Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 3 koltukta 2 kişi - AIRPORT Haberleri

        Güntay Şimşek/HT CUMARTESİ

        Geçen hafta “dünyanın en iyi havalimanları” arasında Türkiye’nin olmadığını yazınca, havalimanlarımıza yönelik ciddi eleştiriler gelmeye başladı. Bunların başında tuvaletler ve terminallerdeki ücretler geliyor. Umarım Türkiye’nin havacılıkta kaydettiği başarıya paralel olarak kalitede de standartları yakalarız. Sektörün sağlıklı büyümesi için ödüller, standartlar ve istikrar çok önemli. Türkiye’de terminallerin kısa süreli ihaleye çıkarılması ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) kamu mantığıyla yönetimden sıyrılamaması, bu alandaki başarısızlığın ana sebepleri arasında sayılabilir. THY gibi çoğunluk hissesi halka açılarak daha özerk bir yapıya kavuşursa DHMİ, terminalleri işleten özel sektörle birlikte kalitede standartları yukarı çekip istikrarı yakalayabilir.

        6 kategoride yarıştılar

        Diğer taraftan Atilla Doğudan kaptanlığında adından söz ettiren Turkish DO&CO, ikramda THY’nin adını tüm dünyaya duyurdu. “Ekonomi Sınıfında En İyi İkram Ödülü”nün bu sene de korunarak daha yukarılara çekilmesi gerekir. Ancak THY’nin ikramda yakaladığı başarıyı diğer alanlara da taşıyabilmesi için yolcu hizmetleri ve havalimanları büyük önem taşıyor. Tek çiçekle bahar gelmeyeceğine göre toplam kalitenin artırılması için çaba gerekiyor. Bu hafta, yine havacılık endüstrisinin merakla beklediği “Kristal Kabin Ödülleri” sahiplerini buldu. 2010’a damgasını vuran bu yenilikçi tasarımlar, uçakta yolcu konforunu artırmayı ve keyifli yolculuk sağlamayı amaçlıyor.

        6 kategoride verilen ödüller arasında en ilgimi çekeni Yeni Zelanda Havayolları’nın geliştirdiği “SkyCouch” adlı tasarım oldu; ekonomi sınıfındaki 3 koltuk, 2 kişilik yatağa dönüşüyor. Çok konuşulan bu kabin yeniliği ödülü hak etmişti. Almanya’nın Hamburg şehrinde düzenlenen Uluslararası Uçak İçi Tasarım ve Donanımları Fuarı’nda (Aircraft Interiors Expo 2011) ödüle layık görülen tasarımlar, şüphesiz gelecekte daha keyifli seyahat etmemizi sağlayacak.

        Yolcu Konforu

        SKYCOUCH

        Recaro tarafından geliştirilen Air New Zealand’ın SkyCouch’u; daha fazla yer isteyen çiftler ve çocuklu aileler için ideal. Ekonomi sınıfı 3 koltuk birleştirilerek neredeyse 2 kişilik yatak elde ediliyor. Özellikle uzun uçuşlarda iyi bir gece uykusu sağlıyor.

        Endüstriyel Tasarım

        BL3520

        Recaro tasarımı olan ekonomi sınıfı koltuğu BL3520; hafiflik, optimize edilmiş yaşam alanı ve konfor gibi 3 önemli özellik taşıyor. Her bir koltuğun ağırlığı 11 kilo azaltıldı. 71 santimetre koltuk aralığına sahip uçaklarda bile yolculara daha fazla alan kalıyor. BL3520, yakıt tüketimini ve karbon emisyonunu azaltarak havayolunun işletme giderlerini düşürüyor.

        Eğlence ve İletişim

        RAVE

        IMS şirketinin geliştirdiği güvenilir ses video eğlence anlamına gelen RAVE kontrol ünitesine sahip her koltukta ekrandan oluşan bir uçuş eğlence sistemi. Geliştirilme amacı içerik saklama, işlevsellik ve tekrar oynatma olan RAVE ile yolcu istediği video veya müziğe kolayca ulaşabiliyor. Havayollarının uçuş eğlence sistemleri maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen sistem diğerlerine göre daha güvenilir. RAVE’in dokunmatik HD ekranı yolculara keyifli seyir sunarken, birçok bilgi de depolanabiliyor.

        Çevre Dostu

        EL SÜRÜLMEYEN ÇÖP KAPAĞI

        Çoğu yolcu ve kabin görevlisi, tuvalette çöp kutusunun kapağına dokunmak istemez. Elektro Metall Export ve Schueschke Solid Surface firmaları, bunun için otomatik kapak geliştirdi. Elinizi uzatınca sensörlü kapak açılıyor.

        Materyal ve Parça

        GALLEY IŞIĞI

        Lufthansa Teknik, dünyanın en ince galley (uçak mutfağı) ışıklandırmasını yarattı. Galley bölümü, uzakta zemin yolu işaretleme sistemine en çok ihtiyaç duyulan alanlar. Çünkü acil durumda yolculara ışıklandırmayla yol gösteriyor. Lufthansa Teknik‘in birçok rengi bulunan yeni ışıklandırması, elektriğe ihtiyaç duymuyor.

        Üniversite

        AIRGONOMIC

        Münih Üniversitesi’nin tasarımında koltuğa entegre edilmiş yüksek teknolojili jel pedler, yolcunun vücuduna göre şekil alarak konforu artırıyor. Elektrikle hareket eden bu jel pedler, koltuğun sert yüzeyini yumuşatıyor.

        Jüri Özel Ödülü

        AIRBORNE HOTEL

        Airborne Hotel Systems’in tasarladığı iki katlı koltuk konsepti, uçağın içindeki alanı yeniden düzenleyerek her bir yolcu için tam yatar koltuk sağlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ