Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam O yasa daha da zorlaştırılarak kabul edildi! - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ-HT GAZETE

        Sermaye piyasalarıyla ilgili yalan haber yazan ve söylenti çıkaranlara hapis cezası verilmesini menfaat koşuluna bağlayan düzenleme, daha da zorlaştırılarak kabul edildi. Bir kişi hakkında bu suçtan ceza verilebilmesi için doğrudan menfaat elde etmesi gerekecek. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan torba yasa teklifinde yer alan düzenlemeye ilişkin soruları yanıtlayan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, bu değişikliğin 2 yıldır gündemdeolduğunu savundu. Yeni yasanın, 2013 yılında yürürlüğe girer girmez tepki çektiğini kaydeden Ertaş, ceza maddesi nedeniyle pek çok yabancı borsacının, Türkiye ile ilgili yorum yapamamaktan yakındığını söyledi.

        Bankacılık Kanunu’nda 5 yıl hapis cezası öngörendüzenlemenin aynen korunduğunu kaydeden Ertaş, söylenti ve yalan haberden zarara uğrayan kişilerin her zaman tazminat davası açma hakları bulunduğunu söyledi. CHP’li Aydın Ayaydın, ceza verip vermemenin yargının görevi olduğunu, SPK’nın görevinin ise suç duyurusu yapmak olduğunu belirtti. Yalan haber ve söylenti çıkararak borsada menfaat sağlayanlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

        BORSANIN KARI 2014 YILINDA %294 ARTTI

        Borsa İstanbul’un 2013 yılında 23 milyon 914 bin lira olan net kârı, geçen yıl yüzde 294’lük artışla 94 milyon 146 bin lira oldu. Borsa İstanbul’un 2014 yılı faaliyet raporundan derlenen bilgiye göre, Borsa İstanbul’un aktif büyüklüğü 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 689 milyon 123 bin 787 liraya ulaştı. Toplam varlıklarda en büyük payı 368 milyon TL tutarındaki mali duran varlıklar ve 159 milyon lira tutarındaki banka mevduatı oluşturdu. Şirketin toplam kaynaklarının yüzde 64’ü 442 milyon TL tutarındaki ödenmiş sermaye, yüzde 14’ü ise 94 milyon TL tutarındaki dönem net kârı kalemlerinden oluştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ