Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz 2016'da piyasaları El Nino vurabilir! - Döviz Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Piyasalar oldukça hareketli bir yılı geri bırakmaya hazırlanıyor. Yeni yıla ilişkin beklentiler ise karışık. Hem jeopolitik gelişmeler hem de global ekonomiye yönelik belirsizlikler 2016 yılının da hareketli geçeceğini gösteriyor.

        Peki gelecek yıla yönelik riskler sadece ekonomik, siyasi ve jeopolitik gelişmelerden mi oluşuyor?

        ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar, bu soruya "hayır" yanıtını veriyor.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        Dışarıda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım süreci, içeride Merkez Bankası bağımsızlığı, yapısal reformlar vb. gibi konuların tartışılmaya devam edeceğini söyleyen Kenan Çınar şu uyarıda bulundu: 2016 yılında dünya genelini etkileyecek en büyük risk unsuru kapıda: El Nino.

        El Nino; Büyük Okyanus’un orta ve doğusunda, okyanus yüzeyinde oluşan olağandışı ısınmalar olarak tanımlanırken, yaratmış oldukları etki ülkelerin bulundukları coğrafyaya göre farklılık arz etse de, El Nino kasırgalar, taşkınlıklar, şiddetli yağışlar, kuraklıklar ve yangınlar şeklinde ortaya çıkıyor.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        El Nino'nun piyasalara etkisiyle ilgili olarak Çınar şunları ifade etti: "El Nino’nun etkisini gösterme biçimi ne olursa olsun metal, buğday, kahve, şeker, pamuk, palm yağı gibi birçok emtia fiyatının etkilenmesine neden oluyor. Hatta etkisi emtia fiyatları üzerinde sınırlı kalmayıp, El Nino etkisini gösterdiği her coğrafyada balıkçılıktan madenciliğe, petrol sondajına hatta sanayii üretimine kadar ekonominin geneli üzerinde tahrip edici bir etkisi bulunuyor. El Nino’nun yaratmış olduğu yıkıcı etkilerin yansıması emtia fiyatlarında enflasyonist baskılara yol açabileceğinden özellikle ülke ekonomilerinde gıda payı büyük ülkeler için önem arz ediyor. Emtia fiyatlarındaki yükselişin yaratacağı enflasyonist baskılar uzun dönemde ülkelerin para politikasını ve faiz oranlarını önemli ölçüde etkileyebilir."

        UZMANLAR UYARIYOR: 6 YILIN EN GÜÇLÜSÜ!

        Yakın geçmişte 2009-2010 yıllar arasında etkisini gösteren El Nino’nun yolda olduğuna ilişkin meteoroloji uzmanları uyarıyor. 2009 yılında şiddetli şekilde etkisini gösteren El Nino; Hindistan’da kuraklığa neden olmuş, Avustralya’da buğday tarlalarını ve Asya’da tarım ürünlerinin genelini tahribata uğratmıştı. Avustralya Meteoroloji Enstitüsü’nün uzmanlarına göre, El Nino’nun yolda olduğunu gösteren işaretler mevcut ve 2016 yılında yaşanabilecek El Nino’nun geçtiğimiz 6 yılın en güçlü El Nino’su olması bekleniyor.

        Kenan Çınar, El Nino’nun etkilerini şu sözlerle anlatıyor: "El Nino meteorolojik bir olay olmadan çıkıp ekonomideki etkileri El Nino’nun rotasındaki ülkelere yayılıyor. Tartışmasız El Nino’nun baskın etkisi tarımsal ürünlerde kendisini göstermektedir. Meteoroloji açısından bir defaya mahsus olarak değerlendirilen olayın ekonomik etkileri uzun bir zaman dilimine yayılabilir. El Nino’nun etkilerini gösterdiği zaman dilimlerinde emtia fiyatlarında hareketlilik ve fiyat artışları görülür."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ