Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Bakan Albayrak'tan tahkim açıklaması - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika ziyaretine eşlik eden Bakan Albayrak, Şili'de Türkiye'nin İran'la doğalgaz tahkim davasını kazanmasını canlı yayında değerlendirdi.

        Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamasından notlar;

        * Süre gelen davada geçtiğimiz günlerde uluslararası tahkim lehimize bir karar verdi. Bu karar neticesinde bir indirim aralığı verildi. Taraflar bu aralıkta anlaşmak durumundalar. Anlaştıktan sonra muhtemelen bu yıl içinde Türkiye'nin lehine bir karar söz konusu olacak.

        * Şimdi Türkiye için uluslararası tahkimlere baktığımızda Rusya'yla devam eden tahkimimiz var, İran meselesi söz konusuydu. Türkiye doğalgazı yoğun tüketen ülkelerden bir tanesi. Bu durum geçtiğimiz yıllarda yüksek gaz fiyatlarının indirime gidilmesiyle ilgili sürdürdüğümüz bu davanın sonuçlanmasıyla alakalı önemli bir gelişme.

        * Gaz tüketimi konusunda maliyeti indirme konusunda çalışma içindeyiz. En kısa sürede indirim olarak halkımıza yansıtmayı düşünüyoruz.

        * Tahkim yüzde 13.3 ve 15.8 arasında aralık verdi. Bu durum önümüzdeki bir kaç ay içinde tarafların mutabakata varılması durumuyla ilgili bir süreç, sınırsız bir süreç değil.

        * Birkaç ay içerisinde taraflar mutabakata varmazsa eğer tahkim bu süreçte kendisi bir oran belirleyecek. Bu oran belirlendikten sonra kesin bir karar alınacak ve inşallah bu yıl içinde fiiliyata geçmesini hedefliyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ