat komitesinin aldığı kararı yerinde bulurken bazıları aşırıya gidildiğini düşünüyor.

        Muhalif Suriye Ulusal Konseyi üyesi Samir Nashar, “Aşırı dinci militanlara karşı direnilmeli” dedi. Şeriat komitesinin aldığı kararlar İngiliz ve Amerikan basınında geniş yer buldu. kruvasana cezası Suriye’nin Halep kentindeki bir şeriat komitesi “kruvasan” olarak da bilinen ayçöreğini “Hıristiyan Avrupa’nın emperyalizmini” simgelediği iddiasıyla yasakladı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ