Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam EXPO 2016 Antalya açılıyor - İş-Yaşam Haberleri

        6 ay açık olacak olan EXPO 2016 açılış töreni gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu törende konuşma gerçekleştirdi.

        Ahmet Davutoğlu, insan onurunu korurken diğer ülkeler tarfından yalnız kaldıklarını belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Biz EXPO 2016 Antalya'yı kalıcı kılan bir temeli atmış bulunuyoruz. Burası turizmin ve kültürün en önemli hareket alanı haline gelecek." dedi.

        ERDOĞAN: DÜNYA'YI SAMİMİ OLMAYA DAVET EDİYORUM

        "Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük. EXPO 2016 sadece Antalya'nın değil, tüm ülkemizin bir eseridir. Sergi alanımızdaki her unsurun çok özel bir anlamı vardır. Tarım ve bio çeşitlilik müzesi Türkiye'nin bu alandaki ilk müzesidir. Bu büyüklükte kongre merkezi bir ilk. EXPO 2016 Antalya, 1990 yılında Osaka'da düzenlenen sergiden sonra kendi arasında en fazla katılımcının olduğu ülke olarak tarihe geçti.

        Antalya zirvesi de G20'nin en başarılı toplantısı olarak tarihe geçti. 22-23 Mayıs'ta düzenleyeceğimiz toplantı ile bunu zirveye taşıyacağız.

        Çocuklar ile çiçekler arasındaki saflık, masumiyet bu sergi içinde bizim temamız oldu. Sadece bugünü değil yarınları, sadece kendimizi değil çocuklarımızı da düşünmeliyiz.

        Bizim toprak anaya sevdamız başkadır. 2023 yılında tarım üretimini 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Orman varlığımızı 22 milyon hektara çıkardık. Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarını destekliyoruz. Avrupa'daki tüm genetik tür sayısının daha fazlasının bu coğrafya da olması bu serginin ne denli doğru olduğunu gösteriyor. 23 Nisan 1920 tarihi aynı zamanda dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. Bu vesileyle 23 Nisan Milli Egemelik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyorum.

        Bugün iklim değişikliği ile mücadele açısından en büyük adım atılıyor. Tarihi adımın kuraklık ve çölleşme açısından hayırlı olmasını temenni ediyorum. Dünyayı küresel ısınma mücadelede samimi olmaya devam ediyorum.

        Bu olay 6 aylık bir süreç değil. Biz EXPO 2016 Antalya'yı kalıcı kılan bir temeli atmış bulunuyoruz. Burası turizmin ve kültürün en önemli hareket alanı haline gelecek. Burası milyonlarca kişiye ev sahipliği yapacak ben buna inanıyorum.

        EXPO 2016 Antalya'nın ülkemiz, bölgemiz milletimiz ve tüm katılımcılar açısından hayırlı olmasını temenni ediyorum.

        DAVUTOĞLU: YALNIZ BIRAKILDIK...

        Sergimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan benim de şehrim olan Antalya'dayız.

        27-29 Mayıs ayı içerisinde en az gelişmiş ülkeler toplantısını Antalya'da gerçekleştireceğiz.

        İnsanoğlu topraktandır ve yine toprağa dönecektir. Toprağa değer veren insan kendisine değer veriyor demektir.

        Çevrenin ve iklimin bize Allah'tan emanet bizim de gelecek nesillere bırakacağımız emanet olacağını bilmemiz gerekiyor.

        EXPO'lar çok geniş kitlelere hitap etmektedir. EXPO 53 katılımcı ülke ile global bir çevre şölenine dönüştü. Özgün projeler, çalışkan bir ekip ve cömert bir ödenek bizlerle birlikte oldu.

        Katılımcı ülkeler için de kendilerini tanıtma fırsatı EXPO ile gerçekleşmektedir. Çocuk ve çiçek ne güzel bir tema. Çocuklarımızı birer çiçek gibi gelecek nesillere yetiştireceğiz. Burada 6 ay boyunca bio çeşitlilik gibi konular ele alınacak, çözüm yolları aranacak.

        EXPO 2016 Antalya'da her ülke kendi bahçecilik kültürünü paylaşacak. Antalya'nın endemik bitkiler ile yıldızı giderek parlıyor. Antalya EXPO alanı, EXPO sonrasında da hizmet verecek.

        Antalya çok köklü bir şehirdir. Buraya yolu düşen herkes kendisinden bir şey bulacaktır. Antalya Akdenizin ve Türkiye'nin bir göstergesidir.

        Büyük medeniyetlerle dolu tarihimiz ve Cumhuriyetmiz ülkemizi güçlü kılıyor. Türkiye'nin demokrasisi milli iradeye dayanmaktadır.

        Her canlının hukukunu korumak esastır. Çocuklarımızın hukukunu da koruyacağız, çiçeklerimizin de. Tabiatla uygun bir şekilde hayatımızı devam ettirmek gerekir. Bütün hedefimiz, huzurlu bir geleceği hep birlikte açmaktır. Anahtar EXPO 2016'dır.

        Dünyaya günlük çıkarları merkeze alan bir gözle bakmıyoruz. Çatışmalar, güç, doğal kaynakların kullanımı.. Ayrım gözetmeksizin aynı şekilde bakıyoruz. Türkiye insani onurun en güçlü savunucusudur. Üzülerek ifade ediyorum ki Türkiye insanlık onurunu korumakta yalnız bırakılmaktadır. Tek başımıza kalsak da bunu korumaya devam edeceğiz. Antalya 2016 EXPO'sunun ülkemiz, insanlık için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ