Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TEB Genel Müdürü: Kredi notu düşse bile birşey olmaz - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL/GAZETE HABERTÜRK

        Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türkiye’nin kredi notunun düşürülme ihtimalini yüzde 50-50 olduğunu söyledi. Türkiye’nin kredi notu kararına kadar olan süreçte işin yönetilebileceğini düşündüğünü kaydeden Leblebici, “Türkiye reform ajandasını gündeme taşıdıkça, not ile ilgili kararın biraz daha erteleneceğini, sonra da zaten not indiriminin olmayacağını düşünüyorum” dedi. Öte yandan kredi notunda yaşanacak olası bir düşüşün ise teknik olarak birtakım hareketlere sebep olabileceğini kaydeden Leblebici, “Ancak bunun bile piyasalarda fiyatlandığını düşünüyorum. Türkiye kendi iç dinamikleri ile de büyüyebilen bir ülke. Not düşse de bir şey olmaz” dedi.

        ‘İNDİRİM, ACELECİ BİR KARAR OLUR’

        Olası bir indirimin çok aceleci bir karar olacağını vurgulayan Leblebici, “O nedenle ben bu kararın şu anda alınacağını zannetmiyorum” diye konuştu.

        Dünyada negatif faiz ortamının olduğunu hatırlatan Leblebici, Türkiye’nin göstergelerinde her hangi bir problem olmadığının altını çizdi. Ekonomide hem kamu hem de özel sektör tarafında bir sorun olmadığını ve Türkiye’nin yapısallarının kuvvetli olduğunu belirten Leblebici, bu dönemde borçlanma maliyetlerinde de ciddi bir artış olacağını düşünmediğini söyledi. Yaşananların ardından Türkiye üzerindeki belirsizliğin kalktığını ve bunun iyi fiyatlanması gerektiğini kaydeden Leblebici, “Bu nedenle de ben pozitifim. Şu anda denge sağlıyoruz. Tam tersi yaşansaydı endişe etmek gerekirdi” diye konuştu.

        ‘BNP YÖNETİMİ ARKAMIZDA’

        16 Temmuz Cumartesi günü TEB’in ana hissedarı BNP’nin üst yöneticileri ile görüştüklerini kaydeden Leblebici, “Türkiye’nin ve bankanın tamamen arkasında olduklarını, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını beyan ettiler. Hayatım boyunca unutmayacağım bir konuşma ve e-mail trafiği oldu. Güvenlerini göstermeleri açısından bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin mevcut bankalarının yabancı ortakları Türkiye’ye güvenerek devam ediyorlar. Bu çok önemli bir şey” diye konuştu.

        'TEK ÇIPAMIZ KENDİMİZE OLAN GÜVENİMİZ'

        Geçmişte ekonomide IMF ve AB gibi çıpaların olduğunu, şu anda bir çıpa olmamasının olumsuz yansıyıp yansımayacağını sorduğumuz Ümit Leblebici, “Öyle çıpalara ihtiyacımız yok. Tek çıpamız ne biliyor musunuz? Bence kendimize güvenimiz. Biz onu kaybetmeyelim. Orada hiçbir problem olmaz. 15 Temmuz Cuma akşamı bence halk bunu gösterdi. Demokrasiye, özgürlüğe olan güvenini gösterdi. Şimdi ekonomiye olan güvenini gösterecek” diye konuştu.

        ‘BİR SÜRE SONRA 1’Lİ FAİZLERİN ALTINA GELİRİZ’

        Faizlerin seyrine ilişkin beklentilerini de paylaşan Leblebici, “Yatırım ortamı iyi devam ettiği sürece zaten faizlerde bir düşüş bekliyoruz” dedi. Merkez Bankası’nın bir süredir faiz indirimlerini sürdürdüğünü hatırlatan Leblebici, “Zaten Merkez Bankası faiz indiriyor, bankalar da onu takip ediyordu. Konut kredisi faizlerinde yüzde 1’in altına gelir miyiz? Ben bir süre sonra yüzde 1’in altının görülebileceğini düşünüyorum. Yeter ki, bu trendimiz devam etsin” diye konuştu.

        KUR MEVCUT SEVİYELERDE DENGELENİR

        15 Temmuz’dan bu yana yerli yatırımcıların 8 milyar dolar seviyelerinde bir satış gerçekleştirdiğini söyleyen Leblebici, hâlâ bir kısım satış yapacaklarının düşündüğünü ifade etti. Kurda yavaş yavaş mevcut seviyelerde denge sağlanacağını bekleyen Ümit Leblebici, “Son 1.5-2 ay içinde içeriye yabancı yatırımcıdan 4-5 milyar dolar civarında bir para akımı görmüştük. Şimdi bu rakam karşılanmış ve 2-3 milyar dolar daha satılmış gibi görünüyor. Bu satış da çıkmak isteyen ama belli sebeplerle çıkamayan yabancı yatırımcıyı dengeledi” diye konuştu. Bundan sonraki dönemde kurda belli hareketlerin yine olabileceğini belirten Leblebici, ancak bunun kuru 3.50 TL’lere götürecek ya da bir kriz ortamı yaratacak bir durum olmayacağının altını çizdi.

        'ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN BİR SEKTÖR YOK'

        Yaşananların ardından, ciddi bir sorun yaşayan sektör olup olmadığını sorduğumuz Leblebici, akut olarak müdahale edilecek herhangi bir sektörün olmadığını söyledi. Ümit Leblebici şöyle devam etti: “Evet bir problem olabilir. Ancak önemli olan siz o olaya karşı bir aksiyon alabiliyor musunuz? Yani olaylar karşısında sizin aksiyon kabiliyetiniz önem kazanıyor. Biz ona bakmalıyız. Bu dönemde ufak tefek bir sürü problem olacaktır. Ama bunların akut boyuta dönüşmemesi için aksiyon alabiliyor muyuz? Bence alıyoruz. Aldığımız sürece de bu iş hareket gösterir ve iyiye gider. Biz 15 Temmuz’dan evvel neysek o durumdayız. Ama bir avantajımız; bundan sonra ne yapmamız gerektiğini de çok iyi biliyoruz. O nedenle de bana daha rahat çözecekmişiz gibi geliyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ