Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar, altın ve borsayı neler bekliyor? Altın ve çeyrek altın fiyatları ne kadar? - Döviz Haberleri

        ABD'de nefes kesen başkanlık yarışı piyasalarda tam anlamıyla deprem etkisi yarattı. Trump'ın ABD başkanlığına iyice yaklaşmasıyla dolar uluslararası piyasalarda TL karşısında değer kazanırken, borsalar resmen çöktü. Altının ons fiyatı ise yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı.

        Trump'ın seçim öncesinde ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamalar piyasalardaki tedirginlikte önemli rol oynuyor. ABD'de düşük faiz oranının, ülkenin toplam 19 trilyon dolar üzerindeki kamu borcunu düzenlemek için gerekli olduğunu savunan Trump, "Şu anda faiz oranları çok düşük. Bu oran 2, 3 veya 4 puan artarsa ne olur? Elimizde bir ülke kalmaz" demişti.

        ABD'deki faiz artışı Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı olabileceği endişeleri bu ülke piyasalarında dalgalanmalara neden oluyor.

        "FED BAŞKANI'NI GÖREVDEN ALACAĞIM"

        Faiz oranlarını düşük tutan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen gibi kendisinin de düşük faiz oranını tercih ettiğini belirten Trump, buna rağmen Yellen'in Cumhuriyetçi Parti'den olmaması nedeniyle 2018'de hizmet süresi dolunca kendisini büyük ihtimalle görevden alacağını ifade etmişti.

        "PİYASALAR ŞOKLA KARŞI KARŞIYA"

        Peki Trump'ın başkan olması piyasaları nasıl etkileyecek? Dolar, borsa ve altının yeni yol haritası ne olacak?

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Murat Tufan, ABD seçimlerinin ardından piyasalarda yaşanan ilk yansımaları ve dünya ekonomisini kısa vadede nasıl bir süreç beklediğini HABERTURK.COM için yorumladı.

        Piyasalarda yüksek olasılıkla Hillary Clinton'ın başkan seçilmesinin fiyatlandığını hatırlatan Tufan, Trump'ın başkanlığına yönelik en büyük endişenin belirsizlik olduğunun altını çizdi ve "Piyasalar şuanda bu şokla karşı karşıya" yorumunda bulundu.

        "Trump'ın ayrılıkçı açıklamaları, dünya ticaretini olumsuz yönde etkileyecek açıklamaları dünya ekonomisi için büyük bir endişe kaynağı" diyen Tufan, Trump'un gümrük vergilerini artıracağını açıklaması ve tüm ticaret anlaşmalarını iptal edeceğine yönelik açıklamalarına vurgu yaptı.

        İŞTE ALTIN FİYATLARI BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        "GRAM ALTIN140-145 LİRAYA ÇIKABİLİR"

        Tufan'ın piyasalara yönelik değerlendirmeleri ise şöyle;

        "ABD borsalarının bugünkü açılışlarda yüzde 10'ları bulan değer kayıpların yaşanmasını bekliyorum. Borsa İstanbul'da da açılış itibarıyla yüzde 5'leri bulan eksiler görülebilir. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde dolar karşısında büyük düşüşler yaşanırken yüzde 13'leri bulan Meksika Pesosu ile Türk lirası bu anlamda başı çekiyor. Altının onsa fiyatı 1320 dolara kadar çıkarken gram altında ise 139 lira ile tarihi seviyeler bir kez daha yukarı çekilmiş oldu. Önümüzdeki günlerde gelişmelere bağlı olarak gram altın 140-145 TL'yi görebilir.

        DOLARİÇİN TRUMP'IN AÇIKLAMALARI BEKLENİYOR

        Dolar için 3,40'lı seviyelerden bahsetmek için çok erken olduğunu ifade eden Tufan, "Trump'ın biraz daha birleştirici, daha yumuşak açıklamalar yapmasıyla piyasalar bir miktar soluklanabilir. Oluşabilecek iyimserlik ortamında bile 3,17-3,20 seviyeleri direnç seviyeleri olacaktır. Yukarıda ise 3,32-3,35 aralığı yeni rekor denemesi olacaktır." dedi.

        'ÇİN, ABD TİCARETİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR'

        Trump, ayrıca, başkan seçilmesi durumunda, ABD'nin diğer ülkelerle olan ticaret anlaşmalarını yeniden müzakere edeceğini dile getirerek, Çin'in ulusal para birimini sıklıkla değiştirmesinin ABD ticaretini olumsuz etkilediğine dikkati çekmişti.

        ERKAN: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN PARA BİRİMLERİNDE OYNAKLIK ARTABİLİR

        Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Trump'ın ABD seçimlerini kazanması sonrası piyasalarda yaşanan gelişmeleriyorumladı. İşte Erkan'ın yorumları;

        "Bundan 1 ay önceki öngörülerimizde aynen şöyle bir yorumda bulunmuştuk: “ABD seçimleri ve sonrasında belirsizlik ortamı ortaya çıkarsa (özellikle de Donald Trump’ın Başkan seçilmesi halinde) güvenli liman ihtiyacı da ortaya çıkabilir. Dolarda dalgalanma bantları genişler, borsalardan ve diğer riskli varlıklardan çıkış gerçekleşerek güvenli limanlara olan talep artar ve JPY, CHF gibi para birimlerinde büyük dalga boylarında değerlenmelere şahit olabiliriz. Donald Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturması, majör para çiftleri ile birlikte gelişmekte olan ülke kurlarında da oynaklığın artmasına yol açabilir. ABD’de risk iştahındaki olası bir bozulma, tahvil talebini artırabilir. Bu durum, Fed’in faiz artırım arifesinde olduğu düşünüldüğünde faizlerde oynaklığa yol açabilir. Kısa vadeli fiyatlamanın altın, gümüş gibi değerli metaller lehine olmasına şahit olabiliriz.

        DOLAR/TL KURUNDA 3,10 - 3,35 ARALIĞI...

        Türk Lirası daTrump faktöründen olumsuz etkilenecektir. Kısa vadeli opsiyon stratejisi dolar/TL’de alım üzerine. En az 100 milyon dolar büyüklüğünde ve en çok 3 ay vadeli opsiyonların tamamı alım opsiyonu ve opsiyonlar 3,10 – 3,35 fiyat aralığına birikmiş durumda. Bu da kısa dönemde kurda yükseliş beklentisinin arttığına işaret ediyor.“

        Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturmaya çok yakın olmasıyla beraber bu saymış olduğumuz fiyatlamaların tamamına yakını ilk tepkilerde meydana geldi. Dolar/TL3,2929 seviyesini gördü; Trump’a en duyarlı para birimi MXN’den sonra ZAR ile birlikte en çok reaksiyonu Türk Lirasıverdi görünüyor.

        Tabii korku eşiklerinin geçilmesiyle beraber oluşan durum biraz karışık. Piyasa eğilimini şöyle özetleyelim:

        USD, majör para birimlerinin önemli bir kısmına karşı değer kaybediyor. Bu kapsamda DXY 96 seviyelerine gerilemiş durumda. Asya hisse senetleri ve ABD vadeli endekslerinde sert düşüşler var. GOÜ para birimleri, duyarlılık derecesine göre değişen oranlarda USD’ye karşı değer kaybediyor. GOÜ grubunda sadece Doğu ve Güney Avrupa para birimlerinde değer kazancı var. Küresel faizler sert şekilde aşağı gidiyor, emtialar da başta altın olmak üzere değer kazanıyor.

        FED'E İLİŞKİN BELİRSİZLİK

        Bir de; Trump’ın Başkan olmaya yakın olmasıyla Fed’in Aralık’ta faiz artırma ihtimali geriliyor. Fed’e ilişkin bir belirsizlik de oluşacak.

        Trump’ın elbette daha önceki söylemlerini önemli bir şekilde yumuşatması da beklenebilir. Bu kapsamda eğer Başkanlık yarışını kesin olarak kazanırsa (bu yazı yazıldığında 254 delegeye ulaşmıştı) yapacağı açıklamalar büyük önem taşıyacaktır. Kısa vadeli ve daha uzun vadeli piyasa tepkileri de değişimler gösterebilir.

        "ABD İÇİN KÖTÜ OLAN TÜRKİYE İÇİN İYİ OLABİLİR"

        Seçimlerin piyasalara yansımasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, ABD için "kötü" olanın Türkiye için "iyi" olabileceğini söyledi. Gürleyen, "Trump'ın başkanlık yarışındaki sürpriz galibiyeti, piyasalarda deprem etkisi yaratsa da TL varlıklardaki sert düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir" dedi.

        Gürleyen, piyasalarda Brexit sonrasına benzer bir açılış görüldüğünü ifade ederek, Trump'ın seçilmesiyle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırma konusunda çok daha yavaş hareket edecek olması, hatta aralık ayını pas geçmesi, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde beklenilen yüzde 2 üzerinin artık zor olması ve iç meselelere odaklanacak ABD'nin Orta Doğu'ya daha az müdahil olacağı beklentilerinin özellikle Türkiye için pozitif olduğunu söyledi.

        Trump'ın başkan olmasından en fazla Meksika ve Brezilya'nın olumsuz etkileneceğini belirten Gürleyen, dolardaki hızlı yükselişin kısa vadede kalıcı olmamakla birlikte TL'deki zayıflığın genel olarak bu yıl ve 2017'de devam edebileceğini, BIST 100 endeksinde ise 90.000 puan üzeri olan hedeflerini koruduklarını kaydetti.

        "BREXIT BENZERİ BİR ŞOK"

        Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da ABD başkanlık seçimlerinin henüz kesinleşmeyen sonuçlarına göre Trump'ın başkanlığa çok ciddi ölçüde yakın olmasının, küresel piyasalarda Brexit benzeri bir şok fiyatlamasına yol açtığını söyledi.

        Ortaya çıkan sonucun dolara güveni azaltmasının ve Fed'in aralıkta faiz artırım ihtimalini ciddi ölçüde düşürmesinin, güvenli liman arayışının tavan yapmasına neden olduğunu belirten Doğan, "Altının onsu, Brexit'ten bu yana görülen en ciddi ralliyi gerçekleştirmekte. Para birimlerinde görülen ciddi volatilite nedeniyle küresel olarak merkez bankalarından müdahale gelmesi muhtemel. Keza Japonya Merkez Bankası (BoJ) bir toplantı gerçekleştireceğini duyurdu." dedi.

        Doğan, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 1'in üzerinde yükselişin olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

        "Dolar/TL, doların küresel para birimlerine karşı değer kaybetmesine karşın riskten kaçış ve güvenli liman arayışı nedeniyle Asya seansı sırasında 3,30'a kadar yükseldi. Bu görünüm altında BIST 100 endeksinde 75.200 seviyesindeki desteğin kırılması durumunda sırasıyla 74.200, 73.600 ve 72.500 destekleri takip edilebilir. Seçim sonuçları kesinleşene kadar gün boyunca hisse senedi ve tahvil piyasaları ile kur tarafındaki oynaklığın yüksek kalmaya devam etmesi beklenebilir. Seçim sonuçlarına ilişkin haber akışları, küresel piyasalardaki ve dolar/TL tarafındaki seyir ile jeopolitik gelişmelerin endeksin seyri üzerinde belirleyici olmaya devam etmesi beklenebilir."

        "YAPILACAKLAR ÖNEMLİ"

        DenizBank Özel ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek ise ABD'deki seçimlerin para ve sermaye piyasaları nezdinde büyük bir şok etkisi yarattığına dikkati çekerek, bundan sonraki süreçte fiyatlamaların mevcut tabloya göre devam edeceğini söyledi.

        Gödek, Asya seansında ciddi kayıpların söz konusu olduğunu belirterek, bölge genelinde majör endekslerin tamamının düştüğünü, Japon yeninin değer kazanmasıyla Nikkei endeksinde kayıpların yüzde 5'i aştığını bildirdi.

        Doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybettiğini ifade eden Gödek, şöyle devam etti:

        "Ülkenin muhtemel yeni başkanı Trump olacak. Kısa vade için küresel çapta belirsizlik eğiliminin hakim olmasını, işlemlerde volatilitenin artmasını bekliyoruz. Bu noktadan sonra seçim sürecinde telaffuz edilen vaatlerin ne ölçüde hayata geçirileceğini takip etmek elzem. Her ne kadar ilk işlemlerde gerçekleşen fiyatlamanın sert ve düşük hacimli piyasada oluştuğunu düşünsek de risk algısında bozulmanın devam etme eğilimi ağır basıyor. Fed Başkanı Janet Yellen ile çalışmayacağını daha önce belirten Cumhuriyetçi Parti adayının nasıl bir tutum takınacağını yakından izlemek gerekiyor. Sürecin sancılı geçmesi gelecek dönem için net belirsizlik nedeni olacaktır. Gelişmekte olan ülke varlıklarında pozisyon azaltma kararlarının alınmasını bu dönem içerisinde doğal karşılamak gerekiyor. Her ülke kendi hikayesi çerçevesinde ayrışma gösterebilir ancak eğilim zayıflama yönlü olacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ