Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Perakende sektörü hedefe kilitlendi - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM -HT GAZETE

        Türkiye son yılların en sakin seçim dönemini geçirirken bunun tüketiciye yansıması olumlu oldu. 7 Haziran’da yapılacak genel seçim öncesinde, geçmiş dönemlerdeki psikolojik etkenler devreye girip alışverişi azaltmadı. Seçimin olası sonuçlarını değerlendiren markalar da her koşulda büyümeyi sürdürmekte kararlı. Soysal Danışmanlık şirketi tarafından 10’uncu kez düzenlenen ve bu yıl Londra’da gerçekleştirilen Perakende Liderler Konferansı’nda ortaya çıkan ortak görüşe göre ciroda en belirleyici faktör seçim ya da dolar kuru değil hava durumu. Sıcaklığın nisan ayına göre artması mayısta satışların iyi gitmesini sağladı.

        ‘HER ZAMAN BİR ÇÖZÜM BULUNUYOR’

        Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı (BMD) Sami Kariyo ile yaptığımız görüşme tam da bu konuları işaret ediyor. Mayıs 2014’e göre yüzde 25-30’lara varan bir artış olduğunu belirten Kariyo, sakin seçim ortamının yanı sıra sektörün gerçekleştirdiği kampanyaların da alışverişi desteklediğini söyledi. Kariyo, sürdürülebilirlik ve kârlılığın önemli olduğunu, seçimden çıkacak sonuçlara göre yatırım kararlarında da keskin değişiklikler olmayacağını ifade etti. “Bir yola çıktık. Büyüyerek gidiyoruz; geri dönme şansımız yok” diyen Kariyo, şöyle devam etti: “Koalisyon da olsa yolumuzdan gideceğiz. Daha az mağaza açacak değiliz. Şu an BMD olarak 65 binden fazla mağazamız var. 2023 hedefi 90 bini aşmak. Her şekilde bu hedefe gideceğiz. Türkiye’de her zaman bir çözüm bulunuyor.”

        ‘SEÇİMDEN SONRA SATIŞ GRAFİĞİMİZ ARTAR’

        Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı ve Brooks Brothers Türkiye Genel Müdürü Füsun Kuran da hazirandan sonrasını çok pozitif gördüklerini söyledi. Seçimden sonra satışların artacağına dikkat çeken Kuran, “Sonuç ne olursa olsun satış grafiğimiz yükselecek. Ona göre bütçe yaptık. İndirime girmeden şimdiye kadar da iyi bir ciro yakaladık” değerlendirmesinde bulundu.

        HAVA DURUMU CİROYU SIYASETTEN DAHA ÇOK ETKİLEDİ

        Liderler Konferansı’nın gündemini siyasetten çok havalar meşgul etti. Patronlara göre ne dolar kurundaki artış, ne seçim... Ciroda en belirleyici faktör artık hava durumu

        Geçen yıl mart ayı sonunda yapılan yerel seçimlerin çok daha gergin ve sert geçtiğini hatırlatan LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük “Bu yıl atmosfer yumuşayınca satışlar etkilenmedi. Seçimden ziyade havalar belirleyici oldu ve sıcaklık nisana göre bir nebze yükselince mayısta satışlar çok iyi gitti” dedi.

        ‘EN YÜKSEK DIŞ GİYİM SATIŞINI YAPTIK’

        Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu da en yüksek dış giyim satışını bu bahar yaptıklarına dikkat çekti. “Genel seçimlerin perakendeye direkt bir etkisinden söz edilemez”diyen Taviloğlu perakendede durgunluğun sebebinin ekonomideki durgunluk, dolardaki yükseliş ve ısınmayan hava olduğunu savundu. Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim de gerginlik olmamasının pozitif etki sağladığına vurgu yaptı. “Mayısta sıcaklık yükselince cirolarda ivmeyi hissettik” diyen Özlenir Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Özlenir şöyle konuştu: “Bundan sonra da seçimin bir etkisi olmayacak. Haziranda kampanyalı dönem ve İstanbul Shopping Fest başlayacak. Bir yandan bayram geliyor. Yaz dönemi hareketli geçecek.”

        ‘KÜLTÜREL KUTUPLAŞMA GİDEREK DERİNLEŞTİ’

        Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, konferansta seçime ilişkin yaptıkları araştırmalardan derlediği bir sunum yaptı. Kültürel kutuplaşmanın derinleştiğine değinen Ağırdır “Allah’tan sade vatandaş bu ayrımı yapmadı. Mağdurlar devletle itişirdi. Şimdi artık diğer kimliklerle itişmeye başladı. Yeraltında bir sıkışma var. Her 3 insandan biri, markete girerken bedava olsa almam dediği markalar belirtiyor. Yarın siyasiler barışabilir ama vatandaş barışmayabilir. Bu tehlikeli bir gidiş” dedi.

        'BÜYÜME İÇİN MAYMUN GİBİ DAVRANIN'

        Harvard Üniversitesi Profesörü, Venezüella’nın eski Planlama Bakanı Prof. Ricardo Hausmann çeşitlilik ve derinleşmenin büyüme getireceğini öngördü. Ülke ekonomisini ormana benzeten Hausmann şirketlerin maymunlar gibi ağaçtan ağaca geçerek büyüyebileceğini söyledi ve ekledi:”Buna sektörler arası işbirliği ve şirketin faaliyet alanını genişletmesi olarak bakabilirsiniz.”

        'ŞİRKETİNİZİN MİRASINA SAHİP ÇIKIN'

        Marks&Spencer’ın kadın giyim bölümünün başına çok genç yaşta atanan, kurduğu Winser London şirketiyle dünya çapında tanınan bir isim olan Kim Winser, şirketlere miraslarına sahip çıkmalarını tavsiye etti. Winser “Markalar özellikle büyüme döneminde özüne sahip çıkmalı“ diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ