Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Brent petrol yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesinde - Enerji Haberleri

        FULYA ÖKTEM / HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Avrupa'nın petrol göstergesi olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı dün yüzde 3,4 değer kaybederek yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesi olan 41,75 dolara geriledi.

        GERİLEME DEVAM EDİYOR

        Brent petrol bugün güne 40,82 dolardan başladı. En yüksek 41,06 doları gören Brent, sabah saatlerinde 40,94 dolardan işlem görüyor. Brent petrol böylece bugün Şubat 2009'dan bu yana görülen en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

        Dün 43,12 dolardan açılan Brent petrolün varil fiyatı, 41,75 dolara inerek Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

        Analistlere göre Cuma günü gerçekleşen OPEC 168. Bakanlar Toplantısı'nda üretimin azaltılmasına yönelik karar çıkmaması nedeniyle petrol fiyatları üzerindeki satış baskısı arttı.

        Brent petrolün varil fiyatında 42 dolar seviyesinin destek konumunda olduğunu belirten analistler, bu seviyenin altında kalınması durumunda 39 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini öngörüyor.

        Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise 38,52 dolara gerileyerek Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

        DÜŞÜK PETROL FİYATLARININ RUSYA'YA ETKİSİ NE OLACAK?

        Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC)Cuma günü Viyana'da yapılan toplantıda petrol üretiminde kısıtlamaya gitmedi. Bu karar sonrası şimdilik günlük 2 milyon varil kadar hesaplanan arz fazlalığının devam edeceğine dair endişelerle petrol fiyatlarında gerileme başladı.

        Arz fazlalığı petrol fiyatlarının düşük seviyelerde kalmasına veya daha da düşmesine sebep olabilir. Bu senaryoda gelirlerinin büyük kısmını petrol ihracatından elde eden Rusya'yı düşük petrol fiyatları vurabilir.

        ALB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Uzmanı Onur Altın; düşük petrol fiyatlarının Rusya'ya etkileri konusunda daha önce HABERTURK.COM'a Cuma günü OPEC toplantısı sırasında yaptığı değerlendirmelerde şunları söylemişti:

        "Daha önce Rusya Petrol Bakanı tarafından yapılan açıklamalarda Rusya'nın bu yıl petrol fiyatlarının 50 ile 70 dolar arasında kalmasını beklediğini gördük. Rusya'nın bilançosunun ağırlığı petrol fiyatlarına bağlı. 50 doların altında kalacak petrol fiyatları Rusya'da sıkıntı yaratabilir. İhracat düşebilir, bu da Rusya'nın gelirlerinde önemli ölçüde olumsuzluk yaratır" dedi.

        Altın ayrıca, küresel sanayiideki yavaşlamanın petrol talebine olumsuz yansıdığını, makroekonomik görüntü yukarı dönmediği, talep olmadığı sürece petrol fiyatlarının baskılanacağını belirtmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ