Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam British Airways, Boeing 787 ile İstanbul Londra arasında sefer yapmaya hazırlanıyor. - AIRPORT Haberleri

        Gökhan ARTAN / AHT -LONDRA

        Geçen yıl yıl İspanyol havayolu şirketi İberia ile birleşerek yolculara çok uygun fiyatlarla Türkiye Güney Amerika arasında uçma fırsatı sağlayan British Aidways şimdi de "Rüya uçak" olan Boeing 787 ile İstanbul Londra arasında sefer yapmaya hazırlanıyor.

        66 yıldır Türkiye'ye uçan British Airways, filosuna katılır katılmaz bu uçaklarla İstanbul-Londra arasında yolcu taşımaya başlayacak. Yüzde 50'si kompozitten üretilen Boeing 787'nin İstanbul-Londra arasında uçmasının 2014 yılını bulması bekleniyor. British Airways ve İberia Türkiye Genel Müdürü Ayşe Önen, Boeing 787 Dreamliner ile 226 uçaktan oluşan filoyu büyüteceklerini belirtti.

        İSTANBUL- LONDRA 198 EURO

        British Airways Türkiye Pazarlama ve Satış Müdürü Barbaros Şahin de "Rüya uçak olarak bilinen Boeing 787 tipi uçaklardan 24 adet sipariş verdik. Bunlar 2013'te teslim edilmeye başlanacak. Eğer karlı olduğuna karar verirsek, İstanbul-Londra arasında karşılıklı olarak Dreamliner ile uçmaya başlayacağız. Kesin bir tarih vermemekle beraber 2014 yılında Dreamliner ile İstanbul'dan Londra'ya uçmayı hedefliyoruz" dedi. İstanbul-Londra uçuşlarındaki bilet fiyatları konusunda da bilgi veren Şahin, "Şu anda ekonomi sınıfında en düşük fiyatımız 198 Euro" diye konuştu.

        DAHA AZ YAKIT TÜKETİYOR

        Üretimine 2004'te başlanan 787 Dreamliner, Aralık 2009'da ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Farklı modelleri ve sınıflandırmaya göre yolcu kapasitesi 210 ile 330 arasında değişiyor. 787'nin kabin içerisindeki tuvaletlere oldukça geniş mekân ayrılmış ve kadınlara özel tuvalet tahsis edilmiş. Uçakta her türlü konfor bulunuyor. 787'nin en önemli özelliği üretiminde büyük oranda kompozit (bir nevi plastik) malzeme kullanılması. Böylece 787, çok daha sağlam ve hafif bir uçak halini aldı. Gövdenin yüzde 50'si kompozit, yüzde 20'si alüminyum, yüzde 15'i titanyum, yüzde 10'u çelik, yüzde 5'i de diğer maddelerden oluşuyor. Dreamliner, kendi sınıfındaki diğer uçaklardan yüzde 20 daha az yakıt tüketecek ve yüzde 60 daha sessiz. Uçağın ilk teslimatı Japon Havayolları ANA'ya yapıldı. Uçaklar'dan 4'ü Japon Airlines, 1'i Etiyopya Airlines, 8'i Japon All Nippon Airways'de (ANA) bulunuyor. Eylül sonunda Amerikan United Airlines'ın filosuna katılması beklenen 787, ilk etapta iç hatlarda uçacak.

        787 Dreamliner'in teknik özellikleri ise şöyle:

        Uzunluğu: 56.7-63 metre

        Kanat açıklığı: 52-62 metre

        Menzili: 15 bin 750 kilometre

        Uçuş yüksekliği: 13 bin metre

        Boş ağırlığı: 115 bin kilo

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ