Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Hindistan’daki eyalet seçimlerinde muhalefet rüzgarı

        Ana muhalefet Bharatiya Janata Partisi (BJP), iktidardaki Kongre Partisi’ne karşı aralarında başkent Yeni Delhi’nin de olduğu 4 ayrı eyalette büyük fark attı. Hindu milliyetçisi politikası ile dikkat çeken BJP, eyalet meclisi seçimlerinde önemli eyaletlerden Madhya Pradeş’te 230 sandalyenin 165’ini, Rajastan’da 199 sandalyenin 162’sini, Delhi’de 70 sandalyenin 31’ini ve Chattisgarh’da ise 90 sandalyenin 49’unu kazanarak en önemli rakibi Kongre Partisinin önüne geçti.

        BJP özellikle başkent Yeni Delhi’de 15 yıl aradan sonra 70 sandalyeli meclisin 32’ini kazanarak tekrar hükümeti kurma görevini aldı. 15 yıldır görevde olan Kongre Partisi ise 8 sandalyede kalarak büyük şok yaşadı. Kongre Partisi’nden Delhi Başbakanı Sheila Dikshit, kendi bölgesinde yeni bir parti olan Avam Halk Partisi'ne (AAP) kaybederek daha büyük bir şok yaşadı. Geçen yıl kurulan AAP ise ilk kez girdiği seçimlerde yolsuzluklara karşı savaş sloganı ile 28 sandalye kazanarak büyük dikkat çekti.

        Kongre Partisi lideri Sonia Gandi sonuçlar sonrası yaptığı açıklamada, halkın mesajını aldıklarını dile getirerek Delhi’de AAP’ye dışarıdan destek verebileceklerini açıkladı. AAP lideri Arvinde Kejriwal, seçimin halkın zaferi olduğunu dile getirerek, hiçbir parti ile ortaklığa girmeyeceğini söyledi. BJP sözcüsü Nirmal Sitharaman ise seçim sonuçlarının halkın Kongre Partisi'nin yolsuzluklarından bıktığını göstergesi olduğunun resmi olduğunu belirtti.

        2014 genel seçimleri öncesinde büyük önem taşıyan eyalet seçimleri sonrası bir çok analist BJP’nin genel seçimlerdeki şansının arttığını söylerken, borsanın da seçim sonuçların açıklanmasından bir gün sonra rekor yükseliş yaşaması ve Hint rupisinin dolar karşısında değer kazanması dikkat çekti.

        Hindistan’ın 1947’de bağımsızlığını elde etmesinden sonra ülkeyi en çok bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan Kongre Partisi yönetti. Gandi ekolünden gelen parti son yıllarda ekonomide gerekli reformları yapamama ve yolsuzluklar konusunda büyük eleştirilere maruz kalmıştı.

        Şu an ana muhalefet olan BJP partisi ise daha çok Hindu milliyetçisi bir parti olması ile biliniyor. BJP’nin Başbakan adayı ise 2001 yılından beri Gujarat eyaleti Başbakanı olan Narendra Modi. Modi, Gujarat eyaletini Hindistan’ın en gelişmiş bölgesi yaparken, 2002 yılında binlerce Müslüman’ın öldürüldüğü toplumsal ayaklanmalara bilinçli olarak sessiz kaldığı gerekçesi ile hem ülke de hem de dünya genelinde büyük tepki görmüştü. Birçok batı ülkesinin vize vermeyi reddettiği Modi’ye parti içinden de tepkiler gelirken Başbakan adaylığı kesinleşmesi sonrası bazı batılı ülke büyükelçileri ziyaret etmişti. Modi, Mayıs 2014'te yapılacak seçimler öncesinde en güçlü aday olarak öne çıkarken, Kongre Partisi ise hala adayını açıklamadı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ