Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere Başbakanı'ndan ilk açıklama, David Cameron, İskoçya'nın bağımsızlığa hayır kararının ardından ilk resmi açıklamasını yaptı

        Referandum sonucunun açıklanmasının hemen ardından İngiltere Başbakanı David Cameron “Ülkeyi sakinleştirmek ve güven ortamı yaratmak” amacıyla ulusa seslendi.

        İngiltere Başbakanı David Cameron, İskoçya'nın bağımsızlığı hakkında yapılan referandum ve ortaya çıkan hayır yanıtının bir neslin kararı olduğunu ve İskoçların 'net' bir şekilde Birleşik Krallık'ın bir parçası olarak kalmasını istediğini söyledi.

        Cameron, İskoçların bağımsızlık yönünde karar vermesi halinde, tüm Birleşik Krallık için düzenlenecek ve İskoçya'ya daha fazla yetki verilecek çalışmaların önünün kesilmiş olacağını belirtti. İngiliz Parlamentosu'nda İskoçya'ya verilecek yeni yetkilerin kanun tasarısının Ocak ayında yayınlanacağını belirten Cameron, referandumun tekrarının olmayacağını ve İskoçların tartışmaya açık olmayacak şekilde duruşlarını belli ettiğini söyledi.

        Londra'nın merkezinde bulunan Downing Street'te ulusa seslenen Cameron, İskoçya'nın sağlık, vergiler ve diğer harcamalar konusunda kendi parlamentosunda oylama yapabileceği gibi, Galler ve İrlanda'nın da aynı konularda oylama hakkının olması gerektiğini belirtti.

        Tüm bu adımların sırasıyla birbirini izlemesi gerektiğini söyleyen Cameron, İngiltere Parlamentosu'nda İskoçya'ya vergiler ve harcamalar konusunda kendi parlamentolarında oylama hakkının onandığını, üyesi olduğu parti dışında İngiltere'nin diğer iki büyük partisinin de aynı kanaatte olduğunu ifade etti.

        Uzmanlar David Cameron'ın "İngiliz yasaları için İngiliz oyları" yasasını gündeme getirmesinin başlıca nedeninin İskoçya'ya vadedilen yeni haklardan rahatsız olan milliyetçi İngiliz seçmeni memnun etmek olduğunu belirtti.İskoçya Parlamentosu'na geniş yetki devirleri yapılacağı açıklandığında İngiliz seçmenlerin yanı sıra Muhafazakar Partili milletvekillerinden de büyük tepkiler gelmiş, hatta bazı parlamenterler bu yetki devrini önlemek için başbakana karşı çıkmaktan çekinmeyeceklerini söylemişti.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ