Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Elçilikler hafta sonuna kadar kapalı!

        ABD'de Obama yönetiminin olası bir El Kaide saldırısı tehdidi nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki diplomatik temsilciliklerini kapatma kararı alması hem Demokratların hem Cumhuriyetçilerin desteğiyle karşılandı.

        ABD'li milletvekilleri durumu son yıllardaki en güvenilir, spesifik ve korkutucu tehdit olarak nitelendirdi. El Kaide'nin Yemen kolundan bazı militanların telsiz konuşmalarının arasına girilmesiyle ortaya çıkarılan tehditle ilgili Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'nin dün yaptığı yazılı açıklamada, 19 diplomatik temsilciliğin "çok büyük bir tedbir nedeniyle" kapatıldığı belirtildi.

        HAPİSTEN KAÇAN EL KAİDE ÜYELERİ

        Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey de ABC televizyonunda yayınlanan This Week programında, olası saldırının ne yerinin ne de hedefinin belli olduğunu "ancak niyetlerin ortada olduğunu" belirtti.

        Beyaz Saray’ın aldığı bu tedbirleri almasına neden olarak, yüzlerce El Kaide üyesinin geçtiğimiz dokuz ay içinde Afganistan ve diğer ülkelerde tutuldukları hapishanelerden kaçmalarının olduğu düşünülüyor.

        ELÇİLİKLER HAFTA SONUNA KADAR KAPALI

        Başkan Barack Obama’ya Cumartesi günü bilgi veren istihbarat ajanları Batılı ülkeleri ve ABD’yi hedef alan çok ciddi ancak nereden geleceği belli olmayan bir tehdidin varlığı konusunda uyarıda bulunmuş, bu uyarı üzerine Ortadoğu’daki 21 diplomatik temsilciliğin Pazar günü, bir gün için kapatılması kararı alınmıştı.

        Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yeni açıklamada 19 temsilciliğin hafta sonuna kadar kapalı kalmaya devam edeceği açıklandı. Temsilciliklerin kapalı tutulmasının “yeni tehditlerin varlığı nedeniyle değil, alınan tedbirin devamı” niteliğinde olduğu belirtildi.

        Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 5-10 Ağustos tarihleri arasında kapatılan temsilcilikler: Abu Dabi, Amman, Kahire, Riyad, Zahran, Cidde, Doha, Dubai, Kuveyt, Manama, Maskat, Sanaa, Trablus, Antananarivo, Bujumbura, Cibuti, Hartum, Kigali, Port Louis. Dün kapalı olan ancak bugün çalışmalarına normal şekilde devam eden temsilcilikler: Dakka, Cezayir, Nuakşot, Kabil, Herat, Mezarışerif, Bağdat, Basra, Erbil.

        ABD'NİN ELÇİLİK KARARI NSA DESTEKÇİLERİNE YARADI

        ABD'de eski NSA çalışanı Edward Snowden'ın Guardian gazetesine sızdırdığı belgelerle patlayan izleme skandalının tartışmaları sürerken, Dışişleri Bakanlığı'nın bir terör tehdidi nedeniyle diplomatik temsilciliklerini kapatması, NSA'in destekçilerine yaradı.

        NBC televizyonunda yayınlanan "Meet the Press" programında, tartışmalı izleme programının teröristler arasında "11 Eylül öncesi" seviyelerde konuşmalar yakaladığını belirten Cumhuriyetçi senatör Saxby Chambliss, "Teröristler için her zaman ilginç bir dönem olan Ramazan'ın sonuna ve 11 Eylül'ün yıldönümüne yaklaştığımız bu günlerde, benim yıllardır gördüğüm en ciddi terör tehdidiyle karşı karşıyayız" dedi.

        Geçtiğimiz hafta Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından bilgilendirilen Chambliss, "Bu nedenle izleme güçleri bu kadar önemli" diye konuştu.

        İNGİLTERE DE YEMEN BÜYÜKELÇİLİĞİ'Nİ KAPATTI

        ABD’nin diplomatik temsilciliklerini kapatma tedbirini almasıyla birlikte İngiltere de Yemen’in başkenti Sana’daki büyükelçiliğini Ramazan ayının bittiği Salı gününe kadar kapalı tutma kararı aldığını açıkladı. Diğer Ortadoğu ülkelerindeki İngiltere elçilikleri ise açık kalmaya devam edecek.

        ABD'DE "1984 GÜNÜ" PROTESTOLARI

        ABD'de dün 20 farklı şehirde yüzlerce kişi NSA'in izleme programlarını protesto etmek amacıyla "1984 Günü" için sokaktaydı. Vatandaşların makul bir gerekçe ve mahkeme kararı olmadıkça izlenmesini ve aranmasını engelleyen ABD anayasasının dördüncü maddesinin ihlal edildiğini savunan protestoların adı İngilizce tarih yazımı olan "8/4"ten geliyor. George Orwell'in distopik romanı "Bin Dokuz Yüz Seksen Dört"e gönderme yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ