Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Çin’de borsalara 'Büyük Buhran' benzeri müdahale - Borsa Haberleri

        Başta Avrupa olmak üzere dünyanın dikkati Yunanistan’a yoğunlaşmışken, Çin’de piyasalarda ciddi bir düşüş gözleniyor.

        Bu yılın başındaki deregülasyon sonucu büyük bir patlama yaşayan Şanghay Borsası Haziran ayının başlarında ise yüzde 29 gibi ciddi bir kayıpla sarsıldı. Çin’in diğer borsalarında da benzer sert düşüşlere tanık olundu.

        Business Insider’ın Bloomberg’e dayandırdığı haberinde, Çin piyasalarında yaşanan gerilemenin 1929 yılındaki Wall Street çöküşünü andırdığı kaydediliyor; söz konusu çöküş 1930’larda ABD ekonomisini derinden sarsan Büyük Buhran’a yol açmıştı.

        Çin hükümeti şimdi, ABD’li yetkililerin 1930’larda Wall Street’i toparlamak için uyguladıkları taktiklerin benzerlerinden yararlanıyor.Çin’in belli başlı brokerleri geçen hafta sonu yaptıkları açıklamada, piyasaları rahatlatmak için Çin Merkez Bankası’nın da desteğiyle toplamda en az 19.3 milyar dolar tutarında hisse satın alacaklarını bildirdiler.

        Wall Street bankaları da 1929 yılında benzer bir girişimde bulunmuştu. JP Morgan ve diğer belli başlı finans kuruluşları fiyatları dengelemek için kaynak aktarımında bulunma kararı almışlardı. Ancak ABD bankalarının bu operasyonu endeks üzerinde fazla etkili olamamış ve Amerika Büyük Buhran’a sürüklenmişti.

        Çin’in benzer taktiğinin işe yarayıp yaramayacağı henüz net değil. Çin borsalarını kıskaca alan yüksek volatiliteyi dizginlemede şimdiye kadar kayda değer bir başarı sağlanamadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ