Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bulut Şelalesi "Tabiat anıtı" olarak tescillendi - İş-Yaşam Haberleri

        Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Miktat Özyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırtına Vadisinin, birbirinden harika doğal güzelliklere sahip olduğu gibi biyolojik çeşitlilik açısından da kendine has tür ve eko-sistemler barındırdığı belirtti.

        Rizenin, en fazla yağış alan illerin başında olduğunu ifade eden Özyanık, Kaçkar Dağları Milli Park alanı ve Tabiat Parkı alanlarında yoğun yağış sonucu debisi ve düşüşü yüksek çok sayıda şelale bulunduğunu kaydetti.

        Özyanık, Rizede 45 kayıtlı şelale bulunduğunu vurgulayarak, bunların en önemlisinin Tar Deresi üzerindeki Bulut Şelalesi olduğunu söyledi.

        Özyanık, Bulut Şelalesinin, Çamlıhemşin yaban hayatı geliştirme sahası içinde bulunduğunu vurgulayarak, başlatılan çalışmalar neticesinde burasının "Tabiat anıtı" olarak tescillendiğini bildirdi.

        Güney Batı Kafkasya alt ekolojik bölgesi olarak da bilinen alanın, aynı zamanda korunmada öncelikli dünyanın 200 sıcak noktasından birisi olduğuna dikkati çeken Özyanık, şöyle devam etti:

        "Fırtına Vadisinin, popülaritesinin oluşmasında, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Tunca Vadisi Tabiat Parkının yanında, tabiat anıtı olarak ilan edilen Tar Deresi Bulut Şelalesinin katkısı büyüktür. Yaklaşık 310 hektarlık alanda tescil edilmiştir. Bulut Şelalesi, 4 kademeden oluşan ve 250 metre yüksekten düşüşüyle Türkiyenin bilinen en yüksek şelalesi unvanına sahiptir. Tabiat anıtı Çamlıhemşin İlçesine 9,5 kilometre mesafede olup Çamlıhemşin-Ayder Karayolu üzerinde yer almaktadır. Bu mesafede ziyaretçiler yaklaşık 2 kilometrelik mesafeyi yaya olarak yürüyerek şelaleye ulaşmaktadır."

        Özyanık, alanın "Çamlıhemşin Kaçkar Yaban Hayatı Geliştirme Sahası"na komşu olması dolayısıyla özellikle çengel boynuzlu dağ keçisi, boz ayı gibi önemli fauna türlerini de içinde barındırdığını vurguladı.

        Yönetim planı çalışmaları sürüyor

        Tar Deresi Bulut Şelalesi Tabiat Anıtı Yönetim Planı hazırlandığını, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne onay için gönderildiğini belirten Özyanık, şunları söyledi:

        "Tabiat anıtına ulaşım yolu, giriş noktasından itibaren araç trafiğine kapatılmış olup, gelen ziyaretçiler yaklaşık 2 kilometrelik bir yürüyüş parkurundan geçerek Bulut Şelalesine ulaşabilmektedir. Yönetim planının onaylanması ile beraber Tabiat anıtı içerisinde farklı aktiviteleri ziyaretçilerimize sunma imkanı bulacağız. Özellikle atlı doğa gezisi, tabiat yürüyüşü ve foto safari faaliyetlerinin yapılmasını kolaylaştıracak çalışmalarımıza 2017 yılından itibaren başlayacağız."

        - Yılda 100 binin üzerinde ziyaretçi

        Kaçkar Dağları Milli Parkını ziyaret eden tabiatseverlerin büyük çoğunluğunun Bulut Şelalesine uğramadan geçmediğini dile getiren Özyanık, "Kaçkar Dağları Milli Parkına yıllık 200 binin üzerinde ziyaretçi geliyor. Bölgeye gelen ziyaretçilerin büyük bölümü, güzelliği ile büyüleyen şelaleye uğramakta. Biz yaptığımız hesaplamalarda yıllık ziyaretçi sayısının 100 binin üzerinde olduğunu biliyoruz. Yapacağımız çalışmalar ile doğa harikası şelaleyi koruyarak daha çok doğaseverlerin ziyaret etmesini sağlamak istiyoruz." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ