Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD kimdir? IŞİD nedir? IŞİD'in açılımı ne? IŞİD ne istiyor? IŞİD nereleri işgal etti? IŞİD nereleri ele geçirdi? Irak Şam İslam Devleti ne istiyor? IŞİD'in elinde kaç Türk var? IŞİD'in lideri kim?

        IŞİD kimdir? IŞİD nedir? IŞİD'in açılımı ne? IŞİD ne istiyor? IŞİD nereleri işgal etti? IŞİD nereleri ele geçirdi? Irak Şam İslam Devleti ne istiyor?IŞİD'in elinde kaç Türk var?IŞİD'in lideri kim?

        Dün Musul'un tamamını ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), bugün de Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu ele geçirdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Başkonsolos Öztürk Yılmaz'la birlikte 49 kişinin rehin tutulduğu bildirildi. IŞİD militanlarının bomba tehdidiyle binaya girdiği ve çatışma olmadığı öğrenildi. Öte yandan IŞİD'den gelen son duyuruda, Başkonsolos Yılmaz ve diğer rehinelerin tutuklandığı belirtildi. Sağlık durumlarının iyi olduğu bilinen 49 kişinin şehrin başka bir gölgesine nakledildiği de bilinenler arasında.

        MUSUL'DA 31 KİŞİ DAHA REHİN TUTULUYOR

        Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Musul’un Geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 vatandaşımız aynı grup tarafından rehin alınmış olup, vatandaşlarımızın serbest bırakılması için çalışmalar devam etmektedir.

        IŞİD'DEN AÇIKLAMA

        IŞİD'den yapılan açıklamada Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'na baskın yapıldığı ve rehin alınan çalışanların bilinmeyen bir yere götürüldükleri bildirildi.

        Örgüt adına twitter hesabından yapılan açıklamada, "Türkler kaçırılmış değil. Sadece soruşturma prosedürleri bitene kadar güvenli bir yere götürüldüler. Eğer IŞİD'e karşı herhangi bir suç işlememişlerse serbest bırakılacaklar" denildi.

        Öte yandan Musul Valisi Useyil Nuceyfi, Türkiye'ye yardım çağrısında bulundu. Nuceyfi, "Bu durumun üstesinden gelebilmemiz için Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var" dedi.

        Irak'ın Musul Valisi Esil en-Nuceyfi, Musul'u Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün tek başına ele geçirmediğini açıkladı.

        Erbil kentinde basın toplantısı düzenleyen Nuceyfi, Musul'u IŞİD'in tek başına ele geçirmediğini, başka ufak silahlı grupların da IŞİD'i desteklediğini belirterek, Suriye rejimi ile IŞİD arasındaki işbirliği ve koordinasyonu gösteren raporlar olduğunu ifade etti.

        900 MİLİTAN İLE BASKIN

        IŞİD'in, 40 Özel Harekat Polisi'nin koruduğu konsolosluk binasına 900'den fazla militan ile baskın yaptığı öğrenildi.

        Başkonsolos Öztürk Yılmaz ile birlikte çok sayıda Türk diplomatı rehin aldıktan sonra IŞİD'ın kentte geçici olarak kurulan merkezine gittiği öğrenildi.

        Bir diğer iddia da Musul Eyalet Meclisi Başkanı Beşar Kiki'den geldi. Kürdistan TV’ye canlı bağlanan Kiki, “IŞİD Türk Konsolosluğu'na öğle saatlerinde saldırdı. Bir grup konsolosluk çalışanı esir olarak binadan ayrıldı. Türk Konsolosu sık sık Musul Valiliği'ne gidip gelen biriydi” bilgisini verdi.

        Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın konvoyu Eylül 2013 ve Mayıs 2014 bombalı saldırılara uğramıştı.

        BASKINA KADAR NELER OLDU?

        IŞİD militanlarının dün gece başkonsolosluğa 200 metre kadar yaklaşması üzerine yetkililer Ankara’yı arayarak gelişmeleri aktardı.

        Ankara tehlikenin büyümesi nedeniyle haberdar başkonsolosluğa ‘tahliye işlemlerine başlayın’ talimatı verdi. Talimat sonrası tahliye hazırlıklarına başlandı. Başkonsolosluktaki belgeler imha edildi, bilgisayarlardaki veriler silindi.

        Gece bu hazırlıklar yapılırken ve bugün tahliye beklenirken öğle saatlerinde IŞİD saat 12:30’da başkonsolosluğa girdi. Baskın sırasında Ankara ile temasa geçen Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz son ana kadar bilgileri aktardı.

        Saat 13:00’te ise bağlantı tamamen koptu.

        Kesin olmayan bilgilere göre başkonsoloslukta tehin alınanlar, Türk kamyoncuların da tutulduğu IŞİD karargahına götürüldü.

        MALİKİ: BÜYÜK OPERASYONA BAŞLIYORUZ

        Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ordunun hiç karşılık vermeden IŞİD'e teslim ettiği Musul'u geri almak için büyük bir operasyonu başlatacaklarını söyledi.

        Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından Musul'un ele geçirilmesiyle ilgili açıklama yapan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, kaybedilen kentleri geri almak için büyük bir operasyona hazırlandıklarını açıkladı.

        Irak ordusu, Musul'u hiçbir direniş göstermeden IŞİD'e teslim etmişti. Irak ordusunun bu tavrı, her şeyin planlı olduğu yönünde yorumlara neden oldu.

        IŞİD militanlarının Musul ve Tikrit'te bulunan hapishanelerdeki mahkumları serbest bıraktıkları iddia ediliyor.

        İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW Acil Durumdan sorumlu yetkilisi Peter Bouckaert, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, IŞİD'in Tikrit'te cezaevlerinin kontrolünü de ele geçirip yüzlerce tutukluyu serbest bıraktığı bilgisinin doğrulandığını söylüyor.

        Bouckaert, Kerkük'ün güneyindeki Tuzhumartu'nun da IŞİD kontrolünde olduğunu ekliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ