Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda Tarım Bakanlığı peynir tebliğiyle ilgili açıklama yaptı - Alışveriş Haberleri

        Tarım Bakanlığı, bugün bir çok basın yayın organında, 8 Şubat 2015tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi PeynirTebliği’ne göre “Açıkta peynir satışına yasak” başlığı altında yeralan çeşitli haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

        Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:

        "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nin yürürlüğe girmesiyle,peynirlerin, muhafaza, taşınması ve piyasaya arz edilme sürecinde10oC’nin altında tutulması zorunlu hale getirilmiştir. Türk GıdaKodeksi Peynir Tebliği’nin “Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için,hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler sadece bu Tebliğinhijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arzedilir.” hükmü pazar vb yerlerde peynir satılmasına engeloluşturmamaktadır. Tebliğin öngördüğü sıcaklık, muhafaza ve nakliyegibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda peynir heryerde satışa sunulabilecektir.

        Peynir satışı yapmak isteyen perakendeciler, hazır ambalajdaki(büyük teneke ambalaj gibi) peyniri ambalajından çıkarıp gıda iletemasa uygun olarak üretilmiş başka bir ambalaj malzemesine koyarakdaha küçük miktarlarda markette veya başka satış yerinde satışasunabilirler.

        Bu durumda Etiketleme Yönetmeliğin belirlediği bazı zorunlubilgilerin (gıdanın adı, bileşenler listesi, alerjen bileşenler, sontüketim tarihi, üreticinin veya ambalajlayıcının veya ithalatçınınveya dağıtıcının adı veya ticari unvanı ve adresi, menşe ülke,)tüketicinin görebileceği yerde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıcamüşterinin talebi halinde tüm zorunlu etiket bilgileri tüketiciyesunulacaktır.

        Diğer yandan peynirler coğrafi işaret olarak tescil edilmişadlarına göre piyasaya arz edilebileceği gibi coğrafi işaretten doğanhaklara aykırı olmamak kaydıyla yöresel veya ülkesel adlarına uygunolarak da piyasaya arz edilebilecektir. Ancak tüketicilerinyanıltılmaması adına peynirler “köy peyniri”, “geleneksel peynir”,“doğal peynir”, “çiftlik peyniri” gibi ifadelerle satışasunulamayacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ