Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Enerji büyümesinde Çin'den sonra ikinci Türkiye - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Genç Türkiye Zirvesi'nde düzenlenen “Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Yeşil Türkiye” konferansında konuştu. Gelişen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olamayacağını vurgulayan Yıldız, bulunulan konumda enerji sektöründe daha hızlı büyüyen bir Türkiye oluşturulması gerektiğini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin enerji sektöründe Çin'den sonra en fazla büyüyen ülke konumuna geldiğini söyledi.

        YEŞİL ENERJİDE AB’DEN İLERİYİZ

        Almanya'da, kömürden elde edilen elektriğin oranının yüzde 43 olduğunu ve bunu 2021 yılına kadar yüzde 51'lere çıkarma kararı alındığını hatırlatan Yıldız, "Türkiye'de ise 'kirli enerji kaynaklarından yapıyor, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmıyor' algısı var. Gerçek şu, yüzde 28 civarında kömür, yüzde 25 civarında yenilenebilir enerji kaynağı kullanılıyor. AB üyesi ülkelerin 2 katı kadar biz yenilenebilir enerji kaynağı kullanarak enerji üretiyoruz" diye konuştu.

        NÜKLEERİN YARISI ABD VE FRANSA'DA

        Dünyadaki yaklaşık 442 nükleer enerji santralin yarısının ABD, Fransa ve Japonya'da bulunduğunu dile getiren Yıldız, gelişmişlik endekslerine bakıldığında dünyanın en büyük 10 ülkesinin nükleer güç santraline sahip olduğunu söyledi. Yıldız, dünyada 30 ülkede nükleer güç santrali bulunduğunu ve bunların G20 ülkelerinde yer aldığını hatırlattı.

        AKKUYU ÜLKENİN EN GÜVENLİSİ OLUR

        Dünyada elektrik üretimine ayrılan bütçeden daha fazlasının güvenlik sistemlerine ayrıldığını hatırlatan Yıldız, "Nükleer santralleri 'Ben ucuza, yarı güvenlikli yapayım' dediğiniz anda uluslararası arena buna izin vermez. Türkiye'de 9 büyüklüğünde bir deprem hiç yaşanmadı. Ama siz bilin ki bu yapı biz istesek de istemesek de Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak" diye konuştu.

        EN UCUZ DOĞALGAZ TÜRKİYE'DE

        Türkiye'nin, AB ülkeleri arasında doğalgazı en ucuz, elektriği ise en ucuz satan 3 ülke arasında yer aldığını belirten Yıldız, "Türkiye'de son 12 yılda gömü bulmadık. Türkiye, petrol ve doğalgaz ülkesi olmamasına rağmen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla bunu karıştırdığı için bu noktayı yakalayabilmiştir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ