Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Mursi'nin duruşması 8 Ocak'a ertelendi

        Mısır'da, ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi ve 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması 8 Ocak'a ertelendi.

        DURUŞMA SÜRESİNCE NELER YAŞANDI?

        Müslüman Kardeşler gösterilere devam edeceklerini ve orduya baskı yapmak için sokakları terk etmeyeceklerini açıkladı. Müslüman Kardeşler ayrıca 3 Temmuz askeri darbesiyle görevden alınan Mursi'nin göreve iadesini talep ettiklerini açıkladı.

        Mursi yargılanmak için bugün Kahire'de iyi korunan polis akademisine getirilirken, sokaklarda da yüksek güvenlik dikkat çekti. Mursi, darbeden sonra tutulduğu bilinmeyen yerden mahkeme salonuna helikopter ile getirildi. Mısır'da 2011'de devrilen eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek de burada yargılanmıştı.

        Mursi ile birlikte yargılanan 14 Müslüman Kardeşler üst düzey liderleri, başta şiddet olaylarını körüklemek ve ölümlere sebep olmakla suçlandı. Sanıkların suçlu bulunması durumunda müebbet hapis ve ya ölüm cezası alabileceği ifade ediliyor.

        Bu arada Müslüman Kardeşler de mahkemenin yapıldığı binanın dışında Mursi'ye destek için toplandı. Tahrir meydanı ise güvenlik güçleri tarafından kapatıldı.

        BEYAZ ELBİSE GİYMEYİ REDDETTİ

        Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yargılanacağı yere getirilirken, tutuklu kıyafeti "Beyaz elbise" giymeyi redderek, takım elbiseyle geldi. Mursi'nin yargılanmayla ilgili evrakları da imzalamayı reddettiği bildirildi.

        MAHKEME BAŞKANINA RABİA İŞARETİ İLE YANIT VERDİ

        Mursi'nin duruşmada esnasında "Rabia işareti" yaparak, mahkeme başkanına, "Senin meşru başkanın benim, hükmü geçersiz olan sensin" dediği ifade edildi.

        'KRİZİN ASIL NEDENİ İSRAİL'İN KAYGILARI'

        Rabia Platformu Sözcüsü gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, "İhvan'ın, hem Mısır hem Suriye hem de Gazze'de iktidarda olması, özellikle İsrail'i varlık ve gelecek kaygısına sevk ediyor. Bugünkü sorunların ve devam eden krizin asıl sebebi de budur" dedi.

        'KARDEŞİM HERHANGİ BİR SUÇ İŞLEMEDİ'

        Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi, kardeşinin herhangi bir suç işlemedeğini belirterek, "Hafız bir cumhurbaşkanı, halkını nasıl öldürebilir" dedi.

        Kardeş Mursi, söz konusu mahkemenin geçersiz olduğu ve herhangi bir delile dayanmadığını ifade ederek, bu yargılamanın "Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) intikam almak için" yapıldığını savundu.

        'BABAMI MÜBAREK İÇİN YARGILIYORLAR'

        Mısır'da ordunun yönetime müdahalesiyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Ahmed Muhammed Mursi, babasının yargılanmasına ilişkin, "Babamı yargılayan, başka bir maske altında, Mübarek'in ta kendisi" dedi.

        Oğul Mursi, babasının yargılanması dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Meşru cumhurbaşkanı (Mursi), Mübarek'in yargılandığı yerde yargılanıyor. Babamı Mübarek için yargılıyorlar" ifadelerini kullandı.

        ULUSLARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN ADALET ÇAĞRISI

        Uluslararası Af Örgütü, askeri darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin adil bir şekilde yargılanması çağrısında bulundu.

        Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Direktörü Başkan Yardımcısı Hasibe Sahravi yayınladığı açıklamada, "Mursi'nin duruşması Mısır'ın imtihanıdır. Bu nedenle Mısır makamları Mursi'nin adil bir şekilde yargılanmasını sağlamalı ve mahkemede sunulacak delillere itiraz edilmesine izin vermelidir" ifadesini kullandı.

        İLK FOTOĞRAFLARI YAYINLANDI

        Muhammed Mursi'nin gözaltında çekilen ilk fotoğrafları Pazar günü yayımlanmıştı. Fotoğrafları yayınlayan ve darbe yönetimine yakınlığı ile bilinen El Vatan gazetesi, Mursi'nin gözaltında söylediği iddia edilen ifadelere de yer verdi. Gazetenin haberine göre, Mursi, "anayasaya göre halen Mısır Cumhurbaşkanı olduğunu" ifade ediyor. Gazete, Mursi'nin savunmasını kendisinin yapacağını ve hakkındaki suçlamaları reddedeceğini iddia ediyor.

        ABD MURSİ'Yİ UNUTTU

        ABD Dışişleri Bakanı Kerry darbeden sonra ilk kez dün Mısır’ı ziyaret etti. “Geçici yönetimle işbirliğini sürdüreceğiz” diyen Kerry, bugün yargılanmaya başlayacak devrik lider Mursi’den ise hiç bahsetmedi.

        12 gün sürecek Ortadoğu turuna başlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Mısır’ın başkenti Kahire’de mevkidaşı Nebil Fehmi ile görüştü. 3 Temmuz’da ordunun gözaltına aldığı cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin bugün başlayacak davası öncesinde Kerry, Mursi adını anmadı, genel olarak yönetimin “şeffaf” olması gerektiğini, hukukun üstünlüğünün önemli olduğunu söylemekle yetindi. “ABD-Mısır ortaklığının, Mısır’ın herkesi içine alan, demokratik bir şekilde seçilmiş sivil bir hükümetle temsil edildiğinde daha güçlü olacağına inanıyoruz” diyen Kerry, darbe sonrası kurulan geçici hükümete ise destek verdi.

        DARBE KARŞITLARI GÖSTERİLER DÜZENLİYOR

        Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 14 sanığın yargılanacağı polis akademisinin çevresinde darbe karşıtları gösteriler düzenleniyor.

        SON 24 SAATTE 47 GÖZALTI

        Mısır'da duruşma binasının önünde 5 gösterici tutuklanırken, son 24 saatte, 9 kentte düzenlenen operasyonlarda, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyesi 47 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

        Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, son 24 saat içinde 9 kentte, "emniyet merkezlerine saldırma ve şiddet olaylarını kışkırtma" iddiasıyla bazı kişilere yönelik operasyon düzenlendi.

        Bu çerçevede İhvan üyesi 47 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

        Öte yandan emniyetten yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin başkent Kahire'de ve ülkenin farklı kentlerinde askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'nin yargılanmasının protesto edildiği alanları kuşatma altına aldığı ancak herhangi bir şiddet olayı yaşanmadığı müddetçe, göstericilere müdahale edilmeyeceği kaydedildi.

        'HAPİSHANEYE SEVK EDİLEBİLİR'

        Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin savunma heyeti sözcüsü Muhammed Demati, Mursi'nin bugünkü duruşmanın ardından daha önce alıkonulduğu yerin dışında bir hapishaneye sevk edilme ihtimali olduğunu söyledi.

        Demati, yaptığı açıklamada, Mursi'nin daha önce tutulduğu yer hakkında bilgilerinin olmadığını belirterek, "Mursi daha önce muhtemelen askeriyeye ait bir yerde tutuluyordu ancak duruşmanın ardından bir hapishaneye sevk edilme ihtimali var" dedi.

        DÜNYANIN GÖZÜ MISIR’DA

        Ülkenin siyasal ve toplumsal dengeleri üzerinde önemli etkileri olması beklenen yargı süreci dünya tarafından da yakından izlenecek. ElVatan Gazetesi’nde yer alan habere göre darbenin ardından yaklaşık 4 aydır gizli bir yerde tutulan Mursi, söz konusu görüşmeler sırasında görevden uzaklaştırılmasını “darbe” olarak nitelerken, ABD ve Avrupa Birliği’ne (AB) de sürece müdahil olarak görevine iadesinin sağlanması çağrısında bulunuyor.

        AİLESİ DURUŞMAYA KATILMAYI REDDETTİ

        Mursi’nin eşi Necla tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Mursi’nin, Cumhurbaşkanı ve vatandaş olarak tüm haklarının gasp edilmesine rağmen kararlı, darbenin, Mısır halkının iradesine yaptığı gibi, haklarının ve özgürlüklerinin tahrif edilmesine rağmen azimli” olduğu ifade edildi. Açıklamada, Mursi Ailesi’nin “geçersiz” diye niteledikleri mahkemenin ilk duruşmasına katılmayacakları vurgulandı. Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak ise Mursi’nin yargılanmasının yasadışı olduğunu belirterek, “Cesaretiniz varsa duruşmayı canlı yayınlayın” dedi. İhvan Rehberlik Konseyi üyesi İbrahim Münir de, aralarında ABD ve İngiltere’den avukatların da bulunduğu 4 kişilik heyetin, Mursi’nin duruşmasını izlemek üzere mahkemede hazır bulunacağını ancak mahkemeyi meşru olmadığı için kabul etmediklerini söyledi.

        'DEMOKRASİ İŞARETİ VAR'

        Darbenin ardından ilk kez Mısır’a ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır ordusunun ülkede demokrasiyi yeniden tesis edeceğine dair işaretler olduğunu söyledi. Kerry, başkent Kahire’de Mısırlı mevkidaşı Nebil Fehmi ile yaptığı ortak basın toplantısında, “Mısır’da Mursi’yi görevinden uzaklaştıran generallerin niyetinin, demokrasiyi yeniden tesis etmek olduğu” yönünde daha önce yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine, “Şu ana kadar işaretler, niyetlerinin bu olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

        TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

        Türkiye, Mısır'daki gelişmelere ilişkin ilkeli yaklaşımı çerçevesinde, bugün ilk kez hakim karşısına çıkan Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dahil olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmalarının ülkede diyalog ve uzlaşı sürecinin oluşturulmasına ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesine önemli katkı sağlayacağı inancında olduğunu bildirdi.

        Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin her zaman meşruiyet ilkesinin yanında yer aldığı, herhangi bir ayrım gözetmeksizin halk iradesini yansıtan meşruiyete dayalı yönetimleri desteklediği belirtildi.

        Açıklamada, "Türkiye, bu çerçevede, kapsayıcı ve üzerinde tüm kesimlerin uzlaştığı bir siyasi sürecin işletilebilmesini teminen demokratik ilkeler ve anayasal meşruiyet temelinde adımlar atılmasının, yalnızca dost ve kardeş Mısır'ın iç barış ve huzuru için değil, bölgemizde kalıcı istikrarın sağlanması için zaruri olduğu görüşündedir" ifadesine yer verildi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ