Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tayyip Erdoğan: Çin ile dış ticaret açığını dengelemeliyiz - İş-Yaşam Haberleri

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin ile Türkiye arasındaki dışticaret açığının 22 milyar dolar olduğunu, bunun daha dengeli ve sürdürülebilir olması için çabagöstermeleri gerektiğini söyledi.

        Temaslarda bulunmak için gittiği Çin'de Türkiye-Çin İş Forumu'ndan konuşan Erdoğan, "Çin,Almanya ve Rusya'dan sonra üçüncü büyük ticaret ortağımız. Çin ile ticaretimizde 2002 yılında1.24 milyar dolar olan açık bugün yaklaşık 22 milyar dolara çıktı. Bu rakamın dengeli vesürdürülebilir bir hale kavuşturulması için beraberce çaba göstermemiz gerekir, bunu da aramızdadeğerlendirdik" dedi.

        Bugün Endonezya'ya geçecek olan Erdoğan, Çin ziyareti kapsamında Çin Devlet Başkanı veBaşbakanı ile görüşmelerde bulundu.

        "KOLAYLAŞTIRICI HER TÜRLÜ ADIMI ATMAYA HAZIRIZ"

        Çin'in Türkiye'de yapacağı yatırımların iki ülke arasında dış ticaret açığını kapatmaaçısından büyük önem arz ettiğini belirten Erdoğan, "Biz kolaylaştırıcı her türlü adımı atmayahazırız" dedi.

        Reuters'de yer alan habere göre Erdoğan, döviz kuru baskısından kurtulmak için de adım atmalarını gerektiğini kaydederek,şunları söyledi: "Yuan ve TL ile ithalat ve ihracatı yapmamız gerekiyor ve bunu da etraflıca görüştük. Hazineve Çin Kalkınma Bankası arasında imzalanan mali işbirliği anlaşması ülkemizde gerçekleştirilecekbüyük çaplı projeler için finansman kaynağı sağlayacak. Çin Merkez Bankası'nın Türk borçlanmaaraçlarından yararlanmaya başlaması, TCMB'nin de Çin tahvil ve bono piyasasında yatırım yapmakiçin başlattığı süreç sevindirici gelişmelerdir."

        Erdoğan, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda özellikle enerji sektörüne büyük yatırımlaryapacağını ve bu çerçevede üçüncü nükleer santral projesinin gündemlerinde olduğunu belirtti.

        Türkiye'nin Rusya'ya yaptıracağı Mersin Akkuyu ve Japonya-Fransa konsorsiyumuna yaptıracağıSinop nükleer santralinin ardından yeri henüz kararlaştırılmayan üçüncü bir nükleer santralprojesi bulunuyor. Çin daha önce de Türkiye'deki nükleer santral projesine katılmak için Türkiyeile görüşmelerde bulunmuştu.

        Türk şirketlerin de Çin'de enerjide yatırım konusunda istekli olduğunun altını çizenErdoğan, "Ülkemizde özel nitelikli bölge kurulması için hukuki ve teknik nitelikli çalışmalarsürdürülüyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ