Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar ne kadar oldu? 2 Şubat 2017 dolar fiyatları! - Döviz Haberleri

        ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasından bu yana gerçekleştirdiği ilk toplantısında faiz oranlarını değiştirmemesi ve ileriye dönük mesajlarda Mart ayına ilişkin belirgin bir sinyal vermemesi sonrası gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde düşüş yaşanıyor.

        Dolar/TL de Fed kararları sonrası güne düşüşle başladı ve tarihi zirvelerinden oldukça uzaklaştı. Dün günü 3.78'li seviyelere yakın tamamlayan dolar/TL,bu sabah Fed açıklamalarıyla aşağı yönlü bir seyir izliyor. Kur günün ilk dakikalarında 3.76 TL seviyelerinden işlem gördü. İleyerleyen dakikalarda artan satışların etkisiyle dolar 3.73 TL'nin euro ise 4.04 TL'nin altına indi.

        REKLAM
        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        Dolar, yatırımcıların Fed'den bekledikleri kadar şahin bir duruş görememelerinin ardından gerilerken; politika yapıcıların

        bazı piyasa bazlı enflasyon göstergelerinin hâlâ düşük olduğuna işaret etmelerinin ardından seans zirvesinden düşüşe geçti. Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi hafif bir gerilemeyle 99.607 seviyesine düşerken, Salı günü gördüğü ve yedi haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesi olan 99.430'un

        yakınlarında seyretmeye devam etti.

        Şekerbank tarafından yayımlanan günlük bültende, "TCMB faiz kararından sonra her gün olduğu gibi piyasalar ortalama fonlama maliyetinin hangi seviyede oluşacağı tahmin etmeye ve buna göre pozisyon almaya çalışacaktır. Kısa vadeli risklere baktığımızda; Cuma günü açıklanacak Türkiye'den enflasyon ve ABD'den tarım dışı istihdam verileri yer almaktadır. Bu risklerin var olmasının TL tarafında göreceli değer kaybı yaşamamıza neden olacağını düşünüyoruz. 3.7600 seviyelerinin altından döviz talebi gelebilir. Yabancı yatırımcı tarafından giriş gözlemlenir ise TL'de değer kazanımı yaşayabiliriz" görüşüne yer verildi. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ve bürokratlarının güçlü dolar politikasından hoşnut olmadıkları mesajları, doların orta ve uzun vadedeki değeri de küresel piyasalarda sorgulanmaya devam ediliyor.

        REKLAM

        ABD Başkanı Donald Trump ve üst düzeyli bir ticaret danışmanı, üç önemli ticari ortak Almanya, Japonya ve Çin'i eleştirerek, bu ülkelerin para birimlerini devalüe ederek Amerikan şirketlerine ve tüketicilerine zarar verdiğini söylediler.

        Trump'ın ve danışmanı Peter Navarro'nun açıklamaları, yeni hükümetin yaklaşık 20 yıldır uygulanan güçlü dolar politikasını terk etmeye hazır olduğuna dair en güçlü sinyallerden biri oldu.

        Açıklamalar aynı zamanda dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında 2008 finansal krizinden sonra varılan ve rekabet

        amacıyla kur oranlarının hedef alınmamasını öngören anlaşmaya ABD'nin bağlılığının zayıflamış olabileceği işaretlerini de

        veriyor.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ İŞTE ALTIN FİYATLARI

        BORSA YÜKSELİŞTE

        Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,37 yükselişle 87.166,87 puandan başladı. Gün ortasını endeks dünkü kapanışının yüzde 0.15 üzerinde geçti.

        Açılışta BIST 100 endeksi 318,90 puan yükseldi. Bankacılık endeksi yüzde 0,43, holding endeksi yüzde 0,34 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,87 ile turizm, tek gerileyen ise yüzde 0,17 ile bilişim oldu.

        Dün güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, gün içinde 86.920,13 puana kadar çıkmasının ardından bu seviyelerde tutunamadı ve günü bir önceki kapanışına göre yüzde 0,64 değer kazanıcı ile 86.847,96 puandan tamamladı.

        Analistler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) toplantı karar metninde, FOMC üyelerinin politika faizini yüzde 0,50-0,75 aralığında sabit tutma kararını oy birliğiyle aldığı anımsatarak, bu karar sonrasında küresel piyasalarda dolara olan talebin azaldığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ