Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolarda yükseliş sürecek mi? - Döviz Haberleri

        ABD Başkanlık yarışını Donal Trump'ın kazanmasıyla tırmanışa geçen dolar, her gün yeni bir rekora imza atıyor. ABD seçimlerinin ardından Trump'ın ekonomi politikalarıyla ilgili endişeler sürerken ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in dün akşam faiz artırımına yönelik güçlü sinyaller vermesi dolarda yükselişi hızlandırdı.

        Uluslararası piyasalarda dün akşam 3.3847 TL ile rekor kıran dolar yeni güne rekorla başladı. Güne 3.38 TL seviyelerinden başlayan dolar, 3.4084 TL'ye tırmanarak yeni tarihi zirvesini gördü.

        Peki dolarda yükseliş nereye kadar sürecek? Uzmanlar HABERTURK.COM için doların geleceğini masaya yatırdı...

        MURAT TUFAN / DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ:

        Trump haberinin sadece TL varlıklarından değil gelişmekte olan ülke para birimlerinden de çıkışları beraberinde getiriyor. Dolar son yükselişle beraber 3.40 direncini aşıp kalıcı olması durumunda yükselişler yeni rekorları tetikleyebilir ve 3.42 ve üzeri direnç bölgelerini hedefleyebilir. ABD Seçimleri öncesi piyasalarda ciddi tedirginlik ve belirsizlik yaratan Trump isminin seçildikten sonra da büyüme odaklı politika söylemleri fiyatlamaya başlandı.

        Trump isminin gelişenler için bu kadar sert fiyatlamalara sebep olmasının bir diğer önemli nedeni de; Trump’ın senato ve temsilciler meclisinde yeterli çoğunluğu eline geçirmesi de sayılabilir. Çünkü hatırlayacağınız üzere Trump’ın Meksika sınırına duvar örülmesi yönündeki talebi ve Çin’e uygulamak istediği gümrük vergisi de gelişmekte olan ülkeler için orta ve uzun vadede bir çok ekonomik çıkmazı beraberinde getirebilir.

        "FAİZ ARTIRIMLARI BAŞLADI"

        Tıpkı Meksika Merkez Bankası gibi diğer gelişmekte olan ülke merkez bankaları da doların güçlü seyrine direnebilmek için faiz artışı kararları alabilirler. Önümüzdeki hafta TCMB’nin Kasım ayı para politikası kurulu toplantısı gerçekleşecek ve faiz kararı açıklanacak. Merkez bankasından faiz indirimi yönünde bir adım, bu konjonktürde beklenmiyor. Merkez bankasının son dönemde aldığı ek likidite önlemlerinin şu ana kadar piyasada etkisinin sınırlı kalmış olsa da Merkez bankasının ne yönde adım atacağı merak konusu.

        TUNCAY TURŞUCU / İNTEGRAL MENKUL ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ

        Dün Fed Başkanı Yellen piyasadaki güvercin beklentileri karşılamadı ve dolardaki küresel güçlenme devam etti. Bunun sonucunda dolar endeksi 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesine ilerlerken 100.5 seviyesindeki kritik eşik seviyesini geçti. Bu seviyenin üzerinde seyirlerin devam etmesi ABD dolarının küresel güçlenmesini sürdüreceği anlamına gelmekte. Bu ortamda Dolar /TL kurundaki yükseliş trendi devam edebilir. Kur ile ilgili yukarıda bir nokta söylemek zor.

        "3.44 TL SEVİYESİ KRİTİK"

        Teknik olarak uzun vadeli kanal direnci 3.44 seviyesinden geçiyor. Bu nokta test edilebilir. Bu seviyenin de üzerine yükselmeler devam ederse daha üst noktalar görebiliriz tabii ki. Haftaya TCMB’den bir hamle beklemiyoruz. Faiz indirimi yapması dolardaki tansiyonu daha artırabilir. Faiz artırımının etkili olması içinde şok etkili yüksek faiz artırımı yapması lazım ancak buna da ekonomik görünüm olanak sağlamıyor. Ufukta mevcut şartları değiştirecek bir gelişme şimdilik görünmüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ