Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son zamlarla limonun tanesi 1 liraya denk geliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Üreticisinden 90 kuruşa alınana limonun marketlerde satış fiyatı 4 ile 12 lira arasında değişiyor.

        Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne ait arazide yetiştirilen limonlar, açık artırma usulüyle kilogramı 90 kuruştan satıldı. Marketlerde 12 liraya varan fiyatlarla vatandaş limonun tanesini yaklaşık 1 liraya almış oluyor.

        Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Muğala'daki marketlerde limonun kilosunun 4 lira civarında olduğunu, İstanbul'da ise fiyatların 10-12 liraya kadar çıktığını belirtti. Çöllü, bölgede daha önce ortalama 40 bin ton limon hasat edilirken bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle 10 bin ton civarında limon beklediklerini söyledi. "Zaten az olan rekolteye bir de 90 kuruşluk bir fiyat oluştuğu zaman çiftçi büyük zarar edecek demektir" diyen Çöllü, çiftçinin limonu kilosunu 1 liradan satarsa ancak masrafı karşılayacağını söyledi.

        ÜRETİCİNİN SATIŞ FİYATI DAHA DA DÜŞECEK

        Yapılan ihalede tofur satış yapılması nedeniyle üretici piyasasının daha düşük olacağını kaydeden Salim Çöllü; "İhalede bu fiyatlardan bile 5 adet tarla alıcı bulmamıştır. Bu da fiyatın daha da düşeceğinin bir göstergesidir. Bölge üreticileri masraflarını bile alamazlar'' dedi. İhale sonunda 4 bin ton limondan 3 bin 75 tonu satılırken, 925 ton ise alıcı bulamadı.

        Çöllü, yüksek fiyatlar nedeniyle erken hasat edilmeye başlanan limon için şu uyarıda bulundu: "İçerisindeki su oranı düşük limonu alan memnun olmuyor. Yurtdışına gittiği zaman da bölge limonunun adı kötüleniyor. İnşallah bu yıl erken kesim olmaz.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ